Een analyse van gegevens van meer dan 3.000 moederkindparen uit zes Europese landen geeft aan dat prenatale blootstelling aan bisfenol A kan negatieve effecten hebben op de gezondheid van de luchtwegen bij schoolgaande meisjes. De resultaten van een onderzoek onder leiding van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), een entiteit ondersteund door de ”la Caixa” Foundation, zijn zojuist gepubliceerd in het tijdschrift Milieu Internationaal.
Bisfenolen zijn chemische stoffen die worden gebruikt bij de vervaardiging van kunststoffen en harsen gevonden in veel consumentenproducten, zoals conservenblikken, herbruikbare flessen en speelgoed. De meest bekende is bisfenol A (BPA), een bekende hormoonontregelaar die veel wordt gebruikt bij de vervaardiging van voedselcontainers en de binnenbekledingen van dergelijke recipiënten. Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft BPA deze in 2017 op de lijst van stoffen met zeer hoge bezorgdheid gezet.
Sindsdien hebben sommige landen het gebruik ervan beperkt, wat zorgde dat sommige fabrikanten BPA vervingen door andere bisfenolen. Omdat bekend is dat bisfenolen aanwezig zijn in moedermelk en dat ze elkaar kunnen kruisen, de placentabarrière, was het doel van de auteurs van de vandaag gepubliceerde studie om te ontdekken of prenatale blootstelling aan deze chemische verbindingen geassocieerd is met ademhalingsproblemen in latere jaren. De auteurs bestudeerden genomen urinemonsters tijdens de zwangerschap van meer dan 3.000 vrouwen uit zes Europese landen (Spanje, Frankrijk, Griekenland, Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk) ingezameld tussen 1999 en 2010 en gegevens over de ademhalingsgezondheid van hun nakomelingen verzameld jaren later door middel van vragenlijsten en spirometrie.
Analyse van de urinemonsters onthulde een hoge prevalentie van BPA, die werd gevonden in 90% van de monsters. De andere bestudeerde bisfenolen kwamen echter minder vaak voor bij het moment waarop deze monsters zijn genomen: Nederland was het enige land waar een opmerkelijke aanwezigheid van andere bisfenolen werd gedetecteerd onder de deelnemers aan de studie (bisfenol F in 40% van de monsters en bisfenol S in 70%). Deze bevinding was waarschijnlijk vanwege de vroege overstap naar vervangingen voor bisfenol A in dat land. De resultaten van dit onderzoek lieten bij meisjes een verband zien tussen concentraties van bisfenol A in de urine van de moeder tijdens de zwangerschap en een verhoogd risico op astma en piepende ademhaling op schoolleeftijd (een verdubbeling van de concentratie van bisfenol A was gekoppeld aan een 13% hoger risico op luchtwegklachten).
Dit verband werd echter niet waargenomen bij jongens of in het geval van de andere twee bisfenolen die bestudeerd werden. Er werden ook geen associaties waargenomen tussen prenatale bisfenol A blootstelling en longfunctie op schoolleeftijd. “Onze resultaten zijn in lijn met die van eerdere studies, die ook hebben gemeld dat Bisfenol A een negatieve invloed heeft op de gezondheid van de luchtwegen in de kindertijd. Wij geloven dat het effect kan te wijten zijn aan het feit dat bisfenolen de placentabarrière kunnen passeren en interfereren met het ademhalings- en immuunsysteem van het kind tijdens de ontwikkelingsfase”, legt Alicia Abellán, ISGlobal-onderzoeker en eerste auteur van de studie, uit. Maribel Casas, ISGlobal-onderzoeker en laatste auteur van de studie, maakt het punt dat “bisfenolen” hormoonontregelaars zijn en de geslachtshormonen verstoren. Zoals onze bevindingen tonen kan dit leiden tot verschillen in de effecten die ze hebben, afhankelijk van het geslacht van de persoon blootgesteld.”