Vandaag stemden EU-landen over het voorstel van de Europese Commissie om het omstreden pesticide glyfosaat nog eens tien jaar goed te keuren voor de Europese markt. Er was geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen. Eickhout: “De EU-ministers zijn niet daadkrachtig en lijken de hete aardappel door te geven aan de Commissie, die in dat geval meestal besluit tot goedkeuring. Dat weten ze, en dus is het vooral laf, want zo worden ze niet afgerekend door de industrie, of door burgers die terecht bezorgd zijn om de risico’s van glyfosaat.”
Glyfosaat is omstreden omdat er veel onzekerheid bestaat over het risico voor de volksgezondheid en biodiversiteit. Ook de beoordeling van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) laat te wensen over. Eickhout: “De beoordeling laat zien dat er grote gaten in de beschikbare data zitten als het gaat om de impact op mensen en dieren. En dat er wel degelijk risico’s kleven aan verschillende vormen van gebruik. Dan kan je niet zomaar tot goedkeuring overgaan.”
Hoewel het Parlement geen vetorecht heeft in het goedkeuringsproces, heeft het wel een adviserende rol. Op initiatief van de Groenen wordt er nu een resolutie voorbereid, deze ligt waarschijnlijk over twee weken voor in de Milieucommissie. Eickhout: “Wij willen dat het Parlement zich duidelijk uitspreekt tegen deze verlenging en dat er eerst meer onderzoek wordt gedaan, maar dat is zeker geen gegeven. De lobby van de agro-industrie is vaak sterker gebleken dan die van het belang van de volksgezondheid en het voorzorgsprincipe.”
Het voorstel moet nu opnieuw worden voorgelegd aan een beroepscommissie, waarna waarschijnlijk de Europese Commissie een definitief besluit neemt, binnen twee tot zes weken. De kans is groot dat de Commissie het aantal jaren waarvoor glyfosaat zou worden toegestaan iets zal verminderen, om zo de weerstand weg te nemen. “Landen die nu niet tegen durven stemmen, gaan dit ongetwijfeld als overwinning claimen. Deze retoriek moeten we zien te voorkomen, zeker in Nederland. Deze uitkomst zou uitsluitend voor de bühne zijn, de agro-industrie wint het dan van de natuur en onze gezondheid.”