FOAM Organics Europe waarschuwt voor misbruik van claims, labels of communicatie-initiatieven over voedingsproducten die bijdragen aan greenwashing en de agro-ecologische transitie naar duurzame voedselsystemen belemmeren. Claims en labels op verpakkingen variëren van regeneratieve, lokale, biologische tot ecologische landbouw. Maar niet alles wat blinkt is goud, of groen in dit geval, en het toenemende gebruik van de term ‘regeneratieve landbouw’ is daar een goed voorbeeld van.
Hoewel de redenering en landbouwmethode achter een claim als ‘regeneratief’ met de beste bedoelingen kan zijn, wordt het net zo vaak gebruikt voor greenwashing-doeleinden. De Europese beweging voor biologische voeding en landbouw verwelkomt de toepassing van enkele regeneratieve praktijken in de conventionele landbouw en kijkt uit naar samenwerking met serieuze regeneratieve actoren. IFOAM Organics Europe is echter bezorgd dat het gebruik van de term vormen aanneemt die de betekenis, doelen en mogelijkheden van regeneratieve landbouw, inclusief biologische landbouw, ondermijnen.
Zoals Jan Plagge, voorzitter van IFOAM Organics Europe, het verwoordt: “Landbouwpraktijken gericht op het regenereren van de bodem, de biodiversiteit en het landschap vormen de kern van de biologische landbouw. De biologische beweging omarmt regeneratieve principes, die allemaal zijn opgenomen in biologische principes van ecologie, gezondheid, eerlijkheid en zorg, en streeft naar positieve samenwerking met serieuze regeneratieve boeren en actoren. Met het oog op de huidige klimaat- en biodiversiteitscrises kan de planeet alle hulp gebruiken die er is, en sommige zogenaamde regeneratieve praktijken kunnen een goede eerste stap zijn om over te schakelen op biologisch, de enige gecertificeerde duurzame landbouwpraktijk op EU-niveau. Biologische landbouw is en blijft het leidende duurzaamheidsinitiatief voor het transformeren van voedsel en landbouw in de EU”.
Aangezien er geen eenduidige wetenschappelijke of wettelijke definitie van “regeneratieve landbouw” bestaat, wordt de term de laatste jaren in toenemende mate verkeerd gebruikt om benaderingen te promoten en te markeren die weinig voordelen voor het milieu opleveren, terwijl het gebruik van een reeks degeneratieve praktijken en synthetische pesticiden wordt toegestaan. met bekende nadelen voor de biodiversiteit. Inderdaad, elke boerderij, elk product of bedrijf kan beweren “regeneratief” te zijn, waardoor algemene uitspraken over de voordelen van “regeneratieve” landbouw onmogelijk zijn.
Eric Gall, plaatsvervangend directeur en beleidsmanager van IFOAM Organics Europe vervolgt: “Het is essentieel om consumenten beter te informeren over de milieugevolgen van verschillende landbouwproductiesystemen, maar sommige claims en labels, waaronder het gebruik van de term ‘regeneratief’ in sommige gevallen, draag liever bij aan greenwashing. Deze greenwashing misleidt en brengt consumenten in de war, stuurt investeringen en beleid verkeerd, ondermijnt serieuze regeneratieve actoren en belemmert de noodzakelijke echte transformatie van het voedselsysteem naar duurzaamheid en agro-ecologie, inclusief biologische landbouw.