Frankrijk is een van de landen met het hoogste drugsgebruik in Europa. Bij gebrek aan bijgewerkte gegevens van de afgelopen tien jaar over het voorschrijven van pediatrische geneesmiddelen, hebben onderzoekers van Inserm en docent-onderzoekers van de Université de Paris van het Centre for Research in Epidemiology and Statistics (CRESS), samen met onderzoekers van de Université de Versailles Saint-Quentin -en-Yvelines / Université Paris-Saclay, de Parijse ziekenhuizengroep AP-HP en de wetenschappelijke belangengroep Epi-Phare, hebben de poliklinische voorschriften voor pediatrische patiënten in Frankrijk gekwantificeerd en hun evolutie tussen 2010 en 2019 bestudeerd. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in The Lancet Regionale Gezondheid Europa .
De pediatrische populatie, met name zeer jonge kinderen, is bijzonder kwetsbaar voor de bijwerkingen op korte en lange termijn van geneesmiddelen vanwege de onvolwassenheid ervan. Bovendien is het veiligheidsprofiel van veel geneesmiddelen die in de kindergeneeskunde worden gebruikt slechts gedeeltelijk bekend. Deze elementen zouden rationeel voorschrijven bij deze populatie moeten aanmoedigen.
Het eerste Franse nationale onderzoek naar het voorschrijven van geneesmiddelen bij poliklinische pediatrische populaties, gebaseerd op gegevens van de Generalist Sample of Health Insurance Beneficiaries (EGB) uit 2011, liet verontrustende resultaten zien met de hoogste frequentie van voorschriften ter wereld. Sinds 2011 zijn er echter nieuwe aanbevelingen gedaan over het juiste gebruik van bepaalde geneesmiddelen en zijn beleidsmaatregelen voor het schrappen van vergoedingen geïmplementeerd, die naar verwachting tot wijzigingen in deze voorschriften zouden leiden.
Het doel van de nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers en docent-onderzoekers van Inserm, Université de Paris, Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines / Université Paris-Saclay, de Parijse ziekenhuizengroep AP-HP en de Epi-Phare wetenschappelijke belangengroep (GIS), was om de frequenties van het voorschrijven van geneesmiddelen bij pediatrische poliklinische patiënten in 2018-2019 in Frankrijk te bepalen en deze op nationaal niveau te vergelijken met die van 2010-2011, met behulp van het Franse National Health Data System (SNDS)2 gegevens.
De analyse had betrekking op alle vergoede verstrekkingen van geneesmiddelen die in een poliklinische setting zijn voorgeschreven (dus met uitzondering van die welke zijn voorgeschreven tijdens ziekenhuisopnames), door een arts, verloskundige of tandarts, en bedoeld voor alle kinderen jonger dan 18 jaar die in Frankrijk wonen. Om rekening te houden met de invloed van infectieuze epidemieën op het voorschrijven van poliklinische patiënten, werd het gemiddelde van de frequenties van het voorschrijven van geneesmiddelen over twee jaar voor de twee onderzoeksperioden genomen. Voor de periode 2018-2019 werden meer dan 230 miljoen verstrekte recepten geanalyseerd.
Kinderen onder de 6 jaar zijn de categorie die het meest wordt blootgesteld aan geneesmiddelenvoorschriften
Uit het onderzoek bleek dat in de afgelopen periode (2018-2019) gemiddeld 86 van de 100 kinderen onder de 18 jaar in de loop van een jaar waren blootgesteld aan ten minste één recept voor medicijnen, wat neerkomt op een toename van 4% in relatie tot 2010-2011. Kinderen onder de zes jaar waren de categorie die het meest werd blootgesteld aan drugs, met meer dan 97 op de 100 kinderen die in een jaar werden getroffen.
De meest voorgeschreven therapeutische klassen voor de periode 2018-2019 waren analgetica (64%3), antibiotica (40%), nasale corticosteroïden (33%), vitamine D (30%), niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (24%), antihistaminica. (25%) en orale corticosteroïden (21%).
“Na de publicatie van de gegevens van 2011 verwachtten we een significante verandering te zien voor bepaalde therapeutische klassen, gezien de regelgeving die is ingevoerd of de aanbevelingen die sinds 2011 zijn uitgevaardigd. onze studie, maar dit blijft onvoldoende omdat meer dan één op de twee kinderen onder de 6 jaar antibiotica kreeg voorgeschreven gedurende het jaar”, legt Dr. Marion Taine, co-auteur van de studie, uit.
Bovendien bleek uit de studie dat een op de drie kinderen onder de 6 jaar een recept voor orale corticosteroïden had gekregen in het jaar 2018-2019. Een niveau dat sinds 2010-2011 stabiel is gebleven, ondanks de bekende bijwerkingen van deze therapeutische klasse.
Ten slotte kreeg 2% van de zuigelingen jonger dan 6 weken protonpompremmers4 voorgeschreven in het jaar 2018-2019, ” hoewel de frequentie van aandoeningen waarvoor deze behandeling wordt aanbevolen op deze leeftijd veel lager is”, legt Dr. Taine uit.
Frankrijk is een van de landen die de meeste medicijnen voorschrijft in de poliklinische kindergeneeskunde, maar internationale vergelijkingen moeten met de nodige voorzichtigheid worden behandeld, aangezien de gezondheidszorgsystemen en het terugbetalingsbeleid voor geneesmiddelen (vooral voor degenen die vrij verkrijgbaar zijn) van land tot land verschillen.
Vergelijkingen tussen een paar geavanceerde economieën laten bijvoorbeeld zien dat de frequenties van het voorschrijven van orale corticosteroïden voor Franse kinderen 5 tot 20 keer hoger waren dan die waargenomen voor Amerikaanse en Noorse kinderen in andere recente onderzoeken. Voor antibiotica was de frequentie van voorschrijven aan Franse kinderen 5 keer hoger dan in Nederland. Het ongepast voorschrijven van antibiotica verhoogt de bacteriële resistentie. Wat betreft systemische corticosteroïden, hun bijwerkingen zijn goed gedocumenteerd.
Voor de onderzoekers kunnen deze hoge niveaus van voorschriften worden verklaard door het positieve imago van geneesmiddelen in Frankrijk, zowel bij de bevolking als bij voorschrijvers. In andere landen met geavanceerde economieën wordt meer rekening gehouden met de risico-batenverhouding van geneesmiddelen.
“Deze verontrustende resultaten vereisen een diepgaande analyse om toekomstige educatieve campagnes beter te kunnen richten op het optimaliseren van het gebruik van pediatrische medicatie. Betere voorlichting van de bevolking en voorschrijvers over het gebruik van geneesmiddelen bij kinderen is essentieel”, besluit dr. Taine.
1 Benard-Laribiere A, Jove J, Lassalle R, Robinson P, Droz-Perroteau C, Noize P. Drug use in French children: a population-based study. Arch Dis Child 2015;100 (10):960–5.
2 The SNDS covers 98.8% of the French population and compiles reimbursement data for outpatient care for all children covered by the Universal Public Health Insurance in France
3 643 out of every 100 children received at least one prescription for pain medication over one year on average during the 2018-2019 period.
4 Medications recommended only for complications of gastroesophageal reflux disease.