Kunstmatige intelligentie detecteert geslachtsgerelateerde verschillen in hersenstructuur

Kunstmatige intelligentie (AI) computerprogramma’s die MRI-scans analyseren, tonen verschillen in de hersenstructuur van mannen en vrouwen op cellulair niveau, volgens een studie van NYU Langone Health. Deze verschillen werden gevonden in de witte stof, die communicatie tussen hersengebieden bevordert. Mannen en vrouwen ervaren hersenaandoeningen zoals multiple sclerose en autisme op verschillende manieren, en inzicht in deze verschillen kan diagnostiek en behandelingen verbeteren.

De studie gebruikte machine learning om MRI-scans van 471 mannen en 560 vrouwen te analyseren. De AI-programma’s konden nauwkeurig onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke hersenen door patronen te herkennen die voor mensen onzichtbaar zijn. De modellen identificeerden het geslacht van de hersenscans met een nauwkeurigheid van 92 tot 98 procent.

De bevindingen benadrukken het belang van diversiteit bij het onderzoeken van hersenziekten en suggereren dat het gebruik van mannen als standaardmodel kritieke inzichten kan missen. De onderzoekers plannen verdere studies om te begrijpen hoe omgevings-, hormonale en sociale factoren geslachtsgerelateerde hersenverschillen beïnvloeden.

De studie werd gefinancierd door de National Institutes of Health en het Amerikaanse Department of Defense.

Bron: NYU Langone Hospitals