Opvliegers treffen ongeveer 80% van de vrouwen in de jaren rond de menopauze. Ondanks hoe vaak ze voorkomen en hoeveel onderzoek er is gedaan naar de oorzaken, is er nog veel onbekend. Een nieuw onderzoek suggereert dat acute veranderingen in lichamelijke activiteit, temperatuur en vochtigheid een rol kunnen spelen bij de ervaring van opvliegers. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag online gepubliceerd in het tijdschrift Menopause.
Opvliegers, een van de meest voorkomende symptomen van de menopauze, zijn plotselinge warmteverspreidende verschijnselen die vaak gepaard gaan met een toename van de warmteoverdracht van de kern van het lichaam naar de huid en met zweten. Eerdere medische studies hebben aangetoond dat een daling van het oestradiolgehalte tijdens de overgang naar de menopauze leidt tot veranderingen in de hypothalamus die de lichaamstemperatuur regelt.
Lichamelijke activiteit heeft veel voordelen voor de gezondheid en het welzijn. Lichamelijke activiteit kan echter de lichaamstemperatuur verhogen en daarom wordt vermoed dat dit invloed heeft op de ervaring van opvliegers. In een eerder onderzoek kregen alle vrouwen die een geschiedenis van opvliegers hadden, een opvlieger als reactie op acute lichaamsbeweging in een laboratorium, terwijl asymptomatische vrouwen niet dezelfde reactie vertoonden. Maar tot nu toe hebben maar weinig onderzoeken ambulante monitoring gebruikt om het effect van lichamelijke activiteit op opvliegers te bestuderen.
Recentere resultaten hebben aangetoond dat het verrichten van grotere hoeveelheden matige lichamelijke activiteit dan gewoonlijk op een dag gerelateerd was aan meer subjectief gerapporteerde opvliegers. De onderzoekers erkenden echter dat het net zo belangrijk was om opvliegers objectief te evalueren door middel van fysieke controle omdat niet alle opvliegers merkbaar zijn, vooral ’s nachts wanneer vrouwen misschien niet wakker worden van een opvlieger.
Aan dit nieuwste onderzoek namen bijna 200 deelnemers deel in de drie menopauzestadia (premenopauze, perimenopauze en postmenopauze). Uit de gegevens blijkt dat er een significant hogere kans is op een acute toename van lichamelijke activiteit voorafgaand aan zowel objectieve als subjectieve opvliegers tijdens waak- en slaapperioden. Bovendien kunnen rusteloosheid en een verhoogde temperatuur van het microklimaat ’s nachts opvliegers voorafgaan, wat suggereert dat bepaalde gedragsmaatregelen, zoals het gebruik van lichtere dekens en ventilatoren, gunstig kunnen zijn.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het artikel “Acute toename in lichamelijke activiteit en temperatuur zijn geassocieerd met opvliegers bij vrouwen van middelbare leeftijd”.
“Deze studie toont een verband aan tussen een toename in fysieke activiteit en daaropvolgende subjectieve en objectieve opvliegers tijdens zowel de waak- als de slaapperiode. Clinici kunnen patiënten op dit verband wijzen en tegelijkertijd de vele bekende voordelen van lichaamsbeweging erkennen. Omdat de temperatuur tijdens de slaap van invloed is op de kans op een opvlieger, kunnen aanpassingen zoals het gebruik van lichtere dekens en slaapkleding en het koeler houden van de kamertemperatuur helpen bij nachtelijke opvliegers,” zegt Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van The Menopause Society.
Bron: The North American Menopause Society