Mediterraan dieet verlaagt overlijdensrisico vrouwen met 23%

Onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital hebben onderliggende mechanismen geïdentificeerd en beoordeeld die de 23 procent reductie van het sterfterisico door alle oorzaken voor Amerikaanse vrouwen door het mediterrane dieet kunnen verklaren.

De gezondheidsvoordelen van het mediterrane dieet zijn in meerdere onderzoeken gerapporteerd, maar er zijn beperkte langetermijngegevens over de effecten ervan bij Amerikaanse vrouwen en er is weinig inzicht in waarom het dieet het risico op overlijden kan verminderen. In een nieuwe studie waarbij meer dan 25.000 aanvankelijk gezonde Amerikaanse vrouwen gedurende 25 jaar werden gevolgd, ontdekten onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital, een van de oprichters van het Mass General Brigham gezondheidszorgsysteem, dat deelnemers die een grotere mediterrane dieetinname volgden tot 23 % lager risico op sterfte door alle oorzaken, met voordelen voor zowel kankersterfte als cardiovasculaire sterfte. De onderzoekers vonden bewijs van biologische veranderingen die kunnen helpen verklaren waarom: ze ontdekten veranderingen in biomarkers van metabolisme, ontstekingen, insulineresistentie en meer. Resultaten worden gepubliceerd in JAMA.

“Voor vrouwen die langer willen leven zegt ons onderzoek: let op je dieet! Het goede nieuws is dat het volgen van een mediterraan voedingspatroon zou kunnen resulteren in een vermindering van het risico op overlijden met ongeveer een kwart over een periode van meer dan 25 jaar, met voordelen voor zowel kanker als cardiovasculaire sterfte, de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen (en mannen) in de VS. wereldwijd”, zegt senior auteur Samia Mora, MD, cardioloog en directeur van het Center for Lipid Metabolomics aan de Brigham en hoogleraar geneeskunde aan de Harvard Medical School.

Het mediterrane dieet is een gevarieerd plantaardig dieet dat rijk is aan planten (noten, zaden, fruit, groenten, volle granen, peulvruchten). Het belangrijkste vet is olijfolie (meestal extra vierge), en het dieet omvat bovendien een matige inname van vis, gevogelte, zuivel, eieren en alcohol, en een zeldzame consumptie van vlees, snoep en bewerkte voedingsmiddelen.

De huidige studie onderzocht het langetermijnvoordeel van het volgen van een mediterraan dieet bij een Amerikaanse bevolking die werd gerecruteerd als onderdeel van de Women’s Health Study, en onderzocht de biologische mechanismen die de gezondheidsvoordelen van het dieet kunnen verklaren. De onderzoekers van het onderzoek evalueerden een panel van ongeveer 40 biomarkers die verschillende biologische routes en klinische risicofactoren vertegenwoordigen.

Biomarkers van metabolisme en ontsteking leverden de grootste bijdrage, gevolgd door triglyceridenrijke lipoproteïnen, vetweefsel en insulineresistentie. Andere biologische routes hebben betrekking op aminozuren met vertakte keten, lipoproteïnen met hoge dichtheid, lipoproteïnen met lage dichtheid, glycemische maatregelen en hypertensie hebben een kleinere bijdrage.

“Ons onderzoek biedt aanzienlijk inzicht in de volksgezondheid: zelfs bescheiden veranderingen in gevestigde risicofactoren voor stofwisselingsziekten – vooral die welke verband houden met metabolieten van kleine moleculen, ontstekingen, triglyceridenrijke lipoproteïnen, obesitas en insulineresistentie – kunnen op de lange termijn aanzienlijke voordelen opleveren als we de volgende stappen volgen: een mediterraan dieet. Deze bevinding onderstreept het potentieel van het aanmoedigen van gezondere voedingsgewoonten om het algehele risico op sterfte te verminderen”, zegt hoofdauteur Shafqat Ahmad, PhD, universitair hoofddocent Epidemiologie aan de Universiteit van Uppsala in Zweden en onderzoeker bij het Center for Lipid Metabolomics en de Division of Preventive Geneeskunde aan de Brigham.

De huidige studie identificeert belangrijke biologische routes die het sterfterisico door alle oorzaken kunnen helpen verklaren. De auteurs merken echter enkele belangrijke beperkingen op, waaronder dat het onderzoek beperkt was tot goed opgeleide vrouwelijke gezondheidswerkers van middelbare en oudere leeftijd, die overwegend niet-Spaans en blank waren. Het onderzoek was gebaseerd op vragenlijsten over de voedselfrequentie en andere zelfgerapporteerde metingen, zoals lengte, gewicht en bloeddruk. Maar de sterke punten van het onderzoek zijn onder meer de grootschalige en lange follow-upperiode.

Bron: Brigham and Women’s Hospital