Dierenwelzijn is belangrijk voor grote meerderheid Europeanen

De bescherming van het welzijn van dieren is van essentieel belang voor de Europeanen, zoals blijkt uit de resultaten van een Eurobarometer-enquête die vandaag bekend zijn gemaakt. De Commissie zet zich al meer dan veertig jaar in voor het dierenwelzijn en zo verbetert zij geleidelijk het leven van dieren en heeft zij wettelijke normen inzake welzijn vastgesteld die tot de hoogste ter wereld behoren. Uit deze enquête blijkt hoe belangrijk dit onderwerp is voor burgers in de hele EU.

Een grote meerderheid van de Europeanen (84 %) is van mening dat het welzijn van landbouwhuisdieren beter moet worden beschermd in hun land dan nu het geval is. Een vergelijkbaar aantal (83 %) is voorstander van een beperking van de transporttijd van dieren. Bijna driekwart van de respondenten (74 %) is voorstander van een betere bescherming van het welzijn van gezelschapsdieren in hun land.

Meer dan 90 % van de Europeanen is van mening dat landbouw- en fokpraktijken aan ethische basisvereisten moeten voldoen. Hierbij gaat het onder andere om het bieden van voldoende ruimte aan dieren, voldoende voedsel en water, een omgeving die is aangepast aan hun behoeften (modder, stro enz.) en het waarborgen van een goede behandeling. Uit het onderzoek bleek ook dat er grote bezorgdheid bestaat over het welzijn van dieren in slachthuizen.

Driekwart van de respondenten vindt het doden van mannelijke kuikens na de geboorte onaanvaardbaar, terwijl een overweldigende meerderheid voorstander is van een verbod op het snijden van bepaalde lichaamsdelen van dieren (staarten, oren, snavels enz.), tenzij dit strikt noodzakelijk is en met verdoving. Wat de pelsdierhouderij betreft, is meer dan de helft van de ondervraagden (57 %) van mening dat deze strikt moet worden verboden in de EU, terwijl bijna een derde (32 %) van mening is dat zij alleen onder betere welzijnsomstandigheden kan worden behouden.

Over de invoer van levensmiddelen uit landen die geen lid zijn van de EU, zijn meer dan acht op de tien Europeanen (84 %) van mening dat de huidige situatie op het gebied van dierenwelzijn moet veranderen, hetzij door de EU-regels inzake dierenwelzijn toe te passen op de invoer van levensmiddelen, hetzij door levensmiddelen te etiketteren volgens de geldende normen.

Hoewel de interviews in maart 2023 werden gehouden — toen de voedselprijzen al zeer hoog waren als gevolg van de inflatie —, gaf 60 % van de respondenten aan dat zij bereid zouden zijn meer te betalen voor producten die afkomstig zijn van diervriendelijke landbouwsystemen. Ongeveer een kwart (26 %) zou bereid zijn tot 5 % meer te betalen voor diervriendelijk voedsel.

De speciale Eurobarometer-enquête (533) werd georganiseerd tussen 2 en 26 maart 2023. In totaal werden 26 376 respondenten uit de 27 EU-lidstaten en uit verschillende sociale en demografische groepen geïnterviewd. De gebruikte methode was persoonlijke interviews bij mensen thuis of aan de deur, in de nationale taal, behalve in Malta, Tsjechië, Denemarken en Finland, waar sommige interviews werden gevoerd via een webinterview met computerondersteuning.

De “van boer tot bord”-strategie, die centraal staat bij de Europese Green Deal, heeft als doel de voedselketen eerlijk, gezond en milieuvriendelijk te maken. De verbetering van de EU-normen inzake dierenwelzijn is een belangrijk onderdeel van deze strategie. De Commissie werkt intensief aan een herziening van de EU-wetgeving inzake dierenwelzijn, waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften van alle belanghebbenden in de toeleveringsketen. Het voorstel inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer, een van de vier onderdelen van de wetgeving, is het verst gevorderd en zal in december 2023 worden gepresenteerd.

In 2021 heeft de Commissie ook positief gereageerd op het Europees burgerinitiatief “End the Cage Age”. In dit initiatief werd opgeroepen tot een verbod op het gebruik van kooien voor het houden van verschillende diersoorten in intensieve landbouwsystemen.

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2996