De etherische wereld en de hemelse reis van de ziel

  1. Inleiding

De geestelijke wereld is reëler dan we denken’

Is er meer tussen hemel en aarde dan waarvan wij ons bewust van zijn? Wat zegt het ons nu nog dat de Bijbel spreekt van de ‘hemelse gewesten’ als de verblijfplaats van boze geesten, gevallen engelen, goden en godenzonen? En, hoe zit dat nu met dat Hemelrijk waar wij toch na onze dood naartoe behoren te gaan?

De hemelse reis van de ziel’

De centrale vraag in dit artikel is, waar de ziel én (eventueel) de geest naartoe reizen als het fysieke lichaam komt te overlijden? De algemene opvatting is, dat de onsterfelijke ziel terugkeert naar het Hemelrijk, maar waar de geest (een samenraapsel van oneindig veel deel-persoonlijkheden; gedachten, herinneringen, overtuigingen en emoties uit alle (vorige en dit leven) levens) blijft, is voor velen een raadsel.


Oké, stel dat ik de gedachte van een Terugreis aanvaard, maar hoe moet ik me dan dat gigantische Rijk voorstellen en waar kan ik ergens in het heelal dat Hemelrijk vinden?

2.0 Het heelal; een multi-/ holo-/ metaversum

Zijn er meer sterren in het heelal dan zandkorrels op aarde?’

Het multi-/ holoversum of meta-universum is daarentegen een hypothetische hoeveelheid van een oneindig of eindig aantal universa, inclusief ons eigen universum; een reusachtige verzameling van sterren, planeten en stelsels. De term multiversum is een algemene benaming voor de manier waarop meerdere universa gelijktijdig zouden kunnen bestaan.
Het aantal mogelijke universa bedraagt 10 tot de macht 500; slechts een ruwe schatting! Gezamenlijk vormen deze mogelijke universa ‘een oneindig virtueel landschap’. Elk van die universa heeft zijn eigen stabiele verzameling van natuurwetten en elk universa evolueert langs zijn eigen pad!

Een verzameling van een oneindig aantal universa; parallelle werelden’


Wij als mens leven dus in een waarachtig holistische universum of holoversum. Een universum waarin de conditie van elk deel invloed uitoefent op alle overige delen. En juist ons (holo-)universum, alléén ons (beperkt) zonnestelsel, bevat een schitterende ruimte-tijdconstructie dat speciaal voor de evolutie van het bewustzijn (de ontwikkeling van de ziel) door God is geschapen.

3.0 Het begrip ‘dimensies’


Onder de dimensies (van het Latijn: afmeting) van een voorwerp de parameters waarmee zijn vorm en afmetingen worden vastgelegd. Zijn er dan meerdere dimensies in het heelal aanwezig? Er zijn géén wetenschappelijke bewijzen voor het bestaan van méér dimensies dan de vier waar Einstein mee werkte. Tal van natuurkundigen denken echter toch dat ze wel moeten bestaan, omdat er belangrijke theorieën zijn die niet zouden werken zonder die dimensies. De wetenschap vermoed dat er waarschijnlijk meer dan 1200 verschillende zonnestelsel zijn in het heelal.

Het universum als multidimensionaal hologram’

Sinds Einstein het begrip ruimtetijd invoerde, zien we het heelal als vierdimensionaal, maar nieuw onderzoek, vooral op het gebied van de snaartheorie, duidt erop dat er misschien wel 11 of zelfs 12 dimensies zijn. De snaartheorie veronderstelt namelijk dat er naast de drie dimensies die wij met onze zintuigen waar kunnen nemen, op subatomair niveau nog een flink aantal dimensies liggen ‘opgerold’ welke niet waarneembar zijn.

Als een natuurkundige zou moeten omschrijven wat de sferen of dimensies zijn en hoe die uit elkaar te houden zijn, dan zou hij zeggen: hoe fijnere de aard van de trilling van energievelden, hoe hoger de sfeer. Je zou in dit geval kunnen spreken van spirituele dimensies of sferen.
In wezen zijn sferen en gebieden geen plaatsen maar situaties. Iedere sfeer, ieder gebied is een situatie. Deze situatie wordt door de waarnemer geïnterpreteerd als een plaats. De aard van zijn waarneming is in overeenstemming met zijn psychische gesteldheid!

Spirituele dimensies?

