Gebruik van twee soort inhalatoren verhoogt risico op hartaanval bij COPD

Mensen die twee verschillende inhalatoren gebruiken voor veelvoorkomende chronische longziekten hebben meer dan 50 procent meer kans op een hartaanval dan die van slechts één, blijkt uit nieuw onderzoek onder leiding van de Universiteit van Otago.

Geïnhaleerde langwerkende muscarine-antagonisten (LAMA’s) en langwerkende bèta-agonisten (LABA’s) zijn de belangrijkste geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van chronische obstructieve longziekte (COPD) – de overkoepelende medische term voor emfyseem en chronische bronchitis. Hoewel beide geneesmiddelen luchtwegverwijders zijn en de luchtwegen openen, werken ze op verschillende manieren en in sommige gevallen krijgen patiënten beide voorgeschreven.

Onderzoek uitgevoerd door de universiteiten van Otago en Auckland, en onlangs gepubliceerd in het Journal of Internal Medicine, toonde aan dat wanneer deze geneesmiddelen samen worden ingenomen, het risico van de patiënt op een acuut coronair voorval toeneemt.

Universitair hoofddocent Lianne Parkin van Otago’s Pharmacoepidemiology Research Network zegt dat mensen met COPD al een hoog risico op acuut coronair syndroom hebben, dus het is belangrijk om factoren te identificeren die dat risico nog verder kunnen vergroten.

Beperkt bewijs suggereerde dat het gebruik van beide inhalatoren gepaard zou kunnen gaan met een hoger risico op coronaire voorvallen dan het gebruik van slechts één. Deze studie maakte gebruik van geanonimiseerde gegevens van alle patiënten die een cardiovasculaire risicobeoordeling hebben ondergaan in huisartspraktijken in twee regio’s van Nieuw-Zeeland.

“Het was vooral belangrijk om het risico te onderzoeken dat gepaard gaat met het gebruik van LAMA’s en LABA’s, omdat de klinische voordelen van deze geneesmiddelen bescheiden zijn en mensen met COPD eerder overlijden aan coronaire voorvallen dan aan respiratoire insufficiëntie.

“We vergeleken het risico op acuut coronair syndroom bij mensen die zowel LAMA- als LABA-inhalatoren hadden gekregen om COPD te behandelen met het risico bij mensen die alleen een LAMA-inhalator hadden gekregen.”

In de praktijksituatie van de studie was het risico op acuut coronair syndroom meer dan 50 procent hoger bij patiënten met COPD die twee langwerkende luchtwegverwijders gebruikten in plaats van één.

In absolute termen ervoeren ongeveer acht op de 1.000 mensen die zowel een LAMA als een LABA voor COPD gebruikten een acuut coronair voorval dat ze niet zouden hebben gehad als ze net een LAMA hadden gebruikt.

Co-auteur en respiratoir arts Dr. Jack Dummer zegt dat de bevindingen van een hoger risico op acuut coronair syndroom met dubbele therapie iets zijn voor patiënten en zorgverleners om te overwegen bij het afwegen van de mogelijke voor- en nadelen van een escalerende behandeling van één naar twee langwerkende luchtwegverwijders – vooral voor die patiënten met een hoog absoluut risico op toekomstige cardiovasculaire gebeurtenissen.

De studie werd gefinancierd door de Health Research Council van Nieuw-Zeeland.

Links

https://www.otago.ac.nz/pharmacoepidemiology/index.html

https://www.otago.ac.nz

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/joim.13348