Verstoorde dopamine-signaleringsontwikkeling bij autisme

Een nieuw therapeutisch doelwit zou de manier waarop we de behandeling van autismespectrumstoornis (ASS) benaderen, kunnen revolutioneren, meldt The American Journal of Pathology.

Recent bewijs suggereert dat dopamine een cruciale rol speelt in de neurale ontwikkeling. In een baanbrekende studie hebben onderzoekers de link aangetoond tussen verstoorde dopamine-signaleringsontwikkeling en ASS. Hun bevindingen benadrukken het belang van het bestuderen van ontwikkelingssignaleringspaden om de etiologie van ASS te begrijpen, wat de weg vrijmaakt voor mogelijke gerichte interventies. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in The American Journal of Pathology door Elsevier.

De hoofdonderzoekers, Dr. Lingyan Xing en Dr. Gang Chen, leggen uit dat, hoewel dopamine vaak wordt erkend als een neurotransmitter, zijn betekenis in de ontwikkelingsaspecten van autisme grotendeels onverkend is. Recente studies hebben de cruciale rollen van dopamine en serotonine in de ontwikkeling en hun belang in de opbouw van neurale circuits benadrukt.

Daarnaast hebben studies aangetoond dat het gebruik van dopamine-gerelateerde medicijnen tijdens de zwangerschap gepaard gaat met een verhoogd risico op autisme bij kinderen. Met deze intrigerende aanwijzingen begonnen de onderzoekers aan een missie om de kloof te overbruggen tussen de bekende functies van dopamine en de mogelijke impact ervan op neuroontwikkelingsstoornissen, in het bijzonder autisme.

De onderzoekers bestudeerden de rol van verstoorde dopaminerge signalering in de etiologie van ASS door middel van menselijke hersen-RNA-sequencingtranscriptoomanalyse en een zebravismodel, dat bekend staat om zijn hoge mate van overeenkomst met mensen. Transcriptome analyse van menselijke hersenen toonde significante correlaties tussen veranderingen in dopaminerge signaalpaden en neurale ontwikkelingssignalen bij patiënten met autisme. Dit suggereert een potentiële link tussen verstoorde ontwikkelingsdopaminesignalering en autismepathologie.

Om deze link verder te onderzoeken, gebruikten de onderzoekers het zebravismodel om de effecten van verstoorde dopaminesignalering op de ontwikkeling van neurale circuits te bestuderen. Ze ontdekten dat verstoringen in ontwikkelingsdopaminesignalering leidden tot neurale circuitafwijkingen en gedragsfenotypes die doen denken aan autisme bij zebravislarven. De studie onthulde ook een potentieel mechanisme waarbij dopamine neuronale specificatie beïnvloedt via de modulatie van integrines.

Dr. Chen merkte op dat ze verrast waren door de omvang van de impact die dopaminerge signalering heeft op neuronale specificatie in zebravissen, wat mogelijk de basis legt voor circuitverstoringen in autismegerelateerde fenotypes. Bovendien biedt de onverwachte betrokkenheid van integrines als downstream doelen van dopaminerge signalering nieuwe inzichten in de mechanismen die ten grondslag liggen aan neuroontwikkelingsstoornissen.

Dr. Xing concludeerde dat dit onderzoek licht werpt op de rol van dopamine in de vorming van neurale circuits tijdens de vroege ontwikkeling, specifiek in de context van autisme. Het begrijpen van deze mechanismen kan leiden tot nieuwe therapeutische interventies die gericht zijn op dopaminerge signaleringspaden om de uitkomsten bij individuen met autisme en andere neuroontwikkelingsstoornissen te verbeteren.

ASS is een ontwikkelingsstoornis die zich meestal manifesteert in de vroege kindertijd. Hoewel de klinische uitkomsten sterk variëren van geval tot geval, wordt autisme gekenmerkt door zowel een beperkte interesse in sociale interactie als repetitief gedrag. Dit valt samen met verstoringen in hersenconnectiviteit aangetoond door diffusiespanning beeldvorming. Studies hebben aangetoond dat verschillende neuroontwikkelingsprocessen beïnvloed kunnen worden bij ASS, waaronder neurogenese, neuronale migratie, axongeleiding en synaptische vorming, die allemaal kunnen leiden tot verstoring van neurale circuits.

Links

https://doi.org/10.1016/j.ajpath.2024.02.014