Artsen in Shanghai hebben voor het eerst ter wereld de diabetes van een patiënt genezen door de transplantatie van pancreascellen afgeleid van stamcellen.
De 59-jarige man, die al 25 jaar diabetes type 2 had, is gedurende 33 maanden volledig afgebouwd van insuline, zo maakte het Shanghai Changzheng Ziekenhuis dinsdag bekend.
Een artikel over de medische doorbraak, bereikt na meer dan tien jaar inspanningen van een team van artsen in het ziekenhuis, werd op 30 april gepubliceerd op de website van het tijdschrift Cell Discovery.
Het is het eerste gerapporteerde geval ter wereld van een geval van diabetes met een ernstig verminderde functie van de pancreaseilandjes, die wordt genezen via uit stamcellen afkomstige autologe, regeneratieve eilandjestransplantatie, aldus het ziekenhuis. De meest voorkomende eilandjescellen van de pancreas produceren insuline.
Diabetes vormt een ernstige bedreiging voor de menselijke gezondheid. Medische experts zeiden dat een slechte controle van de bloedsuikerspiegel over een lange periode tot ernstige complicaties kan leiden, waaronder blindheid, nierfalen, cardiovasculaire en cerebrovasculaire complicaties en amputaties. Levensbedreigende situaties kunnen ook optreden als gevolg van hypoglykemisch coma en ketoacidose, wat gebeurt wanneer het lichaam te snel vet begint af te breken.
China is het land met de grootste populatie diabetespatiënten. Volgens de Internationale Diabetes Federatie zijn er 140 miljoen diabetespatiënten in het land, van wie ongeveer 40 miljoen afhankelijk zijn van levenslange insuline-injecties.
Deskundigen zeggen dat patiënten met ernstige diabetes die worstelen met de controle van de bloedsuikerspiegel alleen effectief kunnen worden behandeld door een minimaal invasieve transplantatie, waarbij eilandjesweefsel wordt geïnjecteerd dat is gewonnen uit de alvleesklier van een donor.
Vanwege factoren zoals een ernstig tekort aan donoren en de complexiteit van de eilandisolatietechnologie is het echter moeilijk voor een dergelijke transplantatie om aan de huidige klinische behoeften te voldoen. Dat maakte het regenereren van menselijk pancreaseilandjesweefsel op grote schaal in vitro tot een wereldwijde academische focus, aldus het team in Shanghai.
Yin Hao, een vooraanstaand onderzoeker in het team en directeur van het orgaantransplantatiecentrum van het ziekenhuis, zei dat ze de mononucleaire cellen uit het perifere bloed van de patiënt gebruikten en deze herprogrammeerden tot autoloog geïnduceerde pluripotente stamcellen. Ze gebruikten de technologie die ze hadden bedacht om ze om te zetten in ‘zaadcellen’ en reconstitueerden pancreaseilandweefsel in een kunstmatige omgeving.
“Onze technologie is volwassen geworden en heeft grenzen verlegd op het gebied van regeneratieve geneeskunde voor de behandeling van diabetes”, zegt Yin, wiens team het onderzoek uitvoerde met wetenschappers van het Center for Excellence in Molecular Cell Science aan de Chinese Academie van Wetenschappen.
Hij zei dat de patiënt, die een ernstig risico liep op diabetescomplicaties, in juni 2017 een niertransplantatie had ondergaan, maar de meeste pancreaseilandfunctie had verloren en elke dag meerdere insuline-injecties nodig had.
De patiënt ontving de transplantatie in juli 2021. Elf weken na de operatie werd de externe insuline afgebouwd, en de dosis orale medicijnen om de suikerspiegel onder controle te houden werd geleidelijk verlaagd en een jaar later volledig stopgezet. “Vervolgonderzoeken toonden aan dat de functie van de pancreaseilandjes van de patiënt effectief was hersteld en dat zijn nierfunctie binnen het normale bereik lag,” zei Yin. “Dergelijke resultaten suggereerden dat de behandeling de progressie van diabetescomplicaties kan voorkomen.”
Bron: Science and Technology Commission of Shanghai Municipality