52 miljoen Europeanen lopen het risico op ernstige gezondheidsproblemen door ultrafijne deeltjes uit vliegtuigen

Het onderzoek uitgevoerd door CE Delft en in opdracht van Transport & Environment (T&E) brengt verontrustende gegevens aan het licht over de gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan ultrafijne deeltjes (UFP’s) die worden uitgestoten door vliegtuigen, vooral rond de drukste luchthavens van Europa. Er wordt geschat dat blootstelling aan deze deeltjes kan worden gelinkt aan honderdduizenden gevallen van ernstige gezondheidsaandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en dementie, die ongeveer 52 miljoen mensen treffen die binnen een straal van 20 km van deze luchthavens wonen.

UFP’s zijn ongelooflijk klein, met een diameter van minder dan 100 nanometer, wat hen in staat stelt diep in het menselijk lichaam door te dringen, tot in het bloed, de hersenen en de placenta. Er bestaat momenteel geen regulering voor veilige niveaus van UFP’s, ondanks waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie meer dan een decennium geleden over hun mogelijke gezondheidsimpact.

De studie belicht ook sociaal-economische kwesties en merkt op dat vaak degenen die het dichtst bij luchthavens wonen uit gemeenschappen met lagere inkomens komen, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor de effecten van luchtvervuiling. Bovendien suggereert het onderzoek dat het gebruik van brandstof van hogere kwaliteit de uitstoot van UFP’s aanzienlijk kan verminderen, tot 70%. Deze verbetering, bereikt door een proces dat bekend staat als hydrotreatment, dat wordt gebruikt om zwavel uit brandstoffen voor auto’s en schepen te verwijderen, vertegenwoordigt een potentiële oplossing met lage kosten om sommige gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan luchtvervuiling door de luchtvaart te verminderen.

Deze studie roept op tot dringende actie, inclusief de implementatie van betere brandstofnormen en de adoptie van schonere technologieën in de luchtvaart, om de volksgezondheid te beschermen en de milieu-impact van luchtverkeer te verminderen. De bevindingen benadrukken de bredere milieu- en gezondheidsuitdagingen die worden gesteld door niet-CO2-emissies van de luchtvaart, inclusief andere giftige vervuilende stoffen en hun bijdrage aan klimaatverandering.

Bron: European Federation for Transport and Environment AISBL