Rokers hebben een zwakker hart dan niet-rokers, blijkt uit onderzoek gepresenteerd op ESC Congress 2022. Uit het onderzoek bleek dat hoe meer mensen rookten, hoe slechter hun hartfunctie werd. Sommige functies werden hersteld toen mensen afkeerden van de gewoonte.
“Het is algemeen bekend dat roken verstopte slagaders veroorzaakt, wat leidt tot coronaire hartziekten en beroertes”, zegt onderzoeksauteur Dr. Eva Holt van Herlev en Gentofte Hospital, Kopenhagen, Denemarken. “Onze studie toont aan dat roken ook leidt tot dikkere, zwakkere harten. Het betekent dat rokers een kleiner volume bloed in de linker hartkamer hebben en minder kracht om het naar de rest van het lichaam te pompen. Hoe meer u rookt, hoe slechter uw hartfunctie wordt. Het hart kan tot op zekere hoogte herstellen door te stoppen met roken, dus het is nooit te laat om te stoppen.”
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overlijden jaarlijks meer dan acht miljoen mensen aan tabak. Het roken van sigaretten is verantwoordelijk voor 50% van alle vermijdbare sterfgevallen bij rokers, waarvan de helft als gevolg van atherosclerotische hart- en vaatziekten zoals een hartaanval en beroerte.3 schadelijke effecten van roken op de slagaders en arteriële ziekten zoals een hartaanval en beroerte zijn goed ingeburgerd
Studies hebben ook aangetoond dat roken in verband wordt gebracht met een hoger risico op hartfalen, waarbij de hartspier het bloed niet zo goed door het lichaam pompt als zou moeten, meestal omdat het te zwak of te stijf is. Dit betekent dat het lichaam niet de zuurstof en voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om normaal te werken. Het verband tussen roken en de structuur en functie van het hart is niet volledig onderzocht. In dit onderzoek is daarom onderzocht of roken samenhangt met veranderingen in de structuur en functie van het hart bij mensen zonder hart- en vaatziekten, en het effect van veranderend rookgedrag.
De studie gebruikte gegevens van de 5e Copenhagen City Heart Study die cardiovasculaire risicofactoren en ziekten in de algemene bevolking onderzocht. Een totaal van 3.874 deelnemers in de leeftijd van 20 tot 99 jaar zonder hartziekte werden ingeschreven. Er werd een zelf ingevulde vragenlijst gebruikt om informatie te verkrijgen over het rookverleden en om een schatting te maken van pakjaren, het aantal sigaretten dat gedurende het hele leven is gerookt. Een pakjaar wordt gedefinieerd als 20 sigaretten die een jaar lang elke dag worden gerookt.
Deelnemers hadden een echografie van het hart, echocardiografie genaamd, die informatie geeft over de structuur en hoe goed het werkt. De onderzoekers vergeleken de echocardiografische metingen van huidige rokers versus nooit-rokers na correctie voor leeftijd, geslacht, body mass index, hypertensie, hoog cholesterolgehalte, diabetes en longfunctie.
De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 56 jaar en 43% was vrouw. Bijna een op de vijf deelnemers was een huidige roker (18,6%), terwijl 40,9% een voormalige roker was en 40,5% nooit had gerookt. Vergeleken met nooit-rokers hadden huidige rokers een dikker, zwakker en zwaarder hart. Toenemende pakjaren werden geassocieerd met het pompen van minder bloed. Dr. Holt legde uit: “We ontdekten dat het huidige roken en de opgebouwde pakjaren geassocieerd waren met een verslechtering van de structuur en functie van de linker hartkamer – het belangrijkste deel van het hart. Bovendien ontdekten we dat over een periode van 10 jaar degenen die doorgingen met roken dikkere, zwaardere en zwakkere harten ontwikkelden die minder in staat waren om bloed rond te pompen in vergelijking met nooit-rokers en degenen die in die tijd stopten.”
Ze concludeerde: “Ons onderzoek geeft aan dat roken niet alleen de bloedvaten beschadigt, maar ook direct het hart. Het goede nieuws is dat een deel van de schade omkeerbaar is door op te geven.”