Psoriasis sonde toont hoog niveau van artritis symptomen bij patiënten

Het internationale onderzoek naar het risico op artritis bij mensen met psoriasis heeft tot nu toe enkele belangrijke bevindingen opgeleverd. Uit de eerste resultaten blijkt dat 25% van de tot nu toe onderzochte patiënten, oftewel 712 mensen, last heeft van ernstige gewrichtsklachten. Dit komt overeen met eerdere schattingen dat ongeveer een derde van de mensen met psoriasis artritis psoriatica (PsA) zal ontwikkelen, een aandoening die gewrichten en pezen ontstoken en pijnlijk maakt.

De studie, geleid door onderzoekers van de universiteiten van Oxford en University College Dublin, en ondersteund door de Universiteit van Manchester, heeft tot nu toe bijna 3.000 patiënten gerekruteerd en streeft naar een totaal van 5.000 deelnemers. Psoriasis is een aandoening die ongeveer 3% van de bevolking in Groot-Brittannië en Europa treft.

Professor Laura Cotes, die het project leidt, benadrukt dat er momenteel geen manier is om te voorspellen welke patiënten met psoriasis waarschijnlijk gewrichtsproblemen zullen ontwikkelen. Het doel van dit onderzoek is om preventieve maatregelen te ontwerpen, zoals medicamenteuze behandelingen of levensstijlinterventies, om te voorkomen dat mensen met psoriasis artritis ontwikkelen.

De HIPPOCRATES Prospective Observational Study (HPOS) volgt mensen met psoriasis gedurende drie jaar om te zien wie PsA ontwikkelt. Deelnemers vullen online vragenlijsten in en sturen vingerprikbloedmonsters per post op. De studie is gestart in juli 2023 in Groot-Brittannië en is sindsdien uitgebreid naar Ierland, Griekenland en Portugal, met plannen om in nog eens twaalf Europese landen uit te breiden.

Professor Ann Barton van de Universiteit van Manchester leidt de analyse van genetische monsters die in het onderzoek zijn verzameld. Het doel is om genetische veranderingen te identificeren die kunnen voorspellen welke patiënten een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van artritis psoriatica. Dit kan in de toekomst leiden tot preventieve behandelingen voor deze risicopatiënten.

Russ Cowper, een patiënt met PsA uit Manchester, benadrukt de moeilijkheden bij het diagnosticeren van de aandoening en de impact ervan op het dagelijks leven. PsA kan onvoorspelbaar en slopend zijn, en het kan jaren duren voordat patiënten een juiste diagnose krijgen. Dit onderzoek biedt hoop voor betere voorspellings- en preventiemethoden voor mensen met psoriasis en PsA.

Bron: University of Manchester