Diëten met veel calorieën, vet en suiker in de kindertijd kunnen al in de adolescentie schade aan de bloedvatfunctie veroorzaken, waarvan bekend is dat het het risico op vroege hartaanvallen en beroertes verhoogt, zo blijkt uit onderzoek gefinancierd door de British Heart Foundation (BHF). Het team achter het door de Universiteit van Bristol geleide onderzoek, dat in het British Journal of Nutrition is gepubliceerd, zegt dat hun bevindingen het belang benadrukken van gezonde eetgewoonten gedurende het hele leven om de gezondheid van het hart te beschermen.
Slagaders vervoeren bloed dat rijk is aan zuurstof en voedingsstoffen van het hart naar de rest van het lichaam. Slagaders verstijven van nature naarmate we ouder worden, maar dit kan verergerd worden door roken of aandoeningen zoals diabetes. Stijve slagaders kunnen de bloeddruk verhogen, de belasting van het hart verhogen en het risico op hartaanvallen en beroertes verhogen.
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol onderzochten het verband tussen voeding bij kinderen en arteriële stijfheid tijdens de adolescentie. Ze ontdekten dat het eten van een dieet met veel calorieën, vet en suiker en weinig vezels op de leeftijd van zeven en tien jaar geassocieerd was met stijvere slagaders op de leeftijd van 17 jaar.
Bovendien leken mediterrane en ontstekingsremmende eetpatronen beschermend te zijn voor de gezondheid van het hart, en kinderen van wie het dieet het meest op deze patronen leek, hadden op 17-jarige leeftijd minder stijve en elastischere slagaders.
Genevieve Buckland, BHF Research Fellow aan de Bristol Medical School, Universiteit van Bristol, die het onderzoek leidde, zei: “Ons onderzoek benadrukt het belang van het ontwikkelen van evenwichtige eetgewoonten vanaf de kindertijd om het risico op toekomstige hartproblemen te verminderen. een belangrijk teken van schade aan bloedvaten met potentieel voor langdurige gevolgen.
“Door het verband met hoge bloeddruk wordt het in verband gebracht met een verscheidenheid aan ernstige aandoeningen, waaronder hartfalen, beroerte en vasculaire dementie. We hopen dat ons werk de noodzaak van preventiestrategieën benadrukt om de ontwikkeling van arteriële stijfheid bij mensen vanaf zo’n jonge leeftijd te stoppen.” .”
Onderzoekers verzamelden informatie over de voeding van meer dan 4.700 kinderen die betrokken waren bij het gezondheidsonderzoek Children of the 90s. Diëten werden bestudeerd toen ze zeven, tien en dertien jaar oud waren. Arteriële stijfheid en arteriële wanddikte werden vervolgens gemeten bij duizenden van deze kinderen op de leeftijd van 17 en 24 jaar.
Het dieet werd beoordeeld aan de hand van vijf verschillende kwaliteitsscores. De scores weerspiegelden hoe nauw het dieet van het kind overeenkwam met vijf voedingspatronen, waarvan bekend is dat elk ervan de gezondheid van het hart helpt beschermen of het risico op hartproblemen verhoogt.
De kinderen met een dieet met veel calorieën, vet en suiker en weinig vezels op de leeftijd van zeven en tien, hadden stijvere slagaders op de leeftijd van 17 vergeleken met kinderen die in hun kindertijd minder calorisch, vet en suikerrijk voedsel hadden gegeten. In eerder onderzoek bij deze kinderen werd dit calorierijke voedingspatroon in verband gebracht met overgewicht in de kindertijd en adolescentie.
Sommige van de andere onderzochte voedingspatronen hielden ook verband met de gezondheid van de bloedvaten. Zevenjarigen die een meer mediterraan dieet volgden – met fruit en groenten, bonen en linzen, vis en onverzadigde vetten, en minder vlees en vleesproducten – hadden op 17-jarige leeftijd de arteriële stijfheid verminderd.
Op dezelfde manier werd het eten van een dieet met meer ontstekingsremmende voedingsstoffen op 10-jarige leeftijd in verband gebracht met verminderde arteriële stijfheid op 17-jarige leeftijd. Voedingsmiddelen die als ontstekingsremmend worden beschouwd, omvatten fruit en groenten, vooral bessen en een verscheidenheid aan felgekleurde groenten, evenals noten, zaden, kruiden en zeevruchten.
Over het algemeen hadden kinderen met een gezonder voedingspatroon, volgens het scoresysteem van de studie, een grotere kans vrouw te zijn, een lagere BMI te hebben en een moeder te hebben met een hoger opleidingsniveau en die een hogere sociaal-economische achtergrond had.
Dr. Sonya Babu-Narayan, Associate Medical Director bij de BHF, zei: “Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en voortijdige sterfte in Groot-Brittannië en kunnen degenen die in de minst welvarende gebieden wonen het hardst treffen. De resultaten van deze studie suggereren dat: Om hartziekten een halt toe te roepen, moet het verbeteren van de voeding van mensen vroeg beginnen en levenslang duren.
“Een gedurfde en alomvattende aanpak van de overheid is nodig om ervoor te zorgen dat de gezonde optie voor iedereen de makkelijke optie is. Dit omvat onder meer het doorzetten van vertraagde wetten om de marketing van junkfood aan banden te leggen, en het aanzetten van de industrie om het zout- en suikergehalte in ons dagelijks voedsel te verlagen. Alleen dan geven we kinderen de kans om een lang en gezond leven te leiden, waar ze ook wonen.”