Sorghum is een veelzijdig en oud graangewas dat behoort tot de grassenfamilie Poaceae. Het is oorspronkelijk afkomstig uit Afrika en wordt in veel delen van de wereld verbouwd, vooral in semi-aride gebieden vanwege de veerkracht tegen droogte en hitte. Hier zijn enkele belangrijke punten over sorghum:
- Toepassingen:
- Voedsel: Sorghum is een basisvoedsel in veel delen van Afrika en Azië. Het wordt in verschillende vormen geconsumeerd, waaronder pap, flatbreads en gefermenteerde producten. Sorghumkorrels kunnen zoals rijst worden gekookt of tot meel worden gemalen voor het bakken.
- Dierenvoer: Sorghum wordt veel gebruikt als voer voor vee.
- Biobrandstof: Sorghum wordt ook gebruikt bij de productie van biobrandstoffen, met name ethanol.
- Industrieel: Het heeft toepassingen in de productie van biologisch afbreekbare verpakkingsmaterialen en als grondstof voor het brouwen van alcoholische dranken.
- Voedingswaarde:
- Sorghum is rijk aan koolhydraten, voedingsvezels en eiwitten. Het bevat ook essentiële mineralen zoals ijzer, magnesium, fosfor en kalium.
- Het is glutenvrij, waardoor het een populaire keuze is voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.
- Soorten Sorghum:
- Er zijn verschillende variëteiten van sorghum, waaronder graansorghum, zoete sorghum, voersorghum en biomassa-sorghum. Elke soort is gekweekt voor specifieke toepassingen, zoals voedselproductie, siroopproductie, voer of biobrandstofproductie.
- Milieuvriendelijke Voordelen:
- Sorghum is milieuvriendelijk omdat het minder water nodig heeft dan veel andere gewassen en kan groeien in arme bodemomstandigheden. Het diepe wortelsysteem helpt bodemerosie te voorkomen en verbetert de bodemgezondheid door organisch materiaal terug te brengen in de bodem.
- Culinaire Gebruiken:
- Sorghumkorrels kunnen worden gepoft zoals popcorn, gekookt in een pilaf of tot meel worden gemalen voor het bakken. Sorghumsiroop, afgeleid van zoete sorghum, wordt als zoetstof gebruikt in verschillende gerechten.
Over het algemeen is sorghum een belangrijk gewas wereldwijd, gewaardeerd om zijn aanpassingsvermogen, voedingsvoordelen en diverse toepassingen.
Het Sorghum microbioom project
Het Sorghum microbioom project is een samenwerkingsproject met de Bacteriologiegroep van Vittorio Venturi in Triëst, Italië, en de Plant Systemen Biologie Groep van Lara Donaldson in Kaapstad, Zuid-Afrika.
Met medewerkers over heel Afrika heeft het team in Kaapstad twee kortetermijnbeurzen verzorgd: mevrouw Ruvarashe Mhuruyengwe (uit Zimbabwe) en Dr. Valter Nuaila (uit Mozambique). Deze beurzen, aangeboden in samenwerking met partners bij UNOSSC (Empower) en de VN Technology Bank en UNESCO/TWAS (PACTS), hebben geleid tot verdere training, waarbij mevrouw Mhuruyengwe terugkeerde naar ICGEB met een Arturo Falaschi Fellowship voor haar promotieonderzoek, en Dr. Valter Nuaila een ICGEB CRP-beurs ontving om het samenwerkingswerk voort te zetten.
Mevrouw Bianca Delport is ook bij het project gekomen als promovenda via het ICGEB South African Women in Biotechnology Programme (SAWBP). Het project omvat ook samenwerking tussen de ICGEB-laboratoria en Associate Professor Steven Runo aan de Kenyatta University, Kenia (een voormalige ICGEB CRP-beurshouder).
