De gevoelde leeftijd van mantelzorgers is verbonden met de gevoelde leeftijd van hun dierbaren met dementie, volgens een studie van de Universiteit van Surrey. Deze ervaren leeftijd bij mensen met dementie en hun verzorgers is gerelateerd aan hun eigen welzijn, tevredenheid met het leven en zelfvertrouwen.
De gevoelsleeftijd is gedefinieerd als hoe oud iemand zich voelt in vergelijking met zijn echte leeftijd. Het wordt gemeten door mensen te vragen of ze zich jonger, hetzelfde of ouder voelen dan hun werkelijke leeftijd. Dit concept helpt begrijpen hoe mensen hun eigen ouder worden zien, wat hun mentale en fysieke gezondheid kan beïnvloeden en belangrijke gezondheidsuitkomsten kan voorspellen, waaronder sterfte.
De onderzoekers van Surrey onderzochten gegevens van de Britse IDEAL-studie die tussen 2014 en 2016 werd uitgevoerd. De gegevens omvatten 1001 paren van mensen met dementie en hun echtgenoten. De leeftijd van de deelnemers varieerde van 41 tot 95 jaar. De meerderheid van de mensen met dementie waren mannen, terwijl de meerderheid van de mantelzorgers vrouwen waren.
Het onderzoeksteam mat hoe oud elke persoon zich voelde en beoordeelde hun relatiekwaliteit, welzijn, levenstevredenheid en zelfvertrouwen. De onderzoekers gebruikten lineaire regressieanalyses om het verband te bepalen tussen de gevoelde leeftijden van de mensen met dementie en hun echtgenoten.
Ze gebruikten ook het Actor-Partner Interdependence Model (een methode om te begrijpen hoe de gevoelens en gedragingen van de ene persoon gerelateerd zijn aan andere variabelen bij hun partner) om te zien of de kwaliteit van hun relatie van invloed was op dit verband en of de gevoelde leeftijd van een persoon gerelateerd was aan de mentale en emotionele gezondheid van hun partner. Deze wetenschappelijke benadering stelde het team in staat om te begrijpen hoe de gevoelens en percepties van het ouder worden gedeeld worden en elkaar kunnen beïnvloeden binnen deze verzorgingsrelaties.
Bron: University of Surrey