Ongeveer 10% van de nieuwe gevallen van coronaire hartziekte die zich voordoen binnen tien jaar na de middelbare leeftijd zou kunnen worden vermeden door ijzertekort te voorkomen, suggereert een studie die vandaag is gepubliceerd in ESC Heart Failure, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC).[1]
“Dit was een observationele studie en we kunnen niet concluderen dat ijzertekort hartaandoeningen veroorzaakt”, zei studieauteur Dr. Benedikt Schrage van het Universitair Hart- en Vasculatuurcentrum Hamburg, Duitsland. “Het bewijs groeit echter dat er een verband is en deze bevindingen vormen de basis voor verder onderzoek om de resultaten te bevestigen.”
Eerdere studies hebben aangetoond dat ijzertekort bij patiënten met hart- en vaatziekten, zoals hartfalen, verband hield met slechtere uitkomsten, waaronder ziekenhuisopnames en overlijden. Behandeling met intraveneus ijzer verbeterde symptomen, functionele capaciteit en kwaliteit van leven bij patiënten met hartfalen en ijzertekort die deelnamen aan de FAIR-HF-studie.[2] Op basis van deze resultaten onderzoekt de FAIR-HF 2-studie de impact van intraveneuze ijzersuppletie over het risico op overlijden bij patiënten met hartfalen.
De huidige studie was bedoeld om te onderzoeken of het verband tussen ijzertekort en uitkomsten ook werd waargenomen in de algemene bevolking.
De studie omvatte 12.164 personen uit drie Europese populatiegebaseerde cohorten. De mediane leeftijd was 59 jaar en 55% was vrouw. Tijdens het baseline studiebezoek werden cardiovasculaire risicofactoren en comorbiditeiten zoals roken, obesitas, diabetes en cholesterol beoordeeld via een grondige klinische evaluatie inclusief bloedmonsters.
Deelnemers werden geclassificeerd als ijzertekort of niet volgens twee definities: 1) absoluut ijzertekort, dat alleen opgeslagen ijzer (ferritine) omvat; en 2) functioneel ijzertekort, waaronder ijzer in opslag (ferritine) en ijzer in omloop voor gebruik door het lichaam (transferrine).
Dr. Schrage legde uit: “Absolute ijzertekort is de traditionele manier om de ijzerstatus te beoordelen, maar het circulerende ijzer ontbreekt. De functionele definitie is nauwkeuriger omdat het beide maatregelen omvat en de maatregelen oppikt met voldoende voorraden maar niet genoeg in omloop om het lichaam goed te laten werken.”
Deelnemers werden gevolgd voor incidente coronaire hartziekten en beroertes, overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten en sterfte door alle oorzaken. De onderzoekers analyseerden de associatie tussen ijzertekort en incidente coronaire hartziekten, beroertes, cardiovasculaire mortaliteit en sterfte door alle oorzaken na aanpassingen voor leeftijd, geslacht, roken, cholesterol, bloeddruk, diabetes, body mass index en ontsteking. Deelnemers met een voorgeschiedenis van coronaire hartziekte of beroerte bij aanvang werden uitgesloten van de analyses van de incidentziekte.
Bij aanvang had 60% van de deelnemers absoluut ijzertekort en 64% functioneel ijzertekort. Tijdens een mediane follow-up van 13,3 jaar waren er 2.212 (18,2%) sterfgevallen. Hiervan stierven in totaal 573 personen (4,7%) aan een cardiovasculaire oorzaak. Incidentie van coronaire hartziekte en beroerte werden gediagnosticeerd bij respectievelijk 1.033 (8,5%) en 766 (6,3%) deelnemers.
Functioneel ijzertekort was geassocieerd met een 24% hoger risico op coronaire hartziekte, 26% verhoogd risico op cardiovasculaire mortaliteit en 12% verhoogd risico op mortaliteit door alle oorzaken in vergelijking met geen functioneel ijzertekort. Absoluut ijzertekort was geassocieerd met een 20% verhoogd risico op coronaire hartziekte vergeleken met geen absoluut ijzertekort, maar was niet gekoppeld aan mortaliteit. Er waren geen associaties tussen de ijzerstatus en een incidente beroerte.
De onderzoekers berekenden de populatie-attributieve fractie, die het aandeel van gebeurtenissen in 10 jaar schat dat zou zijn vermeden als alle individuen het risico hadden gehad van mensen zonder ijzertekort bij aanvang. De modellen werden aangepast voor leeftijd, geslacht, roken, cholesterol, bloeddruk, diabetes, body mass index en ontsteking. Binnen een periode van 10 jaar waren 5,4% van alle sterfgevallen, 11,7% van de cardiovasculaire sterfgevallen en 10,7% van de nieuwe diagnoses van coronaire hartziekten toe te schrijven aan functioneel ijzertekort.
“Deze analyse suggereert dat als ijzertekort afwezig was geweest bij baseline, ongeveer 5% van de sterfgevallen, 12% van de cardiovasculaire sterfgevallen en 11% van de nieuwe diagnoses van coronaire hartziekten zich in het volgende decennium niet zouden hebben voorgedaan”, zei Dr. Schrage.
“De studie toonde aan dat ijzertekort veel voorkomt in deze populatie van middelbare leeftijd, waarbij bijna tweederde een functioneel ijzertekort heeft”, zei Dr. Schrage. “Deze personen hadden meer kans op het ontwikkelen van hartaandoeningen en hadden ook meer kans om te overlijden in de komende 13 jaar.”
Dr. Schrage merkte op dat toekomstige studies deze associaties in jongere en niet-Europese cohorten zouden moeten onderzoeken. Hij zei: “Als de relaties worden bevestigd, zou de volgende stap een gerandomiseerde studie zijn die het effect van de behandeling van ijzertekort in de algemene bevolking onderzoekt.”
1Schrage B, Rübsamen N, Ojeda FM, et al. Association of iron deficiency with incident cardiovascular diseases and mortality in the general population. ESC Heart Fail. 2021. doi:10.1002/ehf2.13589.
2Anker SD, Comin Colet J, Filippatos G, et al. Ferric carboxymaltose in patients with heart failure and iron deficiency. N Engl J Med. 2009;361:2436–2448.