Wetenschappers van de Universiteit van Granada (UGR) hebben aangetoond dat UGRSKIN, de kunstmatige huid die ze in 2012 ontwikkelden en in 2016 bij de eerste patiënten implanteerden, effectief is en histologisch vergelijkbaar is met de menselijke epidermis.
UGR-wetenschappers hebben de werkzaamheid en levensvatbaarheid aangetoond van de kunstmatige huid UGRSKIN, een geneesmiddel voor geavanceerde therapie (ATMP) dat zij in 2012 hebben ontwikkeld en dat zeer nuttig is gebleken bij de behandeling van patiënten met ernstige brandwonden. Bovendien veroorzaakt het geen bijwerkingen of significante complicaties.
De Tissue Engineering Research Group van de afdeling Histologie van de Faculteit der Geneeskunde van de UGR en het Biohealth Research Institute in Granada (ibs.GRANADA) – een baanbrekende groep op het gebied van het ontwerp en de vervaardiging van kunstmatige menselijke weefsels – heeft een kunstmatig huidmodel uitgevonden, genaamd UGRSKIN. Het model is gebaseerd op menselijke huidcellen en natuurlijke biomaterialen ontwikkeld door de onderzoekers.
Het team kon de werkzaamheid van het huidmodel bij proefdieren aantonen en alle kwaliteitscontroles ontwikkelen die nodig zijn voor de karakterisering ervan, in overeenstemming met de eisen van de relevante regelgevende instanties.
Nadat het UGR-team vervolgens het potentiële nut van het UGRSKIN model had aangetoond, kon het in nauwe samenwerking met het Network for Design and Translation of Advanced Therapies (RAdytTA) van de regionale overheid van Andalusië, deze kunstmatige huid van farmaceutische kwaliteit vervaardigen voor gebruik als een geneesmiddel voor geavanceerde therapie (ATMP), in overeenstemming met de voorschriften van het Spaans Agentschap voor Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen (AEMPS) en bestaande Europese kwaliteitsnormen.
Na goedkeuring door de AEMPS werd UGRSKIN in 2016 voor het eerst gebruikt om een patiënt met ernstige brandwonden over 70% van zijn lichaam, met goed resultaat te behandelen op de toonaangevende brandwondenafdeling in Andalusië, gelegen in het Virgen del Rocío Universitair Ziekenhuis in Sevilla. Sindsdien zijn in totaal 15 patiënten (8 volwassenen en 4 kinderen) behandeld, met een algemeen overlevingspercentage van bijna 80%.
Op een persconferentie bij de medische faculteit van de UGR, waar de kunsthuid werd ontworpen, presenteerde het onderzoeksteam zijn follow-up en histologische analyse van de eerste 12 patiënten die met UGRSKIN werden behandeld. Deze resultaten hebben geleid tot het onderzoeksartikel “Histologische beoordeling van nano gestructureerde fibrine-agarose huidvervangers geënt bij verbrande patiënten. Een tijdsverloop studie”, gepubliceerd in het toonaangevend tijdschrift Bioengineering & Translational Medicine.
“Eenmaal geïmplanteerd versmolt het UGRSKIN-model snel met het weefsel van de patiënt en vormde vrijwel onmiddellijk een epidermis die sterk leek op de normale menselijke huid, waardoor de patiënt werd beschermd tegen mogelijke externe ziekteverwekkers. Bovendien kon de dermis van het geïmplanteerd weefsel zich twee maanden na implantatie geleidelijk hermodelleren totdat deze histologisch vergelijkbaar werd met de normale dermis”, zegt professor Miguel Alaminos.
Het behandelen van patiënten met ernstige brandwonden is een grote uitdaging voor de gezondheidszorg. Ondanks de vooruitgang van de moderne geneeskunde is het overlevingspercentage van patiënten met diepe brandwonden over grote delen van het lichaam nog steeds erg laag. Het is daarom noodzakelijk om voor deze gevallen nieuwe, echt effectieve behandelingen te ontwikkelen, zoals de kunsthuid van UGR.
De voorlopige resultaten van het project gepresenteerd door UGR zijn aangekondigd op internationale fora in Berlijn, Zürich, Nantes en Shanghai. Als resultaat van deze doorbraak zal de volgende bijeenkomst van het European Skin Tissue Engineering Network for Major Burns in juni 2024 in Granada worden georganiseerd door de Tissue Engineering Research Group.
De patiënten die met de UGRSKIN kunsthuid zijn behandeld, hebben een verbetering van hun levenskwaliteit ervaren, en sommigen zijn er zelfs in geslaagd uitdagingen en moeilijkheden te overwinnen, zoals het beklimmen van hoge bergen en deelname aan veeleisende sportwedstrijden.
De UGR-persconferentie (die werd voorgezeten door de rector van de UGR, Pedro Mercado) werd bijgewoond door Álvaro Trigo Puig, één van de patiënten die in 2018 het kunstmatige huid implantaat kreeg.
Álvaro is een 28-jarige uit Madrid die bij een ernstige brand in 2018 brandwonden aan 63% van zijn huid opliep. Door zijn verwondingen lag hij tien dagen in coma en bracht hij vier maanden door in het Universitair Ziekenhuis Virgen del Rocío in Sevilla. .
Sinds de ontvangst van het kunstmatige huid implantaat heeft Álvaro Trigo lange afstand sportevenementen georganiseerd en uitgevoerd voor een goed doel. Hij heeft onder meer de Kilimanjaro en de Mont Blanc beklommen, en met zijn voeten aan elkaar geketend over de Straat van Gibraltar gezwommen, tussen Formentera en Ibiza, en van de Cíes eilanden naar Vigo (Galicië).
Vertaling persbericht: Andre Teirlinck