Het groen mediterraan dieet (MED) vermindert aanzienlijk visceraal vetweefsel, een soort vet rond de inwendige organen dat veel gevaarlijker is dan de extra “band” rond je middel. Het groen mediterraan dieet werd vergeleken met het mediterraan en een gezond dieet in een grootschalige klinische interventie studie – de DIRECT PLUS. Uit latere analyse bleek dat het groen dieet het visceraal vet met 14% verminderde, het gewoon Med-dieet met 7% en het gezond dieet met 4,5%. De studie is gepubliceerd in BMC Medicine.
Het verminderen van visceraal vet wordt beschouwd als het ware doel van gewichtsverlies omdat het een belangrijkere indicator is dan iemands gewicht of de omtrek van zijn middel. Visceraal vet hoopt zich in de loop van de tijd op tussen de organen en produceert hormonen en gifstoffen die verband houden met hartaandoeningen, diabetes, dementie en vroegtijdig overlijden.
Het onderzoek werd geleid door prof. Iris Shai van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, Israël, adjunct-professor van de Harvard School of Public Health, en een honorair professor, Universiteit van Leipzig, Duitsland, samen met haar promovendus Dr. Hila Zelicha en Italiaanse, Duitse en Amerikaanse collega’s.
Het onderzoeksteam van de DIRECT-PLUS-proef introduceerde als eerste het concept van het groen mediterraan dieet. Dit aangepast MED-dieet is verder verrijkt met polyfenolen uit de voeding en bevat minder rood en bewerkt vlees dan het traditionele gezonde MED-dieet. Bovenop een dagelijkse inname van walnoten (28 gram), consumeerden de deelnemers 3-4 koppen groene thee/dag en 100 gram (diepvriesblokjes) groene kroos shake per dag. Het eendenkroos van de watergroene plant bevat veel biologisch beschikbare eiwitten, ijzer, B12, vitamines, mineralen en polyfenolen en vervangende vleesinname.
Het team heeft in eerdere studies aangetoond dat het groen MED-dieet een verscheidenheid aan heilzame effecten heeft, variërend van het microbioom tot leeftijdsgebonden degeneratieve ziekten.
Het deelnemersveld bestond uit 294 proefpersonen die deelnamen aan de 18 maanden durende proef.
“Een gezonde levensstijl is een sterke basis voor elk programma voor gewichtsverlies. We hebben uit de resultaten van ons experiment geleerd dat de kwaliteit van voedsel niet minder belangrijk is dan het aantal geconsumeerde calorieën en het doel vandaag is om de mechanismen van verschillende voedingsstoffen te begrijpen, bijvoorbeeld positieve zoals de polyfenolen, en negatieve zoals lege koolhydraten en verwerkt rood vlees en over het tempo van vetcel differentiatie en hun aggregatie in de ingewanden, “zegt prof. Shai.
“Een vermindering van 14% in visceraal vet is een dramatische prestatie voor het aanbrengen van eenvoudige veranderingen in uw dieet en levensstijl. Gewichtsverlies is alleen een belangrijk doel als het gepaard gaat met indrukwekkende resultaten bij het verminderen van vetweefsel”, merkt Dr. Hila Zelicha op.
Vertaling: Andre Teirlinck