Honing heeft uitzonderlijke antimicrobiële en weefselregeneratieve eigenschappen die ten volle moeten worden benut om wonden te helpen genezen, zeggen wetenschappers van de universiteit van Manchester.
Hun recensie van meer dan 250 artikelen van meer dan 85 jaar – met het oudste artikel uit 1937 – is gepubliceerd in het tijdschrift Pharmaceutics. De zoete stof, zo stellen de onderzoekers, biedt een alternatief voor conventionele antimicrobiële geneesmiddelen die steeds minder effectief worden door toenemende resistentie.
Er is echter meer werk nodig, zeggen de onderzoekers, om de verbindingen te identificeren en te kwantificeren die honing zijn antimicrobiële en wondgenezende eigenschappen geven om het betrouwbaarder en gestandaardiseerd te maken. Honing is voornamelijk gebruikt als plaatselijke toepassing op wonden vanwege zijn antibacteriële eigenschappen, als gevolg van zijn vermogen om waterstofperoxide te genereren en de aanwezigheid van andere actieve verbindingen.
De verbindingen omvatten fenolen, defensine-1 en methylglyoxal (te vinden in manuka-honing). De zuurgraad en lage beschikbaarheid van water dragen ook bij aan de helende eigenschappen van honing. De plakkerigheid zorgt ook voor een effectieve gehydrateerde barrière tussen de wond en de externe omgeving.
Verschillende soorten wonden, rapporteren de onderzoekers, zijn behandeld met honing, zoals brandwonden, trauma’s en chronische wonden. Mesitran, een van de eerste productlijnen waarin honing van medische kwaliteit is verwerkt in het VK, werd in 2005 in Manchester gelanceerd. In de loop der jaren volgden andere bedrijven, evenals de wijze van aanbrengen.
In de afgelopen jaren heeft het onderzoek zich gericht op het gebruik van honing in tissue engineering-toepassingen. Dingen zoals elektrospun nanovezels, hydrogels en cryogels, schuimen, films, poeders, cement en bioinkten zijn gebruikt om op honing gebaseerde steigers te fabriceren.
En sommige onderzoeken hebben aangetoond hoe antibioticaresistente bacteriën vatbaarder kunnen zijn voor antibiotica wanneer ze samen met honing worden gebruikt. In één artikel citeren ze, toen Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) werd blootgesteld aan manukahoning in combinatie met oxacilline, werkten ze samen om de MRSA ongevoelig te maken voor het antibioticum.
De antimicrobiële activiteit van honing omvat ook het vermogen om schimmels en virussen te doden of de verspreiding ervan te vertragen.
Honing, gebruikt in combinatie met traditionele wondverbanden, heeft echter enkele beperkingen, zoals geabsorbeerd worden door het verband, slechte penetratie in de wond en kortdurende antimicrobiële werking.
Fabrikanten van geïmpregneerde verbanden proberen echter hun toedieningsmechanisme te verbeteren om de werkzaamheid van de stof te verbeteren. Hoofdwetenschapper Joel Yupanqui Mieles, een postdoctoraal onderzoeker van de Universiteit van Manchester, zei: “Honing heeft opwindende antimicrobiële eigenschappen en wordt al sinds de oudheid in de traditionele geneeskunde gebruikt om wonden te behandelen.
“De oude Egyptenaren gebruikten het om wonden te behandelen en er zijn directe verwijzingen naar honingconsumptie in de Bijbel en de Koran. “De verbindingen in honing bieden een reeks potentiële antimicrobiële en regeneratieve middelen die kunnen worden gebruikt om antibioticaresistentie te bestrijden en te helpen bij weefselgenezing.
“Maar hoewel de opslag van verbindingen in honing een enorm medisch voordeel kan hebben, is verder onderzoek nodig om meer te begrijpen over hoe ze werken en hoe ze op een gestandaardiseerde manier effectief en veilig aan wonden kunnen worden toegediend.
Hij voegde eraan toe: “Het kennen van het type en de samenstelling van honing die in verschillende wondtypes wordt gebruikt, zal ook de kwaliteit van het onderzoek verbeteren. “Dat zal wetenschappers in staat stellen om optimaal gebruik te maken van de antimicrobiële en helende mechanismen van honing”
“Het zou ons zelfs in staat kunnen stellen deze kunstmatig te repliceren in op honing geïnspireerde biomaterialen die kunnen worden geëxploiteerd met de huidige vooruitgang in tissue engineering-technologieën.
“Dat minimaliseert de risico’s rond de verwerking op het gebied van sterilisatie, opslag, transport en het vaststellen van authenticiteit en veiligheid. “Eén ding is zeker: de toenemende wereldwijde antibioticaresistentie stimuleert de ontwikkeling van nieuwe therapieën als alternatief voor de bestrijding van infecties – en honing, denken wij, speelt daarin een rol.
“Mensen die zich zorgen maken over een wond, mogen zichzelf niet met honing behandelen zonder eerst met een medische professional te overleggen.”