Gezond dieet verlaagt uitstoot van broeikasgassen

Een nieuwe analyse voegt aan het bewijs toe dat voedzame diëten vaak duurzamer zijn voor het milieu, terwijl het ook de haalbaarheid aantoont van het evalueren van de duurzaamheid van voeding op de schaal van specifieke voedingsmiddelen, in plaats van bredere voedselgroepcategorieën. Dr. Holly Rippin van de Universiteit van Leeds, V.K., en collega’s presenteren deze bevindingen op 24 november 2021 in het open-access tijdschrift PLOS ONE.

Voedselproductie is een belangrijke bron van broeikasgasemissies, goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde uitstoot. Eerder onderzoek suggereert dat ecologisch duurzame diëten vaak ook minder verwerkt, minder energierijk en voedzamer zijn. Veel van dat werk is echter uitgevoerd met behulp van duurzaamheidsmetingen voor brede categorieën voedingsmiddelen in plaats van specifieke voedingsmiddelen, waardoor er ruimte is gelaten voor een grotere nauwkeurigheid bij het evalueren van de milieu-impact van individuele diëten.

Rippin en collega’s werkten aan een betere nauwkeurigheid en evalueerden bestaand gepubliceerd onderzoek om de uitstoot van broeikasgassen toe te wijzen aan meer dan 3.233 specifieke voedselproducten die worden vermeld in de UK Composition Of Foods Integrated Dataset (COFID). COFID bevat al voedingsgegevens en wordt vaak gebruikt om de voeding van individuele diëten te evalueren. Vervolgens gebruikten de onderzoekers de gecombineerde emissie- en voedingsinformatie om de voeding te evalueren van 212 volwassenen die binnen drie perioden van 24 uur al het voedsel dat ze aten rapporteerden.

Statistische analyse van de gerapporteerde diëten toonde aan dat niet-vegetarische diëten werden geassocieerd met broeikasgasemissies die 59 procent hoger waren dan de uitstoot geassocieerd met vegetarische diëten. De diëten van mannen waren gekoppeld aan uitstoot die 41 procent hoger was dan de uitstoot van de voeding van vrouwen, voornamelijk als gevolg van een grotere vleesinname. En mensen van wie de inname van verzadigde vetten, koolhydraten en natrium de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen niveaus voldeden, hadden een lagere uitstoot van broeikasgassen dan mensen die de aanbevolen niveaus van die voedingsstoffen overschreden.

Deze bevindingen ondersteunen een focus op plantaardig voedsel voor beleid dat bedoeld is om duurzame voeding aan te moedigen. Het suggereert ook zowel milieu- als voedingsvoordelen voor het vervangen van koffie, thee en alcohol door milieuvriendelijkere alternatieven. In de toekomst zouden soortgelijke onderzoeksinspanningen meer duidelijkheid kunnen verschaffen door details zoals het merk van het voedselproduct, het land van herkomst en andere indicatoren van milieu-impact, naast emissies, op te nemen.

De auteurs voegen toe: “We willen allemaal ons steentje bijdragen om de planeet te redden. Uitzoeken hoe we onze voeding kunnen aanpassen, is een manier waarop we dat kunnen doen. Er zijn brede concepten zoals het verminderen van onze vleesconsumptie, met name rood vlees, maar ons werk laat ook zien dat er grote winst kan worden behaald met kleine veranderingen, zoals het weglaten van snoep, of mogelijk gewoon door van merk te veranderen.”

http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0259418

leeds.ac.uk