Andere medewerkers zijn Dr. Joseph Mulema bij CABI, Kenia, Dr. Charles Mutengwa aan de University of Fort Hare, Zuid-Afrika (een ICGEB HDI CRP-beurshouder) en Dr. Lisa Rothmann aan de University of Free State (UFS), Zuid-Afrika. “Dit jaar hebben we bijna 300 monsters ontvangen van Dr. Runo in Kenia en bijna 300 monsters verzameld uit verschillende delen van Zuid-Afrika (Oost-Kaap, Vrijstaat, KwaZulu-Natal, Mpumalanga en Limpopo) en we verwachten nog meer monsters te ontvangen uit het Noordwesten,” bevestigt Dr. Lara Donaldson. “We hopen dat we in de toekomst kunnen samenwerken met onderzoekers aan dit project om toegang te krijgen tot deze lijnen.”
Het plan is om het project verder uit te breiden en meer monsters te verzamelen in Zuid-Afrika, Zimbabwe en Mozambique in het volgende seizoen en ons samenwerkingsnetwerk over het hele continent verder te laten groeien.
Onderzoek in de VS naar sorghum
Wetenschappers van het U.S. Department of Energy’s (DOE) Brookhaven National Laboratory en Oklahoma State University hebben belangrijke genen en het mechanisme geïdentificeerd waarmee ze de bloei van sorghum, een belangrijk bio-energiegewas, controleren. De bevindingen, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift New Phytologist, suggereren strategieën om de bloei van sorghum te vertragen om de plantengroei en de hoeveelheid biomassa voor de productie van biobrandstoffen en bioproducten te maximaliseren.
“Onze studies verduidelijken het genetische regulatienetwerk dat de bloei van sorghum controleert en bieden nieuwe inzichten in hoe deze genen kunnen worden benut om sorghum te verbeteren voor bio-energiedoelen,” zei Meng Xie, bioloog bij Brookhaven Lab en een van de leiders van het onderzoek.
Sorghum is bijzonder geschikt voor duurzame landbouw omdat het kan groeien op marginale gronden in semi-aride gebieden en relatief hoge temperaturen kan verdragen. Net als veel planten worden de groei- en bloeicycli van sorghum gereguleerd door de duur van het dagelijkse zonlicht. Zodra planten beginnen te bloeien, stoppen ze met groeien, wat belangrijke implicaties heeft voor de accumulatie van biomassa.
Een natuurlijke sorghumvariëteit kan bijvoorbeeld bijna 6 meter hoog worden en begint pas aan het einde van het zomerseizoen te bloeien, wanneer de daglengte afneemt. Andere “dagneutrale” lijnen bloeien eerder, na het bereiken van ongeveer 1 meter hoogte, en produceren minder vegetatie maar meer graan.
“Hoewel deze eerder bloeiende variëteiten misschien de voorkeur hebben bij het verbouwen van sorghum als voedselbron, hebben we voor bio-energieproductie liever dat sorghum later bloeit. Dat geeft de planten meer tijd om te groeien en biomassa op te hopen in de stengels en bladeren,” zei Xie.
Met het doel bio-energieproductie voor ogen, begon het Brookhaven-team een gen te onderzoeken dat eerder was geïdentificeerd als geassocieerd met latere bloei, bekend als SbGhd7. De associatie tussen dit gen en latere bloei was gebaseerd op statistische voorspellingen uit genoom-brede studies, maar was niet gevalideerd met experimentele gegevens en het werkingsmechanisme was volledig onbekend.
“Onze studie leverde direct bewijs voor de functie van dit gen in bloeicontrole en hielp ons ook het moleculaire mechanisme te begrijpen,” zei Dimiru Tadesse, postdoctoraal onderzoeker bij Brookhaven Lab en eerste auteur van de studie.