Spirituele dimensies zijn in wezen frequenties van Goddelijk Licht. Licht elk voorzien van een eigen unieke trillingsniveau. Het goddelijke licht schijnt door alle dimensies heen te zweven – te dwarrelen -, omdat het zo ‘ongrijpbaar’ is. Deze dimensies zijn zowel binnen als buiten en zowel boven als beneden in ons aanwezig en weerspiegelen in wezen het Goddelijke Licht van ons (spiritueel) bewustzijn; vrij vertaald als de uitstraling (levenskracht) van je ziel rondom je fysieke lichaam.

4.0 De Hemelse (leer)school

Paranormaal begaafden – mediums en zij die channelen met de hogere sferen – beweren dat de Hemel verschillende dimensies of niveaus heeft [o.a. in het Evangelie van Maria Magdalena wordt gesproken over de zeven hemelen], afhankelijk van hoe mensen hun leven op aarde geleid hebben en dat ze naar verschillende niveaus gaan. Degene die ‘uitblinken’ in het leven een hoog geestelijk bewustzijn hebben, zouden zich op een hoger niveau in de hemel bevinden, terwijl minder ‘ontwikkelde’ zielenpoot een lager niveau in de hemel wonen.

Sommigen van ons hebben daarentegen verwachtingen zonder je daarvan bewust te zijn. Je hele leven heb je nagedacht over wat er ná de dood zou gebeuren, en wanneer je ‘sterft’ worden die gedachten manifest, en dán realiseer je je opeens wat je gedachten waren, dán maak jij je gedachten opeens waar. En, het zullen juist je sterkste gedachten zijn – de gedachten waar je je het meest aan vastgehouden hebt (‘Ik ben een zondaar en ben niet waardig om Gods Liefde te ontvangen en ga dus naar de Hel’) – die het hardste doorwerken. Dus je huidige gedachten worden opnieuw ‘geëtaleerd’ – wederom getoond – in het Hemelrijk, Bewustzijn van de Macrokosmos, de Macrorealiteit, het Rijk van het Absolute, het Hiernamaals of het Hemelrijk ….. om maar een paar omschrijvingen van de Hemel te noemen!

Je onbewuste gedachten over de dood worden gemanifesteerd’

Maar in de eerste momenten van de terugkeer naar het Hemelrijk (het Hiernamaals), word je de mogelijkheid aangeboden om te kiezen: Wil je opgenomen worden in het Collectieve Bewustzijn – in de Macrorealiteit, het Rijk van het Absolute – of kies je er liever voor om ‘alleen’ te zijn. De dood aldaar verandert niet ons bewustzijn; het karakter, de overtuigingen, de herinneringen en de (emotionele) gedachten veranderen niet op het moment dat we ‘overgaan’ naar een andere vibratie-niveau, naar het Hiernamaals! Je wordt niet opeens een ‘heilige’. We ‘leven’ dus verder en kunnen vrij kiezen wat we op dát unieke terugkeermoment opnieuw willen ervaren.

5.0 De terugreis van de ziel naar het Hemelrijk

Ziel en geest keren samen terug naar het hemelrijk of alleen de ziel?’
‘Keert de ziel altijd terug naar het Hemelrijk? Waar verblijft de geest dan?’

Entiteiten of energiewezens zoals de mens zijn in principe aard-gebonden, maar tijdens het stervensproces behoren ze in eerste instantie samen als eenheid terugkeren naar het Hemelrijk. De ziel en geest – zaadjes van onvervulde verlangens, emoties en gedachten bewaart in het hart van de ziel – zullen in dit geval gezamenlijk meereizen naar het Hemelrijk – ook wel de noëtische of etherische wereld genoemd -, waarbij de geest (de geestes-energie) als het ware verblijft in een ‘apart, parallelle’ gedeelte van de hemelse sferen dat ook gelegen is binnen in die noëtische wereld. Je zou kunnen spreken van een ‘voorportaal’ – een aparte, ‘afgesloten’ sfeer -, waar alle zielen samenkomen voor hun doorreis naar de hogere sferen. Hier krijgt de ziel en de geest de gelegenheid om te acclimatiseren; om haar positieve en negatieve gedachten te aanschouwen en enigszins te neutraliseren, aan te passen aan zijn nieuwe omstandigheid van zijn.

Apart is helaas niet het correcte woord, maar ons inzicht in de samenspel van allerlei dimensies is te beperkt om daar een duidelijke verklaring dan wel een beeld van dit wonderbaarlijk schouwspel van oneindig in elkaar verstrengelde energiebronnen en -velden ruimtes te geven en te vormen.

