Onderzoekers van de Technische Universiteit van München (TUM) en het Ludwig-Maximilians-Universität München (LMU) Ziekenhuis hebben een mechanisme ontdekt waarmee tumoren het immuunsysteem ontwijken, waardoor immuuntherapieën tegen kanker mogelijk worden belemmerd.
Uit hun onderzoek, gepubliceerd in Nature, blijkt dat tumoren prostaglandine E2 uitscheiden, een boodschappersubstantie die voorkomt dat stamcelachtige T-cellen zich differentiëren tot cytotoxische T-cellen die kanker kunnen bestrijden.
De studie toont aan dat het blokkeren van de interactie tussen prostaglandine E2 en zijn receptoren de effectiviteit van bestaande immuuntherapieën zou kunnen vergroten.
De huidige behandelingen richten zich vaak op latere stadia van de immuunrespons, maar het aanpakken van deze vroege fase zou de resultaten kunnen verbeteren.
Een tweede studie, ook gepubliceerd in “Nature”, bevestigt deze bevindingen en onderstreept het potentieel voor het ontwikkelen van strategieën om de immuunontwijkingsmechanismen van tumoren tegen te gaan. De onderzoekers stellen voor om de productie van prostaglandine E2 te remmen of immuuncellen er ongevoelig voor te maken als mogelijke wegen voor het verbeteren van kankerimmuuntherapieën.
Bron: Technical University of Munich