Een langetermijnonderzoek bij Schotse terriers toont aan dat blootstelling aan sigarettenrook leidt tot een zesvoudige toename van het risico op blaaskanker
WEST LAFAYETTE, Ind. – Honden zijn de beste vrienden van mensen. Moet je snel een bom opsporen? Daar is een hond voor. Kun je niet goed zien? Daar is een hond voor. Zoeken naar een verdwaalde wandelaar in de bergen of naar overlevenden van een aardbeving, een diagnose stellen bij ziekte, de nabestaanden troosten – er zijn honden voor elke behoefte.
Ze helpen mensen zelfs bij het opsporen van de oorzaken van kanker. Een nieuwe studie legt een verband tussen blootstelling aan sigarettenrook en een exponentieel hoger aantal gevallen van blaaskanker bij Schotse terriers. Door individuele honden te beoordelen en hun medische geschiedenis te bestuderen, beginnen wetenschappers de vraag te ontwarren wie kanker krijgt en waarom, en hoe kanker het beste kan worden opgespoord, behandeld en voorkomen.
Onder leiding van dierenarts Deborah Knapp van Purdue volgde een team onderzoekers een cohort van 120 Schotse terriërs over een periode van drie jaar. In een artikel gepubliceerd in The Veterinary Journal ontdekten ze dat honden die blootgesteld waren aan sigarettenrook zes keer meer kans hadden om blaaskanker te ontwikkelen dan honden die dat niet hadden. Knapp is een Purdue Distinguished Professor of Comparative Oncology, de Dolores L. McCall Professor of Veterinary Medicine, directeur van Purdue’s Evan and Sue Ann Werling Comparative Oncology Research Center, en een programma co-leider in het Purdue Institute for Cancer Research.
“Kanker is een combinatie van waar je mee geboren wordt – je genetica – en waar je aan blootgesteld wordt – je omgeving,” zei Knapp. “In dit geval bestudeerden we deze honden jarenlang, en toen gingen we terug en vroegen: ‘Wat was er anders tussen degenen die kanker ontwikkelden en degenen die geen kanker ontwikkelden? Wat waren de risicofactoren?'”
Schotse terriers, beroemd als presidentiële huisdieren van de presidenten George W. Bush en Franklin D. Roosevelt, “Jock” in Disney’s “Lady and the Tramp,” en de schattigste Monopoly spelpenning, vallen ook op om een minder vrolijke reden: Ze ontwikkelen blaaskanker 20 keer meer dan andere hondenrassen. En als Scotties en andere honden blaaskanker krijgen, is het vaak een agressieve vorm die lijkt op spierinvasieve blaaskanker bij mensen.
Het team van Knapp bestudeerde 120 Scotties en beoordeelde hun gezondheid, omgeving, voeding, activiteiten, locaties en alles wat ze maar konden bedenken dat hun kankerrisico zou kunnen beïnvloeden. Het doel was om uit te zoeken wat een hartverscheurende en vaak fatale vorm van kanker bij dit ras zou kunnen voorkomen, maar ook om die informatie te gebruiken om te zien wat van invloed zou kunnen zijn op kanker bij andere honden en zelfs mensen. Honden zijn een uitstekende studiesoort omdat ze naast mensen leven en voedsel, beddengoed, huisvesting, atmosfeer en bijna al het andere delen.
“We weten dat de genetica van Schotse honden een enorme rol speelt in hun kwetsbaarheid voor kanker,” zei Knapp. Dat sterke genetische signaal dat gekoppeld is aan kanker helpt onderzoekers om andere factoren te isoleren die van invloed zijn op de waarschijnlijkheid dat een hond, of mens, kanker krijgt, en om dat te doen met kleinere aantallen honden. “Als we deze studie zouden doen met honden van gemengde rassen, dan zouden er honderden honden nodig zijn om ditzelfde risico te ontdekken, dat er waarschijnlijk wel is, alleen moeilijker te onderscheiden omdat deze honden genetisch nog niet geneigd zijn om blaaskanker te krijgen.”
