Het drinken van twee tot drie kopjes koffie per dag is gekoppeld aan een langere levensduur en een lager risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met het vermijden van koffie, blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, een tijdschrift van de ESC. De bevindingen waren van toepassing op gemalen, instant en cafeïnevrije variëteiten.
“In deze grote, observationele studie werden gemalen, oploskoffie en cafeïnevrije koffie geassocieerd met een equivalente vermindering van de incidentie van hart- en vaatziekten en overlijden door hart- en vaatziekten of welke oorzaak dan ook,” zei studie auteur professor Peter Kistler van het Baker Heart and Diabetes Research Institute, Melbourne, Australië. “De resultaten suggereren dat een milde tot matige inname van gemalen koffie, instantkoffie en cafeïnevrije koffie moet worden beschouwd als onderdeel van een gezonde levensstijl.”
Er is weinig informatie over de impact van verschillende koffiebereidingen op de gezondheid en overleving van het hart. Deze studie onderzocht de associaties tussen soorten koffie en incidentele aritmieën, hart- en vaatziekten en overlijden met behulp van gegevens van de UK Biobank, die volwassenen tussen de 40 en 69 jaar rekruteerde. Hart- en vaatziekten bestonden uit coronaire hartziekte, congestief hartfalen en ischemische beroerte.
De studie omvatte 449.563 deelnemers die bij aanvang vrij waren van aritmieën of andere hart- en vaatziekten. De mediane leeftijd was 58 jaar en 55,3% was vrouw. Deelnemers vulden een vragenlijst in met de vraag hoeveel kopjes koffie ze elke dag dronken en of ze meestal instantkoffie, gemalen koffie (zoals cappuccino of gefilterde koffie) of cafeïnevrije koffie dronken. Ze werden vervolgens gegroepeerd in zes dagelijkse innamecategorieën, bestaande uit geen, minder dan één, één, twee tot drie, vier tot vijf en meer dan vijf kopjes per dag. De gebruikelijke koffiesoort was instant bij 198.062 (44,1%) deelnemers, gemalen bij 82.575 (18,4%) en cafeïnevrij bij 68.416 (15,2%). Er waren 100.510 (22,4%) niet-koffiedrinkers die als vergelijkingsgroep dienden.
Koffiedrinkers werden vergeleken met niet-drinkers voor de incidentie van hartritmestoornissen, hart- en vaatziekten en overlijden, na correctie voor leeftijd, geslacht, etniciteit, obesitas, hoge bloeddruk, diabetes, obstructieve slaapapneu, rookstatus en thee- en alcoholgebruik. Uitkomstinformatie werd verkregen uit medische dossiers en overlijdensakten. De mediane follow-up was 12,5 jaar.
Een totaal van 27.809 (6,2%) deelnemers stierven tijdens de follow-up. Alle soorten koffie werden in verband gebracht met een vermindering van sterfte door welke oorzaak dan ook. De grootste risicovermindering die werd gezien bij twee tot drie kopjes per dag, die in vergelijking met geen koffie drinken geassocieerd was met een 14%, 27% en 11% lagere kans op overlijden voor respectievelijk cafeïnevrije, gemalen en instantbereidingen.
Tijdens de follow-up werd bij 43.173 (9,6%) deelnemers hart- en vaatziekten gediagnosticeerd. Alle koffiesubtypes waren geassocieerd met een vermindering van incidente hart- en vaatziekten. Nogmaals, het laagste risico werd waargenomen bij twee tot drie kopjes per dag, wat in vergelijking met onthouding van koffie geassocieerd was met een 6%, 20% en 9% verminderde kans op hart- en vaatziekten voor respectievelijk cafeïnevrije, gemalen oploskoffie.
Tijdens de follow-up werd bij 30.100 (6,7%) deelnemers een aritmie gediagnosticeerd. Gemalen en oploskoffie, maar niet cafeïnevrij, werd geassocieerd met een vermindering van aritmieën, waaronder atriale fibrillatie. Vergeleken met niet-drinkers werden de laagste risico’s waargenomen bij vier tot vijf kopjes per dag voor gemalen koffie en twee tot drie kopjes per dag voor oploskoffie, met respectievelijk 17% en 12% minder risico.
Professor Kistler zei: “Cafeïne is het bekendste bestanddeel van koffie, maar de drank bevat meer dan 100 biologisch actieve componenten. Het is waarschijnlijk dat de niet-cafeïnehoudende verbindingen verantwoordelijk waren voor de positieve relaties die werden waargenomen tussen koffiedrinken, hart- en vaatziekten en overleving. Onze bevindingen geven aan dat het drinken van bescheiden hoeveelheden koffie van alle soorten niet moet worden ontmoedigd, maar kan worden genoten als een gezond gedrag voor het hart.”