Academici hebben het effect van kleur onderzocht bij kieskeurige en niet-kieskeurige eters, in een eerste studie in zijn soort.
Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de geur en textuur van voedsel invloed kan hebben op hoe het smaakt voor kieskeurige eters, maar er is weinig bekend over andere zintuigen.
Een team van de Universiteit van Portsmouth heeft ontdekt dat de kleur van de kom waarin het eten wordt geserveerd ook invloed heeft op de smaakperceptie.
Het experiment omvatte bijna 50 mensen waarvan de voedsel neofobie werd gemeten; neofobie is een onwil om nieuw voedsel te proberen. De deelnemers, die waren onderverdeeld in kieskeurige en niet-kieskeurige eters, proefden vervolgens dezelfde hapjes geserveerd in rode, witte en blauwe kommen.
Uit de resultaten bleek dat zowel de waargenomen zoutheid als de wenselijkheid van het voedsel werden beïnvloed door kleur in de kieskeurige groep, maar niet in de niet-kieskeurige groep.
In het bijzonder werd de snack beoordeeld als hoger in zoutgehalte in de rode en blauwe versus witte kom, en het minst wenselijk wanneer geserveerd in de rode kom. In de UK worden zoute snacks vaak in blauwe verpakkingen verkocht, en het team denkt dat dit enkele van de zoutgehalte bevindingen zou kunnen verklaren.
Beperkte diëten kunnen leiden tot voedingstekorten en gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, slechte botgezondheid en tandproblemen
Dr. Lorenzo Stafford, reukonderzoeker bij de afdeling Psychologie van de Universiteit van Portsmouth
Dr. Lorenzo Stafford, olfactorisch (reuk)onderzoeker bij de afdeling Psychologie van de Universiteit van Portsmouth, zei: “Een beperkt dieet kan leiden tot voedingstekorten en gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, slechte botgezondheid en gebitsproblemen. Er zijn ook sociale kosten omdat normaal gesproken plezierige momenten tussen gezinsleden gemakkelijk kunnen veranderen in stressvolle, angstige en conflict veroorzakende situaties wanneer kieskeurige eters zich schamen of onder druk gezet worden om voedsel te eten.
“Daarom is het belangrijk om de factoren te begrijpen die dit gedrag beïnvloeden.”
Kieskeurig eetgedrag wordt meestal gecategoriseerd als een beperkt dieet, specifieke voedselbereiding, sterke afkeer en moeite met het accepteren van nieuw voedsel. Over het algemeen zal een kieskeurige eter gedurende zijn hele leven minder dan 20 verschillende voedingsmiddelen consumeren.
Het artikel, gepubliceerd in het tijdschrift Food Quality and Preference, zegt dat deze studie de eerste is die inzicht geeft in de interactie tussen kleur en smaakperceptie bij volwassen kieskeurige en niet-kieskeurige eters en een verschil onthult in de manier waarop kleur invloed heeft op de perceptie van voedsel bij kieskeurige eters.
Het beveelt verder onderzoek aan om te zien of deze bevindingen verder gaan dan het hier geteste voedsel en de kleuren.
“Deze kennis kan nuttig zijn voor degenen die proberen de keuze van voedingsmiddelen uit te breiden”, voegde dr. Stafford eraan toe.
“Als je bijvoorbeeld een kieskeurige eter wilt aanmoedigen om meer groenten te proberen waarvan bekend is dat ze als bitter worden beschouwd, kun je proberen ze op een bord of kom te serveren waarvan bekend is dat ze de zoetheid verhogen.
“Door verder onderzoek kunnen we manieren bepalen om iemands dieet positief te beïnvloeden, en als gevolg daarvan hun mentale en fysieke gezondheid.”
Vertaling: Andre Teirlinck