De onderzoekers, met de hulp van Purdue alumna, dierenarts en Schots terriër ras kampioen Marcia Dawson, wilden kanker bij Scotties bestuderen om de honden zelf te helpen en voor wat dat onderzoek zou kunnen onthullen over honden en menselijke risicofactoren in het algemeen.
Wanneer een hond (of mens) wordt blootgesteld aan tabaksrook, door het in te ademen of door het likken van kleren die verzadigd zijn met de geur, neemt het lichaam de chemicaliën in de rook op en elimineert deze via de urine. Dit leidt tot kanker in de urinewegen, maar biedt ook een manier om de blootstelling aan rook te beoordelen. De onderzoekers analyseerden de urine van de honden op een nicotinemetaboliet, cotinine, en de aanwezigheid daarvan gaf aan dat de hond was blootgesteld aan aanzienlijke hoeveelheden tabaksrook.
Telkens wanneer tabaksrook aanwezig is in dezelfde ruimte als een hond, ademt de hond de rook in. Sommige honden hadden echter ook cotinine in hun urine als hun baasje niet rookte. In dat geval kan de hond buitenshuis zijn blootgesteld. Of het kan zijn dat hun baasjes plaatsen bezochten waar anderen rookten en thuiskwamen met rook op hun kleren.
“Als iemand naar een rokerig concert of feest gaat, dan thuiskomt en zijn hond springt op zijn schoot om met hem te knuffelen, kan de hond worden blootgesteld aan het fijnstof in de rook via de kleding van de persoon,” zei Knapp.
De resultaten zijn niet allemaal zwart-wit. Niet alle honden die in de buurt van rokers waren, kregen kanker en sommige honden die niet in de buurt van de rook waren, kregen toch kanker. Dit geldt ook voor mensen. De helft van de blaaskanker bij mensen wordt veroorzaakt door roken, maar niet alle rokers krijgen blaaskanker. Deze ontdekking geeft het Purdue-team de mogelijkheid om te bestuderen hoe de gecombineerde effecten van de genetica die van de ouders wordt geërfd en de blootstelling aan omgevingsfactoren leiden tot kanker.
Knapp benadrukt dat deze ontdekking nieuw is. Hondeneigenaren, die bijna allemaal het beste willen voor hun hond en wensen dat hun hond 100 jaar oud wordt, hebben hun honden zeker niet bewust blootgesteld aan kanker door in hun omgeving te roken. Maar met deze nieuwe informatie kunnen ze hun huisdieren in de toekomst misschien beter beschermen.
Een andere interessante bevinding was dat de onderzoekers geen verband ontdekten tussen gazonchemicaliën en blaaskanker, wat in eerdere onderzoeken wel was gevonden. “Dat is waarschijnlijk omdat we werken met huisdiereigenaren die zich bewust zijn van het risico van chemische stoffen in het gazon, dus namen ze voorzorgsmaatregelen om de honden veilig te houden, zoals het niet behandelen van delen van het gazon waar de hond vaak komt of de honden langer van het gazon weghouden,” zei Knapp. “Dat is bemoedigend! Mensen houden van hun huisdieren. Er zijn mensen die stappen ondernemen om hun honden gezonder te houden.”
Dat nieuwe en bemoedigende resultaat betekent dat er meer dingen zijn die mensen kunnen doen om honden te beschermen. Ze kunnen de hoeveelheid rook rond de hond verminderen door te stoppen met roken of door buiten te roken uit de buurt van de hond en zich om te kleden voordat ze terugkomen uit een rokerige omgeving en hun hond knuffelen.
“We hopen dat huisdiereigenaren hiervan zullen leren dat als ze de blootstelling van hun honden aan rook kunnen verminderen, dat de gezondheid van de honden ten goede komt,” zei Knapp. “We hopen dat ze helemaal stoppen met roken, zowel voor hun eigen gezondheid als zodat ze in de buurt blijven van hun honden, maar alle stappen om rook bij de honden vandaan te houden zullen helpen.”