De uitdrukking ‘je bent wat je eet’ werd bijna een eeuw voordat Alois Alzheimer zijn doorbraak maakte in het identificeren van hersenziekten bedacht, maar het bewijs is nu duidelijk dat zowel voeding als leeftijd de hersenen beïnvloeden.
Een groeiend aantal onderzoeken suggereert een verband tussen de ziekte van Alzheimer en een ongezonde darm, en Australische wetenschappers hopen nog een stap verder te gaan door te onderzoeken hoe schadelijke darmbacteriën toegang krijgen tot de hersenen wat tot dementie kan leiden.
Nanobio wetenschapper dr. Ibrahim Javed van de Universiteit van Zuid-Australië zegt dat kleine metabolieten die vrijkomen door slechte bacteriën in de darmen naar de hersenen kunnen reizen, waar ze ontstekingen kunnen veroorzaken en de ziekte van Alzheimer kunnen veroorzaken, waarvoor geen remedie bestaat.
Bij jongere mensen is dit minder waarschijnlijk omdat de bloed hersenen barrière veel sterker is, maar deze verzwakt naarmate mensen ouder worden, waardoor schadelijke stoffen neuronen kunnen beschadigen. Wanneer het microbioom in de darmen ouder wordt, verliest het ook het vermogen om ziekten te bestrijden.
Door te identificeren hoe metabolieten die vrijkomen door slechte bacteriën neuronen beschadigen – en hopelijk nieuwe medicijn therapieën te ontwikkelen om ze te blokkeren – zou het volgens Dr. Javed mogelijk moeten zijn om de progressie van de ziekte van Alzheimer te vertragen of te stoppen.
“Ons onderzoek geeft aan dat schadelijke darmbacteriën vroege dementie kunnen veroorzaken en dementie kunnen versnellen bij patiënten die al vechten tegen deze neuro degeneratieve ziekte”, zegt dr. Javed.
“Een slecht voedingspatroon is één van de vele factoren die de darmbacteriën beschadigen, waardoor de kans op het ontwikkelen van dementie groter wordt. Veroudering, gebrek aan lichaamsbeweging, blootstelling aan pesticiden en genetica spelen ook een rol, hoewel laatstgenoemde verantwoordelijk is voor een zeer klein aantal gevallen. In de meeste gevallen is dementie te voorkomen.”
De meeste soorten bacteriën zijn onschadelijk – vele zijn zelfs essentieel voor onze overleving – maar slechte bacteriën creëren biofilms die maag-darminfecties, chronische ziekten, darmkanker en hersenziekten veroorzaken.
De ziekte van Alzheimer treft wereldwijd zo’n 55 miljoen mensen en door de vergrijzing zal dit aantal naar verwachting elke twintig jaar verdubbelen, aldus Alzheimer’s Disease International.
Vroeg beginnende dementie – jonger dan 65 jaar – komt steeds vaker voor onder de wereldbevolking, en wordt toegeschreven aan vermijdbare factoren zoals een slecht dieet en een sedentaire levensstijl, roken, overmatig alcoholgebruik, sociaal isolement, blootstelling aan pesticiden en luchtvervuiling.
Het team van dr. Javed werkt samen met UniSA-neurowetenschapper universitair hoofddocent Larisa Bobrovskaya aan een mogelijk verband tussen stress en de ziekte van Alzheimer, en of vrouwen meer risico lopen.
Vertaling persbericht: Andre Teirlinck