Onderzoekers van de University of South Australia stellen voor dat niet-invasieve hersenscans bij kinderen onder de één jaar risicofactoren kunnen identificeren en mogelijk het aantal beroertes later in het leven kunnen verminderen. Hun studie, gepubliceerd in BMJ Open, toont aan dat ondanks medische vooruitgang de patronen van hersenaneurysma’s constant zijn gebleven, wat suggereert dat variaties in hersenvaten vroeg in het leven kunnen worden gedetecteerd.
Dr. Arjun Burlakoti benadrukt dat het opsporen van deze variaties bij kinderen kan helpen om beroertes in de toekomst te voorkomen. Een hersenaneurysma, een uitstulping in een slagader veroorzaakt door een zwakke slagaderwand, kan leiden tot een beroerte als het barst. Hoewel aneurysma’s op elke leeftijd kunnen ontstaan, is de incidentie bij kinderen vergelijkbaar met die bij volwassenen.
De studie, die 260 jaar aan gegevens analyseerde, concludeert dat aneurysma’s kunnen barsten op basis van hun interne omstandigheden en dat variaties in hersenvaten waarschijnlijk vanaf de geboorte aanwezig zijn. Dit ondersteunt het idee van vroege detectie en continue monitoring.
De onderzoekers bevelen het gebruik van transcraniële Doppler-echografie aan, een niet-invasieve en pijnloze test, om variaties in hersenvaten bij baby’s en kinderen op te sporen. Deze test gebruikt geluidsgolven om de bloedstroom in en rond de hersenen te onderzoeken.
Beroerte is wereldwijd een belangrijke gezondheidskwestie en de op een na belangrijkste doodsoorzaak. In Australië vindt elke 19 minuten een beroerte plaats, en beroertes doden meer vrouwen dan borstkanker en meer mannen dan prostaatkanker. Met meer dan 80% van de beroertes die te voorkomen zijn, kan vroege detectie en interventie levens redden en de economische last verminderen, waarbij elke beroerte in Australië ongeveer $300.000 kost.
Dr. Burlakoti werkte samen met Dr. Jaliya Kumaratilake, Dr. Jamie Taylor en Prof. Maciej Henneberg aan deze studie, wat het belang van interdisciplinair onderzoek onderstreept bij het aanpakken van zulke kritieke gezondheidskwesties.
Bron: University of South Australia