Mobiele telefoongesprekken verhogen je risico op een hoge bloeddruk

30 minuten of meer per week mobiel bellen verhoogt je risico op hoge bloeddruk in vergelijking met minder dan 30 minuten blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in European Heart Journal – Digital Health, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC). (1)

“Het is het aantal minuten dat mensen besteden aan praten op een mobiele telefoon dat belangrijk is voor de gezondheid van het hart, waarbij meer minuten een groter risico betekent”, zegt professor Xianhui Qin, auteur van het onderzoek van de Southern Medical University, Guangzhou, China. “Jarenlang gebruik of het gebruik van een handsfree opstelling hadden geen invloed op de kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk. Meer studies zijn nodig om de bevindingen te bevestigen.”

Bijna driekwart van de wereldbevolking van 10 jaar en ouder bezit een mobiele telefoon (2). Bijna 1,3 miljard volwassenen in de leeftijd van 30 tot 79 jaar wereldwijd hebben hoge bloeddruk (hypertensie)(3). Hypertensie is een belangrijke risicofactor voor een hartaanval en beroerte en een wereldwijd de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden. Mobiele telefoons zenden lage niveaus van radiofrequente energie uit, die in verband is gebracht met stijgingen van de bloeddruk na kortdurende blootstelling. Resultaten van eerdere onderzoeken naar het gebruik van mobiele telefoons en bloeddruk waren inconsistent, mogelijk omdat ze oproepen, sms’en, gamen, enzovoort omvatten.

Deze studie onderzocht de relatie tussen het maken en ontvangen van telefoontjes en nieuwe hypertensie. De studie gebruikte gegevens van de UK Biobank. In totaal werden 212.046 volwassenen van 37 tot 73 jaar zonder hypertensie geïncludeerd. Informatie over het gebruik van een mobiele telefoon om te bellen en gebeld te worden, werd verzameld via een zelfgerapporteerde touchscreen-vragenlijst bij baseline, inclusief jarenlang gebruik, uren per week en het gebruik van een handsfree apparaat/speakerphone. Deelnemers die minstens één keer per week een mobiele telefoon gebruikten om te bellen of gebeld te worden, werden gedefinieerd als gebruikers van mobiele telefoons.

De onderzoekers analyseerden de relatie tussen het gebruik van mobiele telefoons en nieuwe hypertensie na correctie voor leeftijd, geslacht, body mass index, ras, achterstelling, familiegeschiedenis van hypertensie, opleiding, rookstatus, bloeddruk, bloedlipiden, ontsteking, bloedglucose, nierfunctie en het gebruik van medicijnen om het cholesterol- of bloedglucosegehalte te verlagen.

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 54 jaar, 62% was vrouw en 88% was gsm-gebruiker. Tijdens een mediane follow-up van 12 jaar ontwikkelden 13.984 (7%) deelnemers hypertensie. Gebruikers van mobiele telefoons hadden een 7% hoger risico op hypertensie in vergelijking met niet-gebruikers. Degenen die 30 minuten of meer per week op hun mobiel spraken, hadden 12% meer kans op een nieuwe hoge bloeddruk dan deelnemers die minder dan 30 minuten aan telefoongesprekken besteedden. De resultaten waren vergelijkbaar voor vrouwen en mannen.

Als we de bevindingen in meer detail bekijken, vergeleken met deelnemers die minder dan 5 minuten per week besteedden aan het maken of ontvangen van mobiele telefoongesprekken, was een wekelijkse gebruikstijd van 30-59 minuten, 1-3 uur, 4-6 uur en meer dan 6 uur geassocieerd met respectievelijk 8%, 13%, 16% en 25% verhoogd risico op hoge bloeddruk. Onder gebruikers van mobiele telefoons waren jarenlang gebruik en het gebruik van een handsfree-apparaat/speakerphone niet significant gerelateerd aan de ontwikkeling van hypertensie.

De onderzoekers onderzochten ook de relatie tussen gebruikstijd (minder dan 30 minuten versus 30 minuten of meer) en nieuwe hypertensie, afhankelijk van of deelnemers een laag, gemiddeld of hoog genetisch risico hadden om hypertensie te ontwikkelen. Genetisch risico werd bepaald met behulp van gegevens in de UK Biobank. Uit de analyse bleek dat de kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk het grootst was bij mensen met een hoog genetisch risico die minstens 30 minuten per week aan een mobiele telefoon zaten te praten – ze hadden een 33% hogere kans op hypertensie in vergelijking met mensen met een laag genetisch risico die besteedden minder dan 30 minuten per week aan de telefoon.

Professor Qin zei: “Onze bevindingen tonen aan dat praten op een mobiel geen invloed heeft op het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, zolang de wekelijkse beltijd onder een half uur blijft. Er is meer onderzoek nodig om de resultaten te repliceren, maar tot die tijd lijkt het verstandig om mobiele telefoongesprekken tot een minimum te beperken om de gezondheid van het hart te behouden.”

References
1Ye Z, Zhang Y, Zhang Y, et al. Mobile phone calls, genetic susceptibility and new-onset hypertension: results from 212,046 UK Biobank participants. Eur Heart J Digit Health. 2023. doi:10.1093/ehjdh/ztad024.
Link will go live on publication:
https://academic.oup.com/ehjdh/article-lookup/doi/10.1093/ehjdh/ztad024
2International Telecommunication Union. Measuring digital development: facts and figures 2022. https://www.itu.int/hub/publication/d-ind-ict_mdd-2022/
3World Health Organization. Key facts on hypertension. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension.