Alcoholgebruik tijdens de adolescentie tot jongvolwassenheid wordt geassocieerd met versnelde arteriële verstijving, een voorloper van hart- en vaatziekten. Dat is de bevinding van een studie gepresenteerd op ESC Congress 2021 (1).
“Er waren aanwijzingen voor een geleidelijke toename bij zwaarder gebruik, wat betekent dat hoe meer je drinkt, hoe groter de toename van de arteriële stijfheid”, zei studieauteur dhr. Hugo Walford, een student geneeskunde aan het University College London, VK. “De relatie werd niet verklaard door andere predisponerende factoren voor hartaandoeningen, wat suggereert dat risicovol gedrag tijdens deze periode een direct effect heeft op de gezondheid van de bloedvaten.”
Naarmate mensen ouder worden, worden hun bloedvaten van nature stijver en minder elastisch. Stijvere slagaders worden in verband gebracht met een hoger risico op hartaandoeningen en beroertes.(2) Bepaald gedrag kan arteriële verstijving versnellen. Eerder onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het roken van tabak en het drinken van alcohol verband houdt met stijvere slagaders bij tieners. (3)
Aangezien jongvolwassenheid een kritieke periode is voor het beginnen met roken en zwaar gebruik van roken en alcohol, richtte dit onderzoek zich op veranderingen in arteriële stijfheid tussen 17 en 24 jaar en de relatie met deze gewoonten.
De studie omvatte 1.655 deelnemers van de Avon Longitudinal Study of Parents And Children (ALSPAC) in de leeftijd van 17 tot 24 jaar. Alcohol en roken werden gemeten op de leeftijd van 17 en 24 jaar en de resultaten op de twee tijdstippen werden gecombineerd. Alcoholgebruik werd geclassificeerd als nooit, gemiddeld (4 drankjes of minder op een typische drinkdag) en hoog (meer dan 5 drankjes op een typische drinkdag). Roken werd gecategoriseerd als nooit, vroeger, gemiddeld (minder dan 10 sigaretten per dag) en hoog (10 of meer sigaretten per dag).
Arteriële stijfheid werd beoordeeld op de leeftijd van 17 en 24 jaar met behulp van een niet-invasieve techniek genaamd carotis-femorale pulsgolfsnelheid, die een robuuste en onafhankelijke voorspeller is van toekomstige hart- en vaatziekten, vooral bij jonge mensen.(4)
De onderzoekers onderzochten verbanden tussen rook- en drinkgewoonten en veranderingen in arteriële stijfheid tussen 17 en 24 jaar. De analyses werden gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status, plus de volgende metingen op 24-jarige leeftijd: body mass index, bloeddruk, lage- densiteitslipoproteïne (LDL)-cholesterol, bloedglucose en C-reactief proteïne (een maat voor ontsteking).
Alcoholconsumptie tussen 17 en 24 jaar werd geclassificeerd als nooit, gemiddeld en hoog bij respectievelijk 7%, 52% en 41% van de deelnemers. Roken gedurende die tijd werd gecategoriseerd als nooit, verleden, gemiddeld en hoog bij respectievelijk 37%, 35%, 23% en 5% van de deelnemers.
Arteriële stijfheid nam met gemiddeld 10,3% toe van 17 tot 24 jaar, met een iets grotere toename bij vrouwen dan bij mannen. Arteriële stijfheid nam toe met elke stijging van de gemiddelde alcoholscore. Er werd geen graduele toename in arteriële stijfheid gezien bij de gemiddelde rookscore. Terwijl rokers met een hoge intensiteit een numeriek grotere toename in arteriële stijfheid hadden dan nooit-rokers, bereikte dit alleen statistische significantie bij vrouwen. Veranderingen in arteriële stijfheid tussen 17 en 24 jaar verschilden niet tussen ex-rokers en nooit-rokers.
De heer Walford zei: “De resultaten suggereren dat arteriële schade optreedt bij jonge drinkers en jonge vrouwen die zwaar roken. Nooit rokers en ex-rokers hadden vergelijkbare veranderingen in arteriële stijfheid, wat aangeeft dat stoppen de vaatgezondheid op deze jonge leeftijd kan herstellen.”
Hij concludeerde: “Bingedrinken is vaak een normale ervaring voor studenten, en een dalende rookprevalentie in het VK wordt uitgedaagd door een sterke stijging van het gebruik van e-sigaretten. Jongeren denken misschien dat drinken en roken geen schade op de lange termijn veroorzaken. Deze resultaten geven echter aan dat dit gedrag jonge mensen op een levenslooptraject zou kunnen zetten, beginnend met vroege arteriële verstijving, wat uiteindelijk kan leiden tot hartaandoeningen en beroertes.”
1Abstract title: Arterial stiffness increase from adolescence to young adulthood is accelerated by smoking and alcohol use.
2Mattace-Raso FUS, van der Cammen TJM, Hofman A, et al. Arterial stiffness and risk of coronary heart disease and stroke: the Rotterdam Study. Circulation. 2006;113:657–663.
3Charakida M, Georgiopoulos G, Dangardt F, et al. Early vascular damage from smoking and alcohol in teenage years: the ALSPAC study. Eur Heart J. 2019;40:345–353.
4Ben-Shlomo Y, Spears M, Boustred C, et al. Aortic pulse wave velocity improves cardiovascular event prediction: an individual participant meta-analysis of prospective observational data from 17,635 subjects. J Am Coll Cardiol. 2014;63:636–646.