Mensen die diabetes type 2 krijgen, moeten hun bloedsuikerspiegel snel onder controle krijgen. De jaren onmiddellijk na de diagnose zijn opvallend kritisch in termen van hun toekomstige risico op hartaanvallen en overlijden. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten van Göteborg en Oxford.
In een samenwerking tussen de Universiteit van Göteborg in Zweden en de Universiteit van Oxford in het VK is het belang van bloedsuikerspiegels vanaf het moment dat diabetes type 2 wordt gediagnosticeerd voor het risico op hartaanvallen en overlijden bestudeerd. Het project werd gezamenlijk geleid door professor Marcus Lind in Göteborg en professor Rury Holman in Oxford.
Het onderzoek was gebaseerd op een belangrijke studie bij diabetes type 2, de UK Prospective Diabetes Study (UKPDS). Deze nieuwe analyse onderzocht de rol van de bloedsuikerspiegel in de eerste jaren na de diagnose van type 2 diabetes voor de prognose van een hartinfarct en overlijden 10-20 jaar later.
De resultaten, gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetes Care, laten zien dat bloedsuikerspiegels vroeg in het beloop van de aandoening een veel grotere invloed hebben op de toekomstige prognose dan eerder werd gedacht. Ze laten zien dat het richten op bloedsuikerspiegels volgens behandelrichtlijnen (HbA1c 52 mmol/mol of lager) vanaf het moment van diagnose geassocieerd was met een ongeveer 20 procent lager risico op overlijden 10-15 jaar later, vergeleken met het richten op een hoger bloedsuikergehalte. suikerspiegel (HbA1c 63 mmol/mol). Bovendien toonde het aan dat het uitstellen van de introductie van goede bloedsuikerspiegels tot 10 jaar na de diagnose geassocieerd was met slechts een 3% lager risico op overlijden.
“Deze laatste resultaten zijn het bewijs dat een goede vroege bloedsuikerbehandeling bij diabetes type 2 cruciaal is om diabeteszorg te optimaliseren. Eerder hebben we dit soort analyse niet uitgevoerd, of begrepen hoe belangrijk vroege bloedsuikercontrole is voor de prognose. Ze betekenen ook dat er meer aandacht moet worden besteed aan het zo vroeg mogelijk opsporen van diabetes type 2 om te voorkomen dat mensen jarenlang met onopgemerkte hoge bloedsuikerspiegels leven”, zegt professor Marcus Lind.
Professor Rury Holman, van het Radcliffe Department of Medicine aan de Universiteit van Oxford, zei: “Deze nieuwe resultaten bieden een mechanistische verklaring voor het glycemische ‘legacy-effect’, voor het eerst geïdentificeerd door de UKPDS, waarbij een goede bloedsuikercontrole wordt ingesteld bij nieuw gediagnosticeerde Het is aangetoond dat diabetes type 2 het risico op diabetische complicaties en overlijden tot 30 jaar vermindert. De ontdekking van het ‘legacy-effect’ heeft geleid tot behandelingsrichtlijnen over de hele wereld die de noodzaak aanbevelen om zo snel mogelijk een goede bloedglucosecontrole te bereiken”.