Patiënten met hartfalen die aan yoga doen, hebben een sterker hart

Uit onderzoek dat werd gepresenteerd op Heart Failure 2024, een wetenschappelijk congres van de European Society of Cardiology (ESC), blijkt dat yoga gericht op ademhaling, meditatie en ontspanning symptoomverbetering geeft bij patiënten met hartfalen.

“Patiënten die naast hun medicijnen ook yoga beoefenden, voelden zich beter, konden meer doen en hadden een sterker hart dan degenen die alleen medicijnen gebruikten voor hun hartfalen”, zegt studieauteur Dr. Ajit Singh van de Indian Council of Medical Research. (ICMR), Manipal Academie voor Hoger Onderwijs, India. “De bevindingen suggereren dat yoga een nuttige aanvullende therapie kan zijn bij patiënten met hartfalen.”

Hartfalen treft een groot aantal mensen – meer dan 64 miljoen wereldwijd – en kan nefaste gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven, waarbij patiënten zich moe en buiten adem voelen en niet in staat zijn deel te nemen aan gebruikelijke activiteiten. Terwijl eerdere onderzoeken de korte termijn voordelen van yoga bij patiënten met hartfalen hebben aangetoond, biedt deze studie nieuwe informatie over de lange termijn effecten.

Aan de studie namen patiënten deel tussen 30 en 70 jaar met hartfalen van de polikliniek cardiologie van het Kasturba-ziekenhuis in Manipal, India. Alle deelnemers werden in de afgelopen zes maanden tot één jaar behandeld voor een cardiaal probleem en gebruikten door de richtlijnen aanbevolen medicijnen tegen hartfalen. Patiënten met ernstige symptomen werden uitgesloten.

De studie omvatte 85 patiënten. De gemiddelde leeftijd was 49 jaar en 70 (82%) waren mannen. Op niet-gerandomiseerde wijze werden 40 patiënten verwezen naar de yogagroep en 45 patiënten naar de controlegroep. Alle deelnemers bleven gedurende het hele onderzoek de door de richtlijnen aanbevolen medicijnen tegen hartfalen gebruiken.

Ervaren docenten op de afdeling Yoga van het ziekenhuis demonstreerden pranayama (yoga-ademhaling), meditatie en ontspanningstechnieken aan patiënten in de yogagroep.  De deelnemers werden een week lang begeleid en daarna geadviseerd om thuis door te gaan met yoga, eenmaal per week gedurende 50 weken.  Patiënten spraken na elke thuissessie met een instructeur om de voortgang te controleren.

Bij aanvang, zes maanden en één jaar beoordeelden de onderzoekers de hartstructuur en -functie in de yoga- en controlegroepen met behulp van echocardiografie. De metingen omvatten onder meer het vermogen van het hart om bloed te pompen (linkerventrikel-ejectiefractie) en beoordeling van de rechter ventrikelfunctie. De onderzoekers onderzochten ook de bloeddruk, hartslag, lichaamsgewicht en body mass index. Symptoombelasting en het vermogen om gewone activiteiten uit te voeren, zoals lopen en traplopen, werden beoordeeld met behulp van het classificatiesysteem van de New York Heart Association.

Vergeleken met de controlegroep vertoonde de yogagroep significant grotere verbeteringen in alle metingen na zes maanden en één jaar ten opzichte van de beginwaardes.

Dr. Singh zei: “Patiënten die yoga deden, hadden een gezonder hart en waren beter in staat gewone activiteiten uit te voeren, zoals lopen en traplopen, dan degenen die alleen medicijnen slikten. Patiënten met hartfalen moeten hun arts raadplegen voordat ze met yoga beginnen en moeten daarna training krijgen van een ervaren instructeur. Voorgeschreven medicijnen moeten worden voortgezet zoals voorheen. Yoga kan ongeschikt zijn voor hartpatiënten met ernstige symptomen, die uitgesloten waren van ons onderzoek.”

Vertaling: Andre Teirlinck