Dit is mijn waarheid, mijn visie omtrent de opbouw van de hemelse sferen’

De geest vertoeft – naar mijn idee – dus in een parallel lopende ‘aparte’ dimensie, ook wel de psycho-noetische wereld of ‘voorportaal’ genoemd. Hoewel er meerdere dimensies of sferen – in de volksmond wordt gesproken over zeven dimensies of zeven hemelen [Evangelie van Magdalena] – zijn, zijn de afzonderlijke, ‘zelfstandige’ sferen die door een bepaalde hoogte van frequenties of trillingsniveau van elkaar gescheiden zijn, toch op een unieke permanente wijze steeds met elkaar verbonden zijn. Je zou in dit geval kunnen spreken van een kwantumveld, maar …….. ‘ze kunnen niet zonder elkaar bestaan’. Dus reizen van het ene universum naar het andere is mogelijk, mits ‘jij’ een bepaald bewustzijnsniveau hebt bereikt op aarde.

6.0 Gelijkenis hemelse sferen en het onderwijssysteeml

Laten we aan de hand van een vergelijking toch proberen uit te leggen hoe de hemelse sferen mogelijk (!) opgebouwd zouden kunnen zijn. Niemand weet de exacte configuratie van het Hemelrijk ofwel het Rijk van het Absolute, maar laten we een poging wagen wel aan de hand van het voorbeeld ‘Basisschool’. Want ……. de kern van ons leven (‘Zo Boven, zo Beneden’) – onze levenscycli – hierop aarde is enigszins te vergelijken met ons onderwijssysteem (= de kleuterschool, de lagere school, de middelbare school, het hoger en universitair onderwijs en ieder onderwijsinstelling heeft zo zijn eigen niveaus, groepen en klassen), dat is samengesteld uit meerdere fasen en al deze fasen (klassen) zul je moeten doorlopen om uiteindelijk een diploma te bemachtigen; om de gewenste levenservaring op te doen ofwel aan de wensen of levensdoel van de ziel – je hoger of goddelijk bewustzijn – te voldoen, zodat jij uiteindelijk spiritueel kunt groeien en ontwikkelen. ‘Je bent – hoe dan ook – een god-in-wording’. ‘Je wilt graag het meesterschap bereiken’

De levenscyclus en het doel op aarde’

Ons onderwijssysteem is samengesteld uit meerdere fasen, niveaus en groepen en al deze fasen of opleidingsniveaus ga je doorlopen of je dat leuk vindt of niet. Je eerste levensjaren van je ‘opleiding’ – je eerste incarnatiecyclus – start je als het ware op de kleuterschool in groep 1 en verblijft in beperkte inzichtelijke levensomstandigheden daar enige jaren tot je zowel lichamelijk als geestelijk ‘volgroeid’ bent. Als jij al je lespakketten voldoende hebt begrepen en de materie onder de knie hebt, mag je doorstromen naar een hoger niveau, een andere klas, bijvoorbeeld groep 2. Door systematisch, langzaam maar wel overwogen doorloop jij het hele onderwijssysteem tot jij uiteindelijk het geleerde in de praktijk mag brengen. In sommige gevallen mag je een klas overslaan, maar dat komt zelden voor.

Jij bent hoe dan ook aan ‘t volwassen geworden; je bent aan het groeien! Jij bent – na het succesvol doorlopen van het hele onderwijssysteem (lees: oneindig veel incarnaties) – een ‘Meester’ geworden; je bent meester geworden over je lichaam, je geest en je ziel. Jij bent in feite een god-in-wording tijdens iedere incarnatie. Uiteindelijk vormen zij – ziel, geest en lichaam – een goddelijke drie-eenheid en het enige wat zij nu nog kunnen doen is Liefde uitstralen; de Onvoorwaardelijke Liefde die Jezus van Nazareth ten toon spreidde op deze aarde! ’Ik ben één met mijn Vader’

Dit is mijn waarheid, mijn visie omtrent de opbouw van de hemelse sferen’


Je kunt het een beetje vergelijken met de indeling van het huidige onderwijssysteem of bijvoorbeeld dat ieder afzonderlijk planetair stelsel (sterrenstelsel of melkwegstelsel) wordt omgeven door één gigantisch grote kristallen bol en al deze kristallen bollen zijn te beschouwen als zelfstandig, gescheiden en zelfregulerende units (energievelden, sferen) maar toch direct verbonden met elkaar door onzichtbare verbindings- of communicatielijnen. Al deze unieke op zichzelf staande kristallen bollen of zelfregulerende units worden ondergebracht – ‘ingepakt’ – in slechts één onmetelijk, gigantische kristallen bol die het als het ware het oneindige holo- of meta-universum volledig omvat. Op basis van dit beeld – oneindig aantallen kristallen bollen die als het ware die ene onmetelijke superbol opvullen – kun jij misschien nu een voorstelling maken hoe het hele universum of heelal is of kan zijn opgebouwd, namelijk uit oneindig veel kristallen bollen of dimensies gevuld met etherische energie waar de ziel (de goddelijke vonk, de essentie) vertoeft in één van die dimensies (klas of groep), en oneindig veel kristallen bollen of dimensie met een kenmerkende psycho-noëtische energiefrequentie waar de geest vertoef.
Dit alles gezamenlijk verpakt in één super gigantische (oneindig grote) kristallen bol. En, stel je nu eens voor dat ieder kristallen bol een planetaire of zonnestelsel omvat. ‘Dus een superbol – de SUPER universum – met daarin oneindig veel kleinere bollen en bolletjes’.