Gebruik in schoolmaaltijden in de VS
In een belangrijke stap voorwaarts voor de sorghumindustrie, schoolvoedingsdiensten en Amerikaanse schoolkinderen heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) onlangs sorghum toegevoegd aan zijn Food Buying Guide for Child Nutrition Programs. Deze gids is de primaire bron voor schoolvoedingsdirecteuren om menu’s te maken die voldoen aan de USDA-voedingsvereisten.
“De opname van sorghum in de Food Buying Guide is een monumentale overwinning voor sorghumproducenten terwijl we blijven streven naar nieuwe markten voor ons gewas,” zegt Norma Ritz Johnson, uitvoerend directeur van het United Sorghum Checkoff Program (USCP). “Dit is cruciaal in onze inspanningen om sorghum zichtbaarder en gebruiksvriendelijker te maken voor voedingsprofessionals en de studenten die zij bedienen.”
Na maanden van inspanning heeft het United Sorghum Checkoff Program met de USDA samengewerkt om sorghum aan de gids toe te voegen. Vanaf 1 juli 2022 geldt een nieuwe USDA-vereiste dat ten minste 80% van de wekelijkse granen in schoollunch- en ontbijtmenu’s volkoren moet zijn. Sorghum, een voedzaam, eiwitrijk, glutenvrij en oud volkoren graan, zal een oplossing bieden voor schoolvoedingsprofessionals.
“De Food Buying Guide is een cruciale bron voor voedingsprofessionals om maaltijdplannen te maken die voldoen aan USDA-voedingsvereisten,” zegt Lanier Dabruzzi, directeur van Food Innovations & Institutional Markets bij Sorghum Checkoff. “Met de nieuwe 80% volkorenvereiste biedt de toevoeging van sorghum een nieuw ingrediënt voor gerechten zoals kommen, salades, soepen en gebakken producten.”
De gids definieert hoe bepaalde voedingsmiddelen bijdragen aan de federale voedingsrichtlijnen. De opname van volkoren sorghum, gepelde sorghum en sorghummeel erkent sorghum als een voedzame aanvulling op de maaltijden van Amerikaanse schoolkinderen.
Voedingsprofessionals die geïnteresseerd zijn in het opnemen van sorghum in hun schoolmenu’s kunnen sorghumcheckoff.com bezoeken of contact opnemen met Lanier Dabruzzi voor meer informatie over het aanschaffen en gebruiken van sorghum.
Studies
Vlokken sorghumkoekjes verhogen de postprandiale GLP-1- en GIP-spiegels en verlengen de subjectieve verzadiging bij gezonde proefpersonen
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26866508/
De weg naar het bevestigen en benutten van potentiële verzadigingsverhogende effecten van voedingsmiddelen op basis van sorghum voor menselijke diëten
https://ro.uow.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=2002&context=ihmri
Colon- en systemische effecten van geëxtrudeerde volkoren sorghumconsumptie bij groeiende Wistar ratten
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29056105/
Sorghum en gezondheid: Een overzicht van potentiële beschermende gezondheidseffecten
https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.16978
Acute effects of consuming sorghum-based breakfast meals on objective and subjective measures of satiety
https://www.researchgate.net/publication/272171183_Acute_effects_of_consuming_sorghum-based_breakfast_meals_on_objective_and_subjective_measures_of_satiety
Sorghum is de nieuwe quinoa
https://www.greenkarma.org.au/post/health-benefits-of-sorghum
Verzadiging en voedingsmiddelen op basis van sorghum
https://www.growkudos.com/publications/10.3920%25252Fqas2015.0695/reader
Traditionele Malinese vaste voeding gemaakt van sorghum en gierst heeft een duidelijk tragere maaglediging dan rijst, aardappel of pasta
https://www.mdpi.com/2072-6643/10/2/124
Sorghum: een onderbenutte volkorengraansoort die kan helpen bij de preventie van chronische ziekten
https://espace.curtin.edu.au/bitstream/handle/20.500.11937/6979/234539_234539.pdf;jsessionid=EF74811A3A0BBA9AE79E0035862BE6BC?sequence=2