Professor Colin Snape en dr. Clement Uguna, verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Nottingham, hebben een literatuuronderzoek uitgevoerd naar de onderzoeken die de emissies onderzoeken die worden gegenereerd door verwarmde tabaksproducten (HTP’s).
HTP’s, die vaak worden gezien als een alternatief voor sigaretten, zijn elektronische apparaten die een staaf of stok met gegoten tabaksblad, of opnieuw samengestelde tabak gemaakt van gemalen tabakspoeder, bereid met ingrediënten zoals glycerol, water, cellulosevezels en guargom, verhitten om dampen produceren. Hybride HTP-apparaten genereren nicotine-aerosolen door een e-vloeistof te verwarmen en de damp door een tabakscapsule te leiden.
De academici ontdekten dat, op basis van de beoordeelde materialen, het chemische bewijs tot nu toe aangeeft dat deze apparaten schadelijke en potentieel schadelijke bestanddelen (HPHC) en andere verbindingen genereren die verband houden met bezorgdheid over de menselijke gezondheid.
De studie suggereert dat de emissies van verwarmde tabaksproducten dezelfde HPHC’s bevatten als die vrijkomen in sigarettenrook en, in termen van hun vrijgavetemperatuur, passen ze in de definitie van rook, met verbindingen zoals levoglucosan die markers zijn van biomassaverbranding en zwarte koolstof die wordt geassocieerd met biomassa, hout en tabaksrook.
Professor Sneep en dr. Uguna, experts in pyrolyse en hydropyrolyse (het verhitten van materialen om ze om te zetten in vloeistof of gas), ontvingen voor dit onderzoek financiering van STOP, een wereldwijde waakhond van de tabaksindustrie.
Hoewel de literatuur wijst op verhitte tabaksproducten die rook en andere chemicaliën afgeven – minder dan sigaretten – is er nog veel werk aan de winkel om dit fenomeen beter te begrijpen.
Professor Colin Snape, directeur van het Center in Efficient Power from Fossil Energy and Carbon Capture Technologies
“Analyse na herhaald gebruik moet worden onderzocht om betrouwbaardere beoordelingen te geven van de verbindingen die vrijkomen uit de apparaten in relatie tot menselijk gebruik, zoals aanbevolen door hun respectievelijke fabrikanten, voordat het apparaat wordt schoongemaakt”, voegde hij eraan toe.
De Tobacco Control Research Group (TCRG) van de Universiteit van Bath is een partner in STOP. In een reactie op de bevindingen zei professor Anna Gilmore, directeur van TCRG: “Dit nieuwe artikel roept belangrijke vragen op over de definities van fabrikanten van “rookvrij” en of deze definities door de wetenschap kunnen worden ondersteund. Het is duidelijk dat er meer onafhankelijk onderzoek nodig is, zodat beleidsmakers en consumenten de mogelijke nadelen van het gebruik van deze producten volledig begrijpen.”