Om nog een beter beeld van de indeling van de noetische of etherische wereld – een summiere gelijkenis van het heelal – te krijgen, heb ik als voorbeeld de reguliere basisschool genomen. Het basisonderwijs is verdeeld in 8 groepen en kent meerdere klassen en leslokalen (klas 1, 2, 3, etc.), maar gezamenlijk vormen ze een groeps-eenheid; je zou kunnen spreken van een dimensie, de hoofdgroep-sfeer ‘basisonderwijs’ met een vakinhoudelijke frequentie. De 8 groepen zijn weer onderverdeeld in onderbouw en bovenbouw; hier kun je spreken van hoofd sub-dimensies ‘onderbouw’ en hoofd sub-dimensie ‘bovenbouw’ of hoofd-subsferen. De onderbouw bestaat weer uit groep 1 tot en met groep 4 en de bovenbouw kent de groepen 5 tot en met 8. Iedere groep (groep 1, groep 2, groep 3, etc.) afzonderlijk bekeken, zou je kunnen spreken over sub-sub-dimensie of sub-sub-sferen. Een super kleine eenheid binnen een bestaande grotere eenheid of dimensie.

Kort samengevat: De basisschool vormt een groepseenheid, dus een dimensie of sfeer; een kristallen bol met een eigen onafhankelijke, kenmerkende frequentie. De kleuterschool ofwel de onderbouw en de lagere school (de bovenbouw) kun je ook opvatten als een groepseenheid, maar een veel kleinere eenheid. Dit kun je misschien het best verwoorden met sub-dimensie ‘onderbouw’ en sub-dimensie ‘bovenbouw’; met andere woorden een kleinere kristallen bol is hier op van toepassing. Bekijken we iedere groep van de onderbouw en bovenbouw apart (groep 1 t/m groep 8), dan kun je spreken van een sub-sub-sfeer binnen de groepseenheid sub-dimensie of sub-sfeer. In dit geval zal de kristallen bollen nog veel kleiner zijn dan die van de sub-sfeer.
Maar het bijzondere van de opbouw van dit schoolse systeem is, dat alle leerlingen zich vrij kunnen bewegen door het hele gebouw heen; zonder enige belemmeringen maar zijn uiteraard wel verbonden met hun eigen klaslokaal en bijbehorend lesmateriaal. Met andere woorden, er is voortdurend interactie – uitwisseling van energieën – tussen de verschillende dimensies, units of sferen.

Een aartsengelachtig bestaan in de noëtische wereld; een bestaan buiten tijd en ruimte

7.0 Slot

Uw gedachten zijn niet mijn gedachten’ [Jesaja 55:8]

Iedereen is het erover eens dat we vroeg of laat sterven. Over de zekerheid van de dood bestaat geen enkele twijfel. Rijk en arm, jong en oud, we gaan allemaal op een dag dood. De dood is voor allen gelijk en universeel en niemand kan hem ontkennen of aan hem ontkomen. Het staat vast dat we allemaal eens sterven. Je kunt je dan ook hier maar beter op voorbereid zijn en het niet naast je neerleggen. Want wie sterft, is niet bij overslag een heilige, wat in meerdere geloofsleren wordt verkondigd. Iedereen neemt – hoe dan ook – zijn problemen, emoties en overtuigingen mee naar het Hemelrijk en schept aan gene zijde als het ware daarmee zijn nieuwe omgeving! Dat zijn dan ook nog niet de ‘echte’ hemelse sferen, maar worden in de literatuur de astrale werelden genoemd. Het astrale lichaam wordt na de dood dan de basislichaam voor het nieuwe bestaan in die andere wereld.

