Lokaal gewortelde sociaal-maatschappelijke initiatieven meest effectief in strijd tegen energiearmoede

De partners binnen LEA (Lokale Energiearmoede Aanpak) zijn verheugd over de recente bevindingen van TNO, die bevestigen dat een sociaal-maatschappelijke aanpak het meest effectief is in de strijd tegen energiearmoede.

In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen huishoudens moeite om hun energierekening te betalen. Energiearmoede gaat echter om meer
dan financiële zorgen en omvat ook problemen als slecht geïsoleerde woningen, gezondheidsrisico’s en sociaal isolement. Een effectieve aanpak moet al deze aspecten meenemen.

Het onderzoek toont aan dat de door LEA gepromote aanpak, gebaseerd op langdurige samenwerking met lokale gemeenschappen en organisaties, de beste resultaten oplevert.

Belangrijkste bevindingen uit het TNO-onderzoek:
1. Lokale inbedding is het meest belangrijk voor de effectiviteit van energiehulp.

2. Meerdere en langere bezoeken van energiehulpen dragen bij aan de verbetering van
het wooncomfort en de fysieke gezondheid en bevorderen duurzaam gedrag.

3. Energiehulporganisaties die vrijwilligers en arbeidskrachten met een afstand tot de
arbeidsmarkt in dienst hebben verbeteren het wooncomfort en de fysieke
gezondheid en verminderen de financiële zorgen.

4. Samenwerking met een woningcorporatie en gerichte werving helpt om kwetsbare
bewoners te bereiken.

LEA is een samenwerkingsverband van FIXbrigade Nederland, Energie Samen en Energiebank Nederland, met als doel om samen met lokale sociaal-maatschappelijke initiatieven en gemeenten de energiearmoede in Nederland structureel aan te pakken. Lokale initiatieven zijn cruciaal in deze strijd.

Ze kennen de omgeving, beschikken over een lokaal netwerk, komen regelmatiger bij huishoudens langs – het blijft niet bij één keer – en genieten het vertrouwen van de gemeenschap, waardoor ze effectief de doelgroep kunnen bereiken en ondersteunen. LEA versterkt deze initiatieven, helpt hen hun rol in de strijd tegen energiearmoede te verduidelijken en verbindt ze met gemeenten voor een effectieve sociaal-maatschappelijke aanpak.

Het doel is om op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland een duurzame coaching- en fixingaanpak te implementeren, waardoor bewoners blijvend geholpen worden. Er zijn al flinke stappen gezet. Op de kaart op www.wijzijnlea.nl is te zien waar energiearmoede al op de LEA-
manier wordt aangepakt. LEA wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

www.wijzijnlea.nl