Het combineren van e-sigaretten met gewone sigaretten kan gezondheidsrisico’s vergroten.
Langdurig gebruik van elektronische sigaretten of vapenproducten kan de functie van de bloedvaten in het lichaam aanzienlijk verminderen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Bovendien kan het gebruik van zowel e-sigaretten als gewone sigaretten een nog groter risico met zich meebrengen dan het gebruik van een van deze producten alleen. Deze bevindingen zijn afkomstig van twee nieuwe onderzoeken die worden ondersteund door het National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI), onderdeel van de National Institutes of Health (NIH).
De bevindingen, die vandaag verschijnen in het tijdschrift Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, dragen bij aan het groeiende bewijs dat langdurig gebruik van e-sigaretten iemands gezondheid kan schaden. Onderzoekers weten al jaren dat het roken van tabak schade aan bloedvaten kan veroorzaken. De effecten van e-sigaretten op de cardiovasculaire gezondheid zijn echter slecht begrepen. De twee nieuwe onderzoeken – een op mensen, de andere op ratten – wilden daar verandering in brengen.
“In ons onderzoek bij mensen ontdekten we dat chronische gebruikers van e-sigaretten een verminderde bloedvatfunctie hadden, waardoor ze een verhoogd risico lopen op hartaandoeningen”, zegt Matthew L. Springer, Ph.D., een professor in de geneeskunde in de afdeling of Cardiology aan de University of California in San Francisco, en leider van beide studies. “Het geeft aan dat chronische gebruikers van e-sigaretten een risico op vaatziekten kunnen lopen dat vergelijkbaar is met dat van chronische rokers.”
In deze eerste studie verzamelden Springer en zijn collega’s bloedmonsters van een groep van 120 vrijwilligers, waaronder degenen met langdurig gebruik van e-sigaretten, langdurig roken van sigaretten en degenen die niet gebruikten. De onderzoekers definieerden langdurig gebruik van e-sigaretten als meer dan vijf keer per week gedurende meer dan drie maanden en definieerden langdurig sigarettengebruik als het roken van meer dan vijf sigaretten per dag.
Vervolgens stelden ze elk van de bloedmonsters bloot aan gekweekte menselijke bloedvaten (endotheelcellen) in het laboratorium en maten ze de afgifte van stikstofmonoxide, een chemische marker die wordt gebruikt om de goede werking van endotheelcellen te evalueren. Ze testten ook de celpermeabiliteit, het vermogen van moleculen om door een laag cellen naar de andere kant te gaan. Te veel doorlaatbaarheid maakt bloedvaten lekkend, wat de functie belemmert en het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
De onderzoekers ontdekten dat bloed van deelnemers die e-sigaretten gebruikten en van degenen die rookten, een significant grotere afname van de productie van stikstofmonoxide door de bloedvatcellen veroorzaakten dan het bloed van niet-gebruikers. De onderzoekers ontdekten met name dat bloed van degenen die e-sigaretten gebruikten, ook meer doorlaatbaarheid in de bloedvatcellen veroorzaakte dan het bloed van zowel degenen die sigaretten rookten als niet-gebruikers. Bloed van degenen die e-sigaretten gebruikten, veroorzaakte ook een grotere afgifte van waterstofperoxide door de bloedvatcellen dan het bloed van de niet-gebruikers. Elk van deze drie factoren kan bijdragen aan een verslechtering van de bloedvatfunctie bij mensen die e-sigaretten gebruiken, aldus de onderzoekers.
Bovendien ontdekten Springer en zijn team dat e-sigaretten op een andere manier schadelijke cardiovasculaire effecten hadden dan tabaksrook. In het bijzonder ontdekten ze dat bloed van mensen die sigaretten rookten hogere niveaus van bepaalde circulerende biomarkers van cardiovasculaire risico’s hadden, en de bloedmensen die e-sigaretten gebruikten, hadden verhoogde niveaus van andere circulerende biomarkers van cardiovasculaire risico’s.
“Deze bevindingen suggereren dat het samen gebruiken van de twee producten, zoals veel mensen doen, hun gezondheidsrisico’s zou kunnen vergroten in vergelijking met afzonderlijk gebruik,” zei Springer. “Dat hadden we niet verwacht te zien.”
In de tweede studie probeerden de onderzoekers te achterhalen of er specifieke componenten van sigarettenrook of e-sigarettendamp waren die verantwoordelijk waren voor schade aan bloedvaten. In onderzoeken met ratten stelden ze de dieren bloot aan verschillende stoffen die voorkomen in tabaksrook of e-sigaretten. Deze omvatten nicotine, menthol (een additief voor sigaretten), de gassen acroleïne en acetaldehyde (twee chemicaliën die worden aangetroffen in zowel tabaksrook als e-sigarettendampen), en inerte koolstofnanodeeltjes om de deeltjesachtige aard van rook en e-sigarettendamp weer te geven.
Met behulp van speciale arteriële flowmetingen toonden de onderzoekers aan dat schade aan bloedvaten niet lijkt te worden veroorzaakt door een specifiek bestanddeel van sigarettenrook of e-sigarettendamp. In plaats daarvan, zeiden ze, lijkt het te worden veroorzaakt door irritatie van de luchtwegen die biologische signalen in de nervus vagus triggert die op de een of andere manier leiden tot beschadiging van bloedvaten, mogelijk door een ontstekingsproces. De vagus is een lange zenuw die zich uitstrekt van de hersenen en die de luchtwegen verbindt met de rest van het zenuwstelsel en een sleutelrol speelt bij de hartslag, ademhaling en andere functies. De onderzoekers toonden aan dat het losmaken van de zenuw bij ratten schade aan de bloedvaten door tabaksrook voorkwam, wat de sleutelrol in dit proces aantoont.
“We waren verrast toen we ontdekten dat er geen enkel onderdeel was dat je kon verwijderen om het schadelijke effect van rook of dampen op de bloedvaten te stoppen,” zei Springer. “Zolang er een irriterend middel in de luchtwegen zit, kan de bloedvatfunctie worden aangetast.”
De bevinding heeft implicaties voor de inspanningen om tabaksproducten en e-sigaretten te reguleren, omdat het onderstreept hoe moeilijk het is om een ingrediënt in hen aan te wijzen dat verantwoordelijk is voor schade aan bloedvaten. “Wat ik mensen graag vertel, is dit: adem gewoon schone lucht in en vermijd het gebruik van deze producten”, zei Springer.
Lisa Postow, Ph.D., een NHLBI-programmafunctionaris in de NHLBI-afdeling Longziekten, was het ermee eens dat de onderzoeksresultaten “verder bewijs leveren dat blootstelling aan e-sigaretten kan leiden tot schadelijke cardiovasculaire gezondheidseffecten.” Ze voegde eraan toe dat er meer gegevens nodig zijn om de gezondheidseffecten van e-sigaretten volledig te begrijpen. De NIH en anderen blijven dit gebied verkennen.