Het meest opmerkelijk van de afgelopen honderden jaren is wel, dat er géén consensus over de aantallen hemelse sferen of dimensies – over het ware invulling van het bestaan van het hemelrijk – bestaat. In de Bijbel, de Koran en bijvoorbeeld het Maria Magdalena Evangelie wordt gesproken over de ‘zevende Hemel’. Maar andere meer recente beweringen die via channeling hebben plaatsgevonden, wordt ons verteld dat het Hemelrijk (Berend Jager, boek ‘De reis door de sferen’) uit van zeven positieve en zeven negatieve sferen is opgebouwd; weer anderen (bijv. Ann Valentin, in Cosmic Revelation) daarentegen denken hier compleet anders over. ‘Jullie planeet is de mooiste in het twaalfde universum, het meest uniek, juist in variëteit. Het heeft meer levensvormen dan iedere andere planeet’……. [Boek ‘De grote verandering, Joanne Klink].
Als we uitgaan van het begrip ‘Zo Boven, zo Beneden’, dan kan het zo maar zijn dat we kunnen spreken over oneindig veel dimensies of sferen. Neem bijvoorbeeld ons chakra-systeem dat zeven hoofdchakra’s kent, maar vele kleinere chakra’s; in totaal gaat het dan om 21 grotere en kleinere chakra’s. Dus toch 21 hoofd-dimensies of 21 hoofd-sferen ( 3 x 7; het getal zeven wordt ook wel het heilige getal genoemd) of 21 grote kristallen bollen?


‘Uw gedachten zijn niet mijn gedachten’. Maar …… datzelfde zou men kunnen zeggen van wat er doorkomt vanuit de hemelse hiërarchie middels channeling. Het is, hoe dan ook, anders dan we op aarde denken én weten! Maar voor één ding vraag ik bijzondere aandacht en dat is wel ‘leer mediteren op de dood’. Hoe vreemd dat ook nu – zeker wanneer je nog jongvolwassen bent – in je oren mag klinken.

7.1 Leer mediteren op de dood

Volgens de wetenschap is ons universum 13,8 miljard jaren oud’

In vele geschriften worden de voordelen van het memento mori (gedenk te sterven) en de nadelen van het negeren van de dood uiteengezet. Maar ook wordt beschreven als je op het sterven hebt gemediteerd, komt het als de dood echt toeslaat niet zo hard aan en heb je het er minder moeilijk mee. We mediteren op de dood, niet om angst of nare gevoelens op te roepen, maar om voorbereid te zijn, zodat we de dood manmoedig onder ogen kunnen zien wanneer het zover is. ‘Wie problemen voorziet in de toekomst, treft voorzorgsmaatregelen’.

Maar wat ons parten speelt is dat we niet zeker weten wanneer de dood toeslaat. Ook al weten we dat we eens moeten sterven, we gaan ervan uit dat het hoog heel lang duurt voor het zover is. We denken allemaal dat we het nog wel een tijdje zullen uitzingen en klampen ons onterecht vast aan het idee dat het nog jaren duurt voor ons laatste uur slaat.

Wie niet wil stilstaan bij de dood, wie er gewoon niet aan wil denken, houdt zich alleen bezig met de dagelijkse dingen – zorgen – van dit leven. Niet denken aan de dood leidt dus tot een beperkte vorm van bestaan. Wel stilstaan bij de dood herinnert ons aan het volgend leven, waardoor de nadruk minder op de dingen van dit leven komt te liggen. Natuurlijk moeten we werken om in ons levensonderhoud te voorzien, maar desondanks mogen we het volgende toekomstige leven niet vergeten.

Het doel van het mediteren op de dood en vergankelijkheid is, dat dit ons ertoe aanzet ons actief met spiritualiteit bezig te houden, want niet voorbereid zijn op de dood kan soms tot grote verwarring van de menselijke geest – niet de ziel, het hoger of innerlijke bewustzijn – met betrekking tot de hemelse reis leiden. Mocht de geest – niet de ziel – om welke reden (bijv. auto-ongeluk, bang zijn voor een straffende God, sterk verbonden en gehecht zijn aan het aardse leven of familie, etc.) dan ook de hemelse reis uitstellen, dan bestaat er een grote kans dat de geest (het bewustzijn) blijft – kort of langdurig, soms eeuwen – ‘ronddolen’ tussen hemel en aarde.

Advies: Leer mediteren op drie fundamentele onderwerpen, te weten: de zekerheid van de immanente dood, de onzekerheid over het moment waarop de dood toeslaat en het feit dat als de dood ons komt halen alleen onze spirituele verwezenlijking ons van dienst kan zijn.

Hans Zevenboom

Link: https://www.millennium-visie.org/site/nieuwsbrief/381-de-etherische-wereld-en-de-hemelse-reis-van-de-ziel-