Kan acupunctuur opvliegers en andere bijwerkingen van hormonale borstkankertherapie verminderen?

In een gepoolde analyse van drie klinische onderzoeken verminderde acupunctuur opvliegers en andere hormonale bijwerkingen van endocriene therapie bij vrouwen met borstkanker aanzienlijk. De analyse van gegevens uit de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea wordt door Wiley online gepubliceerd in CANCER, een peer-reviewed tijdschrift van de American Cancer Society.

Endocriene therapie, die de hormoonsignalering blokkeert die sommige vormen van borstkanker veroorzaakt, kan een levensreddende behandeling zijn, maar tot 80% van de patiënten die het gebruiken, ervaart opvliegers – een plotseling, tijdelijk gevoel van lichaamswarmte, blozen en zweten. – en andere bijwerkingen. Veel patiënten die deze symptomen ervaren, stoppen met de endocriene therapie, waardoor ze een verhoogd risico kunnen lopen op de progressie van kanker en overlijden.

Andere medicijnen kunnen opvliegers verminderen, maar ze hebben hun eigen onaangename bijwerkingen. Studies hebben de impact van acupunctuur op opvliegers geëvalueerd bij vrouwen met vroege borstkanker die endocriene therapie ondergaan, met gemengde resultaten.

Om meer informatie te verschaffen over de mogelijkheden van acupunctuur, voerden onderzoekers een gecoördineerd, multinationaal project uit dat bestond uit drie onafhankelijke gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken in de Verenigde Staten, China en Zuid-Korea, waarbij gebruik werd gemaakt van dezelfde geschiktheidscriteria, hetzelfde acupunctuurprotocol en dezelfde studiemaatregelen.

In totaal werden 158 vrouwen met borstkanker in stadium 0-III gerandomiseerd naar directe acupunctuur (IA) of uitgestelde acupunctuurcontrole (DAC). IA-deelnemers kregen gedurende 10 weken tweemaal per week acupunctuur en werden nog eens 10 weken gevolgd zonder acupunctuur. DAC-deelnemers kregen gedurende 10 weken de gebruikelijke zorg en stapten daarna over op acupunctuur met een verminderde intensiteit (eenmaal per week) gedurende 10 weken. Er werden gestandaardiseerde klinische vragenlijsten gebruikt om hormonale symptomen te beoordelen – waaronder opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid en gewrichtspijn – evenals de kwaliteit van leven gerelateerd aan fysiek welzijn, functioneel welzijn, emotioneel welzijn en sociaal welzijn. welzijn van het gezin.

In week 10 vanaf het begin van de onderzoeken weerspiegelden de scores van de IA-deelnemers een significante vermindering van de symptomen vergeleken met DAC-deelnemers. Uit de reacties bleek dat 64% van de mensen in de IA-groep verbeteringen meldden in het aantal en de ernst van hun opvliegers, vergeleken met 18% in de DAC-groep. IA-deelnemers rapporteerden ook grotere verbeteringen in de kwaliteit van leven vergeleken met DAC-deelnemers.

Tussen week 10 en week 20 veranderden de scores niet significant voor IA-deelnemers. DAC-deelnemers die gedurende deze periode wekelijkse acupunctuur kregen, vertoonden significante verbeteringen in de symptoomscores ten opzichte van week 10. Er werden door geen van de deelnemers acupunctuurgerelateerde bijwerkingen gemeld.

“Door bijwerkingen onder controle te houden, maakt onze aanpak het gemakkelijker voor patiënten om door te gaan met hun voorgeschreven medicatie, wat het potentieel heeft om het risico op terugkeer van kanker te verminderen en de langetermijnresultaten voor overlevenden van borstkanker te verbeteren”, aldus hoofdauteur Weidong Lu, MB, MPH, PhD, van het Dana-Farber Cancer Institute. “In de praktijk kunnen patiënten die geïnteresseerd zijn in het gebruik van acupunctuur voor dit doel beginnen met een korte proefperiode om hun reactie op de behandeling te beoordelen, vooral in termen van vermindering van opvliegers en andere symptomen. Als de proefperiode positieve resultaten oplevert, kunnen patiënten deelnemen aan een langetermijnprogramma, waarbij ze tijdens de duur van hun antihormonale medicatieregime regelmatig acupunctuursessies krijgen.”

“Acupuncture for Hot Flashes in Hormone Receptor-Positive Breast Cancer, A Pooled Analysis of Individual Patient Data from Parallel Randomized Trials.” Weidong Lu, Anita Giobbie-Hurder, Anna Tanasijevic, Sylvia Baedorf Kassis, Sung Hwan Park, Young Ju Jeong, Im Hee Shin, Chang Yao, Hyun Jung Jung, Zhiyuan Zhu, Chao Bao, Ting Bao, EunMee Yang, Barbara E. Bierer, and Jennifer A. Ligibel. CANCER; Published Online: June 24, 2024 (DOI: 10.1002/cncr.35374).

URLhttp://doi.wiley.com/10.1002/cncr.35374