Onderzoek gepresenteerd op ESC Congress 2022 ondersteunt een causaal verband tussen luchtvervuiling en hartaanvallen, aangezien rokers, die al rook inademen, geen last hadden van vuile lucht.
Studie auteur Dr. Insa de Buhr-Stockburger van Berlin Brandenburg Myocard Infarction Registry (B2HIR), Duitsland zei: “De correlatie tussen luchtvervuiling en hartaanvallen in onze studie was afwezig bij rokers. Dit kan erop wijzen dat slechte lucht hartaanvallen kan veroorzaken, aangezien rokers, die zichzelf voortdurend bedwelmen met luchtverontreinigende stoffen, minder last lijken te hebben van extra externe verontreinigende stoffen.”
Deze studie onderzocht de associaties van stikstofmonoxide, fijnstof met een diameter van minder dan 10 µm (PM10) en het weer met de incidentie van een hartinfarct in Berlijn. Stikstofmonoxide is afkomstig van verbranding bij hoge temperaturen, met name van dieselvoertuigen. Verbranding is ook een bron van PM10, samen met slijtage door remmen en banden, en stof.
De studie omvatte 17.873 patiënten met een myocardinfarct tussen 2008 en 2014 die deelnamen aan de B2HIR.2 Dagelijkse aantallen acuut myocardinfarct werden geëxtraheerd uit de B2HIR-database, samen met baseline patiëntkenmerken, waaronder geslacht, leeftijd, rookstatus en diabetes. Dagelijks werden PM10- en stikstofmonoxideconcentraties in de hele stad verkregen van de Senaat van Berlijn. Informatie over zonneschijnduur, minimum- en maximumtemperatuur en neerslag werden opgehaald uit het Berlijnse weerstation Tempelhof en samengevoegd met de gegevens over de incidentie van hartinfarcten en luchtvervuiling.
De onderzoekers analyseerden de associaties tussen de incidentie van acute myocardiale en gemiddelde verontreinigende concentraties op dezelfde dag, de vorige dag en een gemiddelde van de drie voorgaande dagen bij alle patiënten en volgens baseline-kenmerken. Associaties tussen de incidentie van acute myocardiale en weersparameters werden ook geanalyseerd.
Wat de vervuiling betreft, kwam een myocardinfarct significant vaker voor op dagen met hoge stikstofmonoxideconcentraties, met een 1% hogere incidentie voor elke 10 µg/m3 toename. Myocardinfarct kwam ook vaker voor bij een hoge gemiddelde PM10-concentratie gedurende de drie voorgaande dagen, met een 4% hogere incidentie voor elke 10 µg/m3 toename. De incidentie van een myocardinfarct bij rokers werd niet beïnvloed door stikstofmonoxide- en PM10-concentraties.
Wat het weer betreft, was de incidentie van een myocardinfarct significant gerelateerd aan de maximale temperatuur, met een 6% lagere incidentie voor elke 10°C temperatuurstijging. Er werden geen associaties met zonneschijnduur of neerslag gevonden.
Dr. de Buhr-Stockburger zei: “De studie geeft aan dat vuile lucht een risicofactor is voor een acuut myocardinfarct en dat er meer inspanningen nodig zijn om de vervuiling door verkeer en verbranding te verminderen. Oorzaak kan niet worden vastgesteld door een observationele studie. Het is aannemelijk dat luchtvervuiling een bijdragende oorzaak is van een hartinfarct, aangezien stikstofmonoxide en PM10 ontstekingen bevorderen, atherosclerose deels wordt veroorzaakt door ontstekingsprocessen en er geen associaties werden gevonden bij rokers.”