Stamceltherapie bij glaucoom

Oregon Health & Science University maakt deel uit van een nationaal onderzoeksproject dat stamceltherapie onderzoekt als een mogelijke behandeling voor glaucoom, ’s werelds tweede belangrijkste oorzaak van blindheid.

Met steun van de National Institutes of Health bestudeert het project menselijke stamcellen die worden omgezet in retinale ganglioncellen, neuronen die bij het zicht betrokken zijn en die worden beschadigd door glaucoom. Het onderzoeksteam zal de cellen transplanteren in een diermodel met glaucoom.

Belemmeringen om deze potentiële behandeling te laten werken, zijn onder meer het succesvol transplanteren van de cellen en het in staat stellen van de getransplanteerde cellen om afstoting door het immuunsysteem te voorkomen en om verbindingen te vormen in zowel het oog als de hersenen. Het onderzoeksteam zal specifiek manieren onderzoeken om de van stamcellen afgeleide neuronen te laten overleven en beter in het oog te integreren.

Ongeveer 3 miljoen inwoners van de VS hebben glaucoom, dat verlies van het gezichtsvermogen en blindheid kan veroorzaken door de oogzenuw aan de achterkant van het oog te beschadigen. Er is geen remedie voor glaucoom en het verlies van het gezichtsvermogen dat het veroorzaakt, kan niet worden hersteld. Op dit moment kan de progressie van glaucoom alleen worden vertraagd met vroege behandelingen met medicinale oogdruppels, lasers of chirurgie. Onderzoekers hopen dat stamceltherapie glaucoom kan stabiliseren of omkeren.

Als onderdeel van de studie zal OHSU Casey Eye Institute-onderzoeker Benjamin Sivyer, Ph.D., evalueren of in het laboratorium getransplanteerde cellen reageren op licht, met succes worden getransplanteerd en de oog-retina-verbindingen vormen die nodig zijn voor visie.

Vertaling: Andre Teirlinck