Het beperken van de keuze aan gearomatiseerde vapes, ook wel e-sigaretten genoemd, zou een nadelig effect kunnen hebben op de vele volwassenen die ze gebruiken om te minderen of te stoppen met roken, volgens een nieuw onderzoek onder leiding van de Universiteit van Bristol, gepubliceerd in het tijdschrift Harm Reduction.
In maart/april 2023 was het aandeel kinderen dat experimenteerde met vapen jaar na jaar met 50% gegroeid, van één op de dertien naar één op negen1. Bezorgdheid over het feit dat kinderen verslaafd raken aan dampen heeft de Britse regering ertoe gebracht om smaken te verbieden om ze minder aantrekkelijk te maken voor jongeren.
Sommige landen hebben de verkoop van gearomatiseerde e-liquids al aan banden gelegd, waardoor alleen tabaks- en mentholsmaken zijn toegestaan. Hoewel deze beperkingen bedoeld zijn om de aantrekkingskracht van vapen te verminderen, kunnen ze gevolgen hebben voor volwassenen die vapen gebruiken om te stoppen met roken.
In deze studie wilden onderzoekers begrijpen hoe Britse volwassenen die roken, of vroeger rookten en nu vapen, denken over e-liquids zonder smaak en welke mogelijke smaakbeperkingen hierop van invloed kunnen zijn. Het team rekruteerde 24 volwassenen, variërend in leeftijd van 19 tot 62 jaar. Hiervan rookten 12 volwassenen dagelijks en 12 volwassenen vapen dagelijks, maar waren binnen een jaar voorafgaand aan het onderzoek gestopt met roken (aangezien dagelijks vapen sterk geassocieerd is met stoppen met roken). De groep bestond uit twee volwassenen die twintig of meer sigaretten per dag rookten en twee volwassenen die dagelijks vapen, maar vroeger twintig of meer sigaretten per dag rookten.
Deelnemers werd gevraagd om gedurende vier uur een niet-gearomatiseerde e-liquid te gebruiken in plaats van hun gebruikelijke gearomatiseerde e-vloeistof. Vervolgens werd hen gevraagd een enquête in te vullen en deel te nemen aan een online-interview waarin ze hun mening gaven over de vraag of ze in de verleiding zouden komen om ze opnieuw te gebruiken.
Uit de resultaten bleek dat de deelnemers gemengde meningen hadden over e-liquids zonder smaak. Terwijl sommigen zich niet beïnvloed voelden door het gebrek aan smaken, dachten anderen dat het hen weer zou kunnen aanzetten tot roken. Veel van de deelnemers beschreven de e-liquids zonder smaak als onaangenaam of vonden ze ‘goed’.
Hoewel veel deelnemers dachten dat smaken een cruciale rol speelden in hun dampgedrag, vooral bij hun pogingen om te stoppen met roken, werden andere factoren zoals nicotineafhankelijkheid, sociale invloeden (gezien het trendy imago van vapen) en gezondheidspercepties als belangrijke drijfveren genoemd. Deelnemers aan dit onderzoek waren over het algemeen van mening dat een verbod op smaakstoffen een grotere negatieve impact zou hebben op de inspanningen om te stoppen met roken dan dat het jonge mensen ervan zou weerhouden te vapen.
Dr. Jasmine Khouja, hoofdauteur en docent van de studie aan de Bristol School of Psychological Science en lid van de Tobacco and Alcohol Research Group van de universiteit, zei: “Hoewel smaakbeperkingen het vapen onder jongeren kunnen verminderen, suggereren onze interviewreacties dat ze ook volwassenen kunnen ontmoedigen om te roken. het gebruik van e-sigaretten om hen te helpen stoppen met roken, wat ertoe kan leiden dat degenen die vapen, weer gaan roken en dat meer mensen die momenteel roken, blijven roken. Er bestaat ook bezorgdheid dat mensen smaken uit het buitenland proberen te halen of hun eigen smaken maken, waardoor ze kunnen worden blootgesteld aan giftige stoffen of chemicaliën die niet zijn goedgekeurd voor gebruik in dampen.
Bron: University of Bristol