Er lijkt een algemeen begrip te zijn dat er een geestelijke gezondheidscrisis heerst onder jongeren, maar heeft de samenleving begrepen waarom?
Gabriel Rubin van de Montclair State University deed 40 interviews met leden van Gen Z in een lopend onderzoek naar risicofactoren die hebben geleid tot de huidige mentale gezondheidscrisis onder jongeren. Tot nu toe heeft dit onderzoek risicofactoren geïdentificeerd zoals schiet incidenten op scholen, school lockdown oefeningen, ouderlijke druk, sociale media en de klimaatcrisis.
Ondanks onderzoek naar risicoanalyse dat aantoont dat we in een van de veiligste tijden ooit leven, ervaart Gen Z een verschil in risicobeoordeling met hun oudere tegenhangers. Een van de belangrijkste conclusies uit de interviews is dat leden van Gen Z een constante stroom van nieuwswaarschuwingen krijgen die hun dreigingsniveau overdrijven.
Gen Z krijgt een wereld voorgeschoteld waarin risico’s zwart-wit zijn: dingen zijn veilig (veilige ruimtes, bijvoorbeeld) of bevatten gevaarlijke risico’s. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat risico niet zwart-wit is – er zijn veel risico’s in het leven en ze kunnen worden afgewogen, maar toch zien Gen Z-leden risico als de aan- of afwezigheid van veiligheid in een situatie.
Dit onderzoek heeft tot nu toe aangetoond dat de ongelijkheid in risicobeoordeling ertoe heeft geleid dat veel jongeren zich angstig, depressief en zelfs suïcidaal voelen – vooral jonge meisjes en vrouwen. De boodschap aan Gen Zers moet benadrukken dat er veel grijs gebied is in risico’s en in het leven. Het verlichten van deze crisis is een van de grootste uitdagingen in het Amerika van vandaag. Dit onderzoek suggereert dat het onvermogen van jongeren om risico’s te begrijpen een cruciaal onderdeel is van deze crisis.