Onderzoekers van UC San Diego ontdekken een specifieke antimicrobiële huidcel en de rol die deze speelt bij de ontwikkeling van acne, wat zou kunnen leiden tot meer gerichte behandelingsopties. Acne is een van de meest voorkomende huidziekten in de Verenigde Staten, volgens de American Academy of Dermatology Association, die jaarlijks tot 50 miljoen Amerikanen treft. Het is ook één van de minst bestudeerde.
Het is bekend dat haarzakjes helpen bij de ontwikkeling van een puistje, maar nieuw onderzoek suggereert dat de huidcellen buiten deze haarzakjes een grotere rol spelen. De bevindingen zijn gepubliceerd in het nummer van Science Translational Medicine van 16 februari 2022.
Microscopisch beeld van een ontstoken puistje met cathelicidine rood gekleurd, vetcellen groen gekleurd en de kernen van elke cel blauw gekleurd. Omdat cathelicidine wordt geproduceerd uit vetcellen, versmelt hun kleuring met elkaar.
“Deze bevindingen kunnen de manier waarop we acne behandelen veranderen”, zegt Richard Gallo, MD, PhD, Ima Gigli Distinguished Professor of Dermatology en voorzitter van de afdeling Dermatology aan de UC San Diego School of Medicine. “Vroeger dacht men dat haarzakjes het belangrijkst waren voor de ontwikkeling van acne. In deze studie keken we naar de cellen buiten de haarzakjes en ontdekten dat ze een groot effect hadden op de bestrijding van bacteriën en de ontwikkeling van acne.”
De cellen worden fibroblasten genoemd, die veel voorkomen in bindweefsels door het hele lichaam. In de huid produceren ze een antimicrobieel peptide genaamd cathelicidin, dat een sleutelrol speelt bij de ontwikkeling van acne, zei Gallo.
Om een infectie in een haarzakje tegen te gaan, ondergaat de omringende huid een proces dat reactieve adipogenese wordt genoemd, waarbij fibroblasten veranderen in vetcellen. Cathelicidin wordt ook geproduceerd om de infectie te helpen bestrijden door bacteriën te onderdrukken die acne kunnen veroorzaken.
De ontdekking van de rol van cathelicidine kwam als een verrassing.
“We begonnen ons onderzoek om de biologie van acne te begrijpen en keken specifiek naar de rol van fibroblasten, die doorgaans structurele ondersteuning bieden in de diepere lagen van de huid”, zegt eerste auteur Alan O’Neill, PhD, projectwetenschapper bij UC San Diego School of Medicine. “Wat we in plaats daarvan ontdekten, was dat deze cellen werden geactiveerd om grote hoeveelheden van een belangrijk antimicrobieel middel, cathelicidine, te produceren als reactie op acne-veroorzakende bacteriën genaamd Cutibacterium acnes.”
Het onderzoeksteam voerde huidbiopten uit bij acnepatiënten die gedurende enkele maanden werden behandeld met retinoïden, een klasse chemicaliën afgeleid van vitamine A waarvan is vastgesteld dat ze de gezondheid van de huid bevorderen. Tot verbazing van de onderzoekers verbeterde het medicijn de expressie van cathelicidine na de behandeling, waardoor een bijkomend, onbekend mechanisme werd gevonden waarom retinoïden helpen bij de behandeling van acne.
Om deze bevindingen te ondersteunen, bestudeerden onderzoekers huidlaesies bij muizen die waren geïnjecteerd met de acne-veroorzakende bacteriën en observeerden vergelijkbare behandelingsreacties bij de muizen.
“Het feit dat cathelicidine zo sterk tot expressie wordt gebracht in biopsieweefsel van acne, was een zeer interessante bevinding voor ons,” zei Gallo. “Dit wetende zal nuttig zijn bij het ontwikkelen van een meer gerichte therapie om acne te behandelen.”
Momenteel richt de behandeling met retinoïden zich op het beheersen van de ontwikkeling van lipiden in huidcellen. Een belangrijke bijwerking van deze geneesmiddelen zijn hun teratogene effecten, die foetale afwijkingen veroorzaken bij zwangere mensen. Dit beperkt het gebruik van deze medicijnen tot alleen ernstige gevallen. Het onderzoeksteam hoopt dat deze bevindingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van een meer gerichte aanpak voor de behandeling van acne.
“Dit onderzoek zou kunnen helpen bij het identificeren van nieuwe behandelingsopties die specifiek gericht zijn op het vermogen van de fibroblast om cathelicidine te produceren,” zei O’Neill. “Zo wordt een geneesmiddel voor acne gecreëerd dat selectiever zou zijn met mogelijk minder schadelijke bijwerkingen.”