Er is vastgesteld dat een hoog niveau van compassie verband houdt met verschillende welzijnsfactoren. Het kan onder andere hogere waargenomen beloningen op het werk voorspellen en bescherming bieden tegen belastende werkkenmerken en slaapproblemen.
Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Oulu, Finland, verwijst compassie naar de neiging om het lijden van anderen waar te nemen en het verlangen om dit te verlichten. Het lijden kan klein en alledaags zijn, maar ook een grote levensverandering. In haar proefschrift bestudeerde Iina Tolonen, Master of Science, compassie als een persoonlijkheidskenmerk en het verband ervan met factoren die welzijn weerspiegelen.
De studie onderzocht de relatie tussen compassie en welzijn bij jonge en middelbare volwassenen. De resultaten toonden aan dat een hoog niveau van compassie gunstig kan zijn voor de waargenomen werkkenmerken, slaap en lichaamssamenstelling.
“Hoge niveaus van compassie werden geassocieerd met een lager waargenomen slaaptekort en sommige metingen van de lichaamssamenstelling, zoals een lagere tailleomtrek, een lager lichaamsvetpercentage en een lagere lichaamsvetmassa-index”, zegt Tolonen. Het is echter nog niet mogelijk om harde conclusies te trekken over mogelijke causale verbanden.
Compassie kan ook worden vergroot. “Er is bijvoorbeeld onderzocht dat relatief korte, op mindfulness gebaseerde compassie-interventies kunnen helpen compassie te cultiveren. Het kan zijn dat mensen met lichte werkdruk of slaapproblemen baat zouden kunnen hebben bij een toename van medeleven. Er is echter verder onderzoek nodig om deze bewering te bevestigen.”
Het proefschrift onderzocht de associatie tussen compassie en werkkenmerken en slaapproblemen met behulp van meer dan 11 jaar aan follow-upgegevens. Vragenlijstgegevens waren afkomstig van de Young Finns Study en het Northern Finland Birth Cohort 1986.