Volgens onderzoek gepresenteerd op EuroPerio10, ‘s werelds toonaangevende congres op het gebied van parodontologie en implantaattandheelkunde, georganiseerd door de European Federation of Parodontology (EFP) (1) . De studie vond ook een hogere prevalentie van ongezonde orale microben bij de premature moeders.
“We zagen dat vrouwen met vroeggeboorte vaker ontstoken tandvlees hadden, met pockets en verlies van het ondersteunende weefsel rond hun tanden in vergelijking met hun leeftijdsgenoten met voldragen zwangerschappen”, zei studieauteur Dr. Valentin Bartha van het Heidelberg University Hospital, Duitsland. “Als ze worden bevestigd, kunnen deze resultaten gevolgen hebben voor het voorkomen van vroeggeboorte, die voorkomt bij 10% van de geboorten en verantwoordelijk is voor tot 75% van de perinatale sterfte en meer dan 50% van de ontwikkelingsstoornissen bij kinderen.”
Parodontitis, ook wel tandvleesontsteking genoemd, wordt veroorzaakt door een microbiële infectie. Het begint met rood, bloedend en ontstoken (soms gezwollen) tandvlees, gingivitis genaamd, wat de reactie van het lichaam is op een ongezonde opeenhoping van bacteriën op de tanden. Chronische ontstekingen kunnen holtes en gaten rond de tanden veroorzaken, vernietiging van de weefsels en botten die de tanden ondersteunen, en uiteindelijk tandverlies.
Deze studie vergeleek orale ontsteking en microben bij vrouwen die te vroeg bevallen (vóór 37 weken zwangerschap) en vrouwen met voldragen geboorten. In de eerste zes dagen na de bevalling werden in totaal 77 vrouwen ingeschreven. Daarvan hadden 33 vroeggeboorten en 44 voldragen geboorten.
Er werd informatie verzameld over leeftijd, rookgewoonten, medische aandoeningen en medicijnen, zwangerschapsduur bij bevalling en geboortegewicht. Het bloeden van het tandvlees werd beoordeeld op vier plaatsen rond elke tand om tandvleesontsteking te evalueren. Bovendien onderzochten de onderzoekers de pocketdiepte en het verlies van hechting op zes plaatsen rond elke tand. Dr. Bartha legt uit: “Ontsteking rond de tanden zorgt ervoor dat de ondersteunende weefsels permanent loskomen van het tandoppervlak. Wanneer een sonde meer dan 3 mm langs een tand kan worden ingebracht, wordt dit een pathologische pocket genoemd.”
Er werden tandplakmonsters verzameld van het tandoppervlak en bij patiënten met een sondeerdiepte van meer dan 3 mm werden ze ook van onder het tandvlees op verschillende plaatsen in de mond genomen. De onderzoekers gebruikten vervolgens 16S rRNA-gensequencing om bacteriesoorten te identificeren op basis van hun genetische informatie.
Vergeleken met vrouwen met een voldragen bevalling hadden vrouwen met vroeggeboorten significant meer gehechtheidsverlies, een hoger percentage pocketdiepten van 4 mm of meer en verschillende populaties bacteriën op en onder de tanden.
Dr. Bartha zei: “We ontdekten dat te vroeg geboren moeders meer kans hadden om ondersteunend weefsel rond de tanden te verliezen, een groter aantal plaatsen met diepe pockets hadden en ongezonde orale bacteriën hadden in vergelijking met voldragen moeders. Het geboortegewicht was significant lager voor moeders met parodontitis in vergelijking met moeders met een goede mondgezondheid of alleen bloedend tandvlees maar zonder pathologische pockets (gingivitis). Grotere studies zijn nodig om deze bevindingen te verifiëren.”
1) The abstract “Periodontal status and microbiome composition in women with preterm birth – a case control study” was presented during the session “Periodontitis and systemic diseases – from pregnancy complication to systemic inflammation” which took place on 17 June at 12:30 CEST in Poster discussion area 1