Veel mensen met ziekten zoals kanker of diabetes, of mensen die een hartaanval of beroerte hebben gehad, lijden ook aan depressies. Hoe effectief zijn antidepressiva voor deze patiënten? En zijn ze voor deze mensen net zo veilig als voor mensen zonder lichamelijke gezondheidsproblemen?
Onderzoekers van Charité – Universitätsmedizin Berlin en de Universiteit van Aarhus in Denemarken hebben samengewerkt om deze vragen te onderzoeken. Ze verzamelden en analyseerden onderzoeken die gedurende tientallen jaren over de hele wereld waren gepubliceerd in een systematische review. Hun bevindingen zijn zeer relevant voor de klinische praktijk. Ze zijn nu gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry.
“Ongeveer 20 procent van de mensen met lichamelijke gezondheidsproblemen lijdt ook aan depressies, en beide moeten worden behandeld”, zegt prof. Christian Otte, directeur van de afdeling Psychiatrie en Neurowetenschappen op de Charité Campus Benjamin Franklin. “Contra-indicaties en interacties met andere medicijnen die de patiënt gebruikt, zijn belangrijke factoren bij het kiezen van het juiste antidepressivum. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende antidepressiva met verschillende werkingsmechanismen, dus er is tenminste één geschikt medicijn om depressie te behandelen dat een optie is voor mensen met vrijwel elk lichamelijk probleem”, legt Otte uit. Toch is er tot nu toe één vraag open gebleven voor zowel patiënten als hun artsen: zijn antidepressiva in deze individuele gevallen inderdaad effectief en veilig? “Tot nu toe hadden we daar geen sluitend antwoord op”, zegt Otte. “De onderzoeken die gericht zijn op het goedkeuren van antidepressiva worden immers vrijwel uitsluitend uitgevoerd bij lichamelijk gezonde proefpersonen.”
Diepgaande evaluatie van bestaand onderzoek
Om het bestaande onderzoek van over de hele wereld samen te vatten, doorzocht het team dat aan het onderzoek werkte systematisch verschillende medische databases, waarbij werd gekeken naar meta-analyses van klinische onderzoeken. De onderzoekers hanteerden strikte selectiecriteria: “In ons werk hebben we alleen analyses overwogen die gegevens uit gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken synthetiseren, omdat ze de beste manier zijn om de werkzaamheid en veiligheid van een medicijn te onderzoeken”, zegt dr. Ole Köhler-Forsberg, een depressieonderzoeker. aan de Universiteit van Aarhus. “In totaal hebben we 52 hoogwaardige meta-analyses geïdentificeerd voor 27 verschillende lichamelijke gezondheidsproblemen, vooral kanker, hart- en stofwisselingsziekten, evenals reumatologische en neurologische aandoeningen.” Otte legt uit: “We hebben kunnen aantonen dat antidepressiva in feite ongeveer even effectief en veilig zijn bij patiënten met zowel depressie als lichamelijke gezondheidsproblemen als bij patiënten zonder deze lichamelijke gezondheidsproblemen.” Antidepressiva veroorzaken een iets hogere incidentie van bijwerkingen dan placebobehandeling, maar de onderzoekers geloven niet dat er algemene veiligheidsproblemen zijn bij het gebruik van deze behandelingen voor mensen met lichamelijke gezondheidsproblemen.
Bevindingen met hoge klinische relevantie
“Deze bevindingen zijn goed nieuws voor mensen met depressie en lichamelijke gezondheidsproblemen – en ze zijn zeer relevant voor de klinische praktijk”, legt Otte uit. “De kwaliteit van leven wordt vaak ernstig aangetast, vooral door depressie. We weten ook dat het beloop van lichamelijke ziekten erger is bij patiënten die ook aan een depressie lijden, dus het behandelen van deze patiënten met antidepressiva naast andere therapeutische maatregelen kan echt helpen.” De onderzoekers verwachten dat de onderzoeksresultaten zullen worden opgenomen in de Nationale VersorgungsLeitlinie (NVL), de Duitse nationale ziektemanagementrichtlijnen voor depressie. Deze richtlijnen zijn een gezamenlijk initiatief van de Duitse Medische Vereniging (Bundesärztekammer), de Nationale Vereniging van Wettelijke Ziektekostenverzekeraars (Kassenärztliche Bundesvereinigung) en de Duitse Vereniging van Wetenschappelijke Medische Verenigingen (AWMF), gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de medische behandeling in de land.
“We waren verrast om te zien hoe weinig grootschalige onderzoeken er überhaupt over dit onderwerp zijn, vooral bij veel voorkomende combinaties zoals kanker met depressie. Wij zijn van mening dat er op dit gebied nog veel onderzoek moet worden gedaan”, zegt Otte. Hij en zijn team plannen al toekomstige projecten om uit te vinden of antidepressiva andere effecten kunnen hebben dan het verbeteren van depressie en of ze bijvoorbeeld ook individuele symptomen van andere lichamelijke gezondheidsproblemen die tegelijkertijd aanwezig zijn, kunnen verlichten.