Verband tv kijken en risico op dodelijke bloedstolsels

Neem pauzes als je tv kijkt om bloedstolsels te voorkomen, zeggen wetenschappers. De waarschuwing komt als een studie meldt dat vier uur per dag of meer tv-kijken gepaard gaat met een 35% hoger risico op bloedstolsels in vergelijking met minder dan 2,5 uur. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, een tijdschrift van de ESC. (1)

“Onze onderzoeksresultaten suggereerden ook dat fysiek actief zijn het verhoogde risico op bloedstolsels dat gepaard gaat met langdurig tv-kijken niet wegneemt”, zegt hoofdauteur Dr. Setor Kunutsor van de Universiteit van Bristol, VK. “Als je gaat binge op tv, moet je pauzes nemen. U kunt elke 30 minuten staan ​​en strekken of een hometrainer gebruiken. En combineer televisie niet met ongezond snacken.”

De studie onderzocht het verband tussen tv-kijken en veneuze trombo-embolie (VTE). VTE omvat longembolie (bloedstolsel in de longen) en diepe veneuze trombose (bloedstolsel in een diepe ader, meestal de benen, die zich naar de longen kunnen verplaatsen en longembolie kunnen veroorzaken).

Om het onderzoek uit te voeren, voerden de onderzoekers een systematische review uit om het beschikbare gepubliceerde bewijs over het onderwerp te verzamelen en combineerden ze de resultaten met behulp van een proces dat meta-analyse wordt genoemd. “Het combineren van meerdere onderzoeken in een meta-analyse levert een grotere steekproef op en maakt de resultaten nauwkeuriger en betrouwbaarder dan de bevindingen van een individuele studie”, legt Dr. Kunutsor uit.

De analyse omvatte drie onderzoeken met in totaal 131.421 deelnemers van 40 jaar en ouder zonder reeds bestaande VTE. De hoeveelheid tijd die werd besteed aan tv-kijken werd beoordeeld door middel van een vragenlijst en de deelnemers werden gecategoriseerd als langdurige kijkers (minstens vier uur per dag tv) en nooit/zelden kijkers (minder dan 2,5 uur per dag tv).

De gemiddelde follow-upduur in de drie onderzoeken varieerde van 5,1 tot 19,8 jaar. In deze periode ontwikkelden 964 deelnemers VTE. De onderzoekers analyseerden het relatieve risico op het ontwikkelen van VTE bij langdurige versus nooit/zelden tv-kijkers. Ze ontdekten dat langdurige kijkers 1,35 keer meer kans hadden om VTE te ontwikkelen in vergelijking met nooit/zelden kijkers.

De associatie was onafhankelijk van leeftijd, geslacht, body mass index (BMI) en fysieke activiteit. “Alle drie de onderzoeken hebben gecorrigeerd voor deze factoren, omdat ze sterk gerelateerd zijn aan het risico op VTE; een hogere leeftijd, een hogere BMI en lichamelijke inactiviteit zijn bijvoorbeeld gekoppeld aan een verhoogd risico op VTE,” zei Dr. Kunutsor. “De bevindingen geven aan dat, ongeacht fysieke activiteit, je BMI, hoe oud je bent en je geslacht, vele uren televisie kijken een risicovolle activiteit is met betrekking tot het ontwikkelen van bloedstolsels.”

Dr. Kunutsor merkte op dat de bevindingen gebaseerd zijn op observatiestudies en niet bewijzen dat langdurig tv-kijken bloedstolsels veroorzaakt.

Over de mogelijke redenen voor de waargenomen relatie zei hij: “Langdurig tv-kijken brengt immobilisatie met zich mee, wat een risicofactor is voor VTE. Daarom worden mensen aangemoedigd om na een operatie of tijdens een langeafstandsvlucht te bewegen. Bovendien, als u lange tijd in een verkrampte houding zit, verzamelt het bloed zich in uw ledematen in plaats van dat het circuleert en dit kan bloedstolsels veroorzaken. Ten slotte hebben binge-watchers de neiging om ongezonde snacks te eten, wat kan leiden tot obesitas en hoge bloeddruk, die beide de kans op bloedstolsels vergroten.”

Dr. Kunutsor concludeerde: “Onze resultaten suggereren dat we de tijd die we voor de televisie doorbrengen, moeten beperken. Lange perioden van tv-kijken moeten worden afgewisseld met beweging om de bloedsomloop op gang te houden. Over het algemeen geldt dat als je veel zit in je dagelijkse leven – je werk houdt bijvoorbeeld in dat je uren achter een computer zit – je van tijd tot tijd moet opstaan ​​en bewegen.”

(1) Kunutsor SK, Dey RS, Laukkanen JA. Television viewing and venous thrombo-embolism: a systematic review and meta-analysis. Eur J Prev Cardiol. 2022. doi:10.1093/eurjpc/zwab220.
https://academic.oup.com/eurjpc/article-lookup/doi/10.1093/eurjpc/zwab220)