Meer manieren om te besparen op energiekosten, door de eigen zonnepanelen op pauze te zetten wanneer er sprake is van negatieve stroomprijzen. Dat wil rond 90% van de Nederlandse consumenten.
* Marktonderzoek in opdracht van SolarEdge uitgevoerd door Continews onder een representatieve steekproef binnen een ISO-gecertificeerde onderzoeksgroep van meer dan 37.000 mensen, met 1.006 respondenten.
Negatieve stroomprijzen
Heb je zonnepanelen in eigendom waarmee je zonne-energie opwekt en stroom teruglevert tijdens uren met negatieve stroomprijzen? Dan krijg je geen vergoeding voor deze kWh’s, maar moet je betalen voor je teruglevering. Het is dus goed om je eigen zonnestroom zoveel mogelijk te verbruiken (tijdens de uren met negatieve stroomprijzen). Door de zonnepanelen op pauze te zetten op juist die momenten, bespaar je nog meer op energiekosten.
Grote behoefte aan pauzeknop
Een pauzeknop om de zonnepanelen op pauze te zetten bij negatieve stroomprijzen verschaft consumenten meer invloed op hun energievoorziening. Uit het onderzoek blijkt dat 84,5% van de Nederlandse consumenten bekend is met het concept van negatieve stroomprijzen. Maar liefst 91% geeft aan grotere invloed op de energiekosten te willen uitoefenen. Ruim 88% van de respondenten zou de eigen zonnepanelen pauzeren als ze daarmee geld konden besparen.
Oplossing voor handen
Marktleider SolarEdge introduceert in de Benelux per direct voor haar gebruikers de ‘Negatieve tariefoptimalisatie’ functie.
De nieuwe optimalisatiefunctie is ontworpen om automatisch de productie van de omvormer te pauzeren wanneer de exporttarieven negatief zijn. Huiseigenaren met een dynamisch energiecontract kunnen de functie inschakelen op de mySolarEdge app en kosten voor de export van overtollige elektriciteit naar het net vermijden. De functie is onderdeel van *SolarEdge One welke is ontwikkeld om de onzekerheid van de huiseigenaar rond de geldende tarieven te overwinnen. Dit Energie Optimalisatie Systeem maakt elke dag honderden energiebeslissingen op basis van voorspellingen van de zonneproductie, energieverbruikspatronen en elektriciteitstarieven. Het stelt huiseigenaren in staat om het gebruik van overtollige zonnestroom te maximaliseren, perioden met daluren te benutten en het energiegebruik thuis direct te optimaliseren, waardoor energie en kosten worden bespaard.
De nieuwe optimalisatiefunctie is direct beschikbaar voor systeemeigenaren in de Benelux.
*Begin 2024 komt SolarEdge One op de markt