Nieuw onderzoek wees uit dat parodontitis, een veel voorkomende tandvleesontsteking waarvan bekend is dat het andere systemische ziekten verergert, ook in verband kan worden gebracht met atriale fibrose – wat mogelijk de voorheen onbekende connectie met atriale fibrillatie verduidelijkt.
Parodontitis, een tandvleesaandoening, kan leiden tot een waslijst aan gebitsproblemen, van een slechte adem tot bloedingen en verliezen van tanden. Nu hebben onderzoekers van de Universiteit van Hiroshima ontdekt dat het verband kan houden met nog ernstiger problemen elders in het lichaam – het hart.
In een studie gepubliceerd op 31 oktober in JACC: Clinical Electrophysiology, vond het team een significante correlatie tussen parodontitis en fibrose – littekens op een aanhangsel van het linker atrium van het hart dat kan leiden tot een onregelmatige hartslag genaamd atriale fibrillatie – in een steekproef van 76 patiënten met een hartaandoening.
“Parodontitis wordt geassocieerd met een langdurige ontsteking die een sleutelrol speelt in de progressie van atriale fibrose en de pathogenese van atriumfibrilleren”, zegt hoofdauteur Shunsuke Miyauchi, assistent-professor bij het Health Service Center van de Hiroshima University. Hij is ook verbonden aan de Graduate School of Biomedical and Health Sciences van de universiteit. “Onze hypothese was dat parodontitis atriale fibrose verergert. Deze histologische studie van de linker atriale aanhangsels was bedoeld om de relatie tussen de klinische status van parodontitis en de mate van atriale fibrose te verduidelijken.”
De linker atriale aanhangsels werden operatief verwijderd en de onderzoekers analyseerden het weefsel om de correlatie vast te stellen tussen de ernst van de atriale fibrose en de ernst van de tandvleesaandoening. Ze ontdekten dat hoe erger de parodontitis, hoe erger de fibrose, wat suggereert dat de ontsteking van het tandvlees de ontsteking en ziekte in het hart kan versterken.
“Deze studie levert fundamenteel bewijs dat parodontitis atriale fibrose kan verergeren en een nieuwe aanpasbare risicofactor voor atriale fibrillatie kan zijn”, zegt corresponderend auteur Yukiko Nakano, professor cardiovasculaire geneeskunde aan de Hiroshima University’s Graduate School of Biomedical and Health Sciences.
Volgens Nakano zou parodontale zorg, naast het verbeteren van andere risicofactoren zoals gewicht, activiteitsniveaus, tabaks- en alcoholgebruik, kunnen helpen bij een alomvattend beheer van atriumfibrilleren. Ze waarschuwde echter dat deze studie geen causaal verband heeft vastgesteld, wat betekent dat hoewel de mate van ernst van tandvleesaandoeningen en atriale fibrose met elkaar verbonden lijken, onderzoekers niet hebben ontdekt dat het ene definitief tot het andere leidt.
“Er is meer bewijs nodig om vast te stellen dat parodontitis op een oorzakelijke manier bijdraagt aan de atriale fibrose en dat parodontale zorg fibrose kan veranderen,” zei Nakano. “Eén van onze doelen is om te bevestigen dat parodontitis een aanpasbare risicofactor is voor boezemfibrilleren en om de invloed van tandartsspecialisten aan een uitgebreid beheer van atriumfibrilleren te bevorderen. Parodontitis is een gemakkelijk aanpasbaar doelwit met lage kosten onder de bekende risicofactoren voor atriumfibrilleren. Het resultaat van deze studiereeks kan dus voor veel mensen over de hele wereld voordelen opleveren.”
Vertaling persbericht: Andre Teirlinck