Slaap je slecht ? Eet wat haver of rogge een uur voor het slapen

Ik merkte dat ik vannacht wel doorsliep, normaal ben ik rond 4-5 uur altijd een keer wakker. Het enige dat ik anders had gedaan was dat ik na 10 min op de hometrainer rond 23.00 uur nog een plak rogge had gegeten. Normaal eet ik dan nog wat eiwit maar dit keer dus rogge omdat ik normaal mijn glucose in de nacht laag wil hebben maar in mijn geval kan dat qua slaap verkeerd uitpakken.

Volgens dit artikel moet je eiwit en noten in de avond vermijden en in de avond langzaam verteerbare koolhydraten zoals haver of rogge nemen. Je denkt misschien dat je niet veel energie nodig hebt als je slaapt, maar je hersenen en lichaam hebben nog steeds glucose nodig om te kunnen blijven werken. Als het niveau te laag wordt, kan dit leiden tot het vrijkomen van de hormonen adrenaline en cortisol, waardoor je wakker wordt.

Marilyn zegt: “Als je regelmatig midden in de nacht wakker wordt, vooral als het plotseling is en je hoofd op hol slaat, neem dan ongeveer een uur voordat je naar bed gaat een kleine snack van complexe koolhydraten, zoals een haverkoek of een klein sneetje roggebrood.

Een studie over rogge bij varkens die genetisch dicht bij de mens staan noemde de voordelen voor je darmen zoals extra aanmaak van boterzuur dat ontstekingen vermindert: concluderend kan worden gesteld dat de op rogge gebaseerde diëten een significant hogere luminale viscositeit in de dunne darm introduceerden dan de tarwe diëten, wat resulteerde in een lagere schijnbare verteerbaarheid van eiwit en vet, maar zonder invloed op de verteerbaarheid van zetmeel of de plasmaconcentraties van glucose en insuline.

De hogere koolhydraatfermentatie met name als AX in de dikke darm met het roggedieet veroorzaakte vochtigere feces en verhoogde darmproductie en plasmaconcentraties van butyraat.

Een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) kan verschillende effecten hebben op de slaap, afhankelijk van de ernst en duur ervan, evenals andere factoren zoals individuele gezondheidstoestand en levensstijl. Hier zijn enkele manieren waarop een lage bloedsuikerspiegel slaap kan beïnvloeden:

  1. Verstoring van de slaapcycli: Een lage bloedsuikerspiegel kan leiden tot verstoringen in de slaapcycli, waardoor je vaker wakker wordt gedurende de nacht. Dit kan leiden tot een minder herstellende slaap en vermoeidheid overdag.
  2. Toegenomen kans op nachtelijke hypoglykemie: Mensen met diabetes die medicatie gebruiken om hun bloedsuikerspiegel te verlagen, lopen het risico op nachtelijke hypoglykemie, wat kan leiden tot nachtelijke ontwakingen, verwardheid en zweten.
  3. Veranderingen in droomactiviteit: Lage bloedsuikerspiegel kan invloed hebben op droomactiviteit, waardoor nachtmerries of levendige dromen vaker voorkomen.
  4. Ontwaken door symptomen: Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag wordt, kunnen symptomen zoals zweten, trillen, hartkloppingen en angst optreden, waardoor je uit je slaap wordt gewekt.

https://www.thesun.co.uk/fabulous/3815534/foods-eat-help-sleep-fish-milk/

https://www.healthy-magazine.co.uk/sleep-better-diet

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002231662210310X

Ron