De hoge temperaturen van de 21e eeuw zijn te wijten aan een toename van de zonnestraling

Cosmic rays effect the climate of the Earth

Volgens de wetenschap van het IPCC is de absorptie van zonnestraling in de 21e eeuw toegenomen tot 80% van het opwarmingseffect van koolstofdioxide, maar het IPCC houdt hier geen rekening mee, ook al is het gebaseerd op directe satellietmetingen door NASA

Samenvatting

Volgens de wetenschap van het IPCC wordt de opwarming van de aarde uitsluitend veroorzaakt door door de mens veroorzaakte oorzaken. In de zomermaanden van 2023 zijn recordhoge temperaturen gemeten, en door de mens veroorzaakte klimaatfactoren – vooral broeikasgassen – zijn als boosdoener genoemd. Er wordt geschat dat het aanhoudende El Nino-fenomeen ook de temperatuurstijging heeft veroorzaakt, maar het effect ervan begon pas tegen het einde van het jaar.

Uit eenvoudige analyses blijkt dat de temperatuurstijging in 2023 niet uitsluitend aan de mens kan worden toegeschreven, omdat de opwarming zo snel heeft plaatsgevonden. Uit mijn onderzoek blijkt dat de belangrijkste oorzaak van de hoge temperatuur in 2023 de sterk toegenomen absorptie van kortegolfstraling (ASR) van de zon in de atmosfeer en op het aardoppervlak is geweest. Bij mijn onderzoek is gebruik gemaakt van de CERES-satellietstralingsmetingen (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System) die in maart 2001 door de NASA zijn gestart en die de meetgegevens zijn geweest voor verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

Ik heb eenvoudige klimaatmodellen gebruikt omdat de door het IPCC toegepaste algemene klimaatmodellen (GCM’s) de bewolking en veranderingen in de kortegolfstraling niet nauwkeurig genoeg kunnen simuleren. Dit feit is bij klimaatwetenschappers al lang bekend. Veranderingen in de absorptie van zonnestraling houden voornamelijk verband met veranderingen in de bewolking en aërosoldeeltjes. Sinds 2014 is de stijging van de mondiale oppervlaktetemperatuur versneld, maar dit houdt geen rekening met antropogene klimaatfactoren, en daarom houden ASR-veranderingen waarschijnlijk verband met externe factoren.

Volgens het laatste IPCC-rapport AR6 bedroeg de stralingsforcering (RF) in de jaren 1750-2019 2,70 W/m2. Volgens het IPCC is de grootste klimaatveranderende factor de toename van de concentratie kooldioxide, waarvan de stralingsbeperkingswaarde in 2023 ongeveer 2,25 W/m2 bedroeg. De absorptie van zonnestraling is tussen 2001 en 2023 toegenomen tot een waarde van 1,81 W/m2, wat ongeveer 80% is van het verwarmingseffect van kooldioxide. Desondanks negeren het IPCC en de meerderheid van de klimaatwetenschappers deze factor. Er zijn uitzonderingen, zoals NASA-directeur Gavin Schmidt, die in Nature schreef dat antropogene factoren de temperatuur in 2022 met slechts ongeveer 0,02°C hebben doen stijgen, en zelfs als alle plausibele verklaringen in aanmerking worden genomen, blijft het verschil tussen de modellen en het waargenomen jaargemiddelde De temperatuur zal in 2023 nog steeds rond de 0,2 °C liggen. Deze mening is opmerkelijk omdat het wellicht de eerste keer is dat een erkende klimaatwetenschapper toegeeft dat ze in de war zijn ‘omdat het lijkt alsof ze zich op onbekend terrein bevinden’.

Bron: Ph.D. Antero Ollila, docent Aalto Universiteit (Emer.), aveollila@yahoo.com

Link naar het originele artikel: https://scienceofclimatechange.org/wp-content/uploads/Olilla-Record-Temperature-2023.pdf

Link naar blogpost: https://www.climatexam